Loyaliteitsprogramma's hebben directe invloed op omzet en winstgevendheid, volgens het meest recent onderzoek van Carlson Marketing Group

80% van de klanten uit Brits onderzoek gaf aan vaker te winkelen bij bedrijven na deelname aan hun loyaliteitsprogramma's

AMSTERDAM, 21 juli 2003 - Resultaten uit het meest recente onderzoek van Carlson Marketing Group naar de effecten van marketingactiviteiten op klantenrelaties tonen aan dat loyaliteitsprogramma's rendabel zijn. 80% van de 16.000 ondervraagden gaf aan vaker bij een bedrijf te winkelen nadat zij aan het loyaliteitsprogramma van het bedrijf hadden deelgenomen, terwijl 66% aangaf ook daadwerkelijk meer te besteden. Het zevende jaarlijkse onderzoek
- Carlson Marketing Group Relationship Builder Research* - beoordeelt UK-bedrijven op basis van de sterkte en effectiviteit van hun klantenrelaties, en stelt aan de hand van die gegevens een ranglijst op. In het onderzoek wordt tevens de sterkte van klantenrelaties in de verschillende sectoren vergeleken: automobiel, retail, financiële dienstverlening, reiswereld, energie en consumentengoederen. Het onderzoek verschaft verder een goed beeld van de trends die de groei op de lange termijn winstgevendheid beïnvloeden. De resultaten van het onderzoek werden in juni 2003 in de UK gepubliceerd.

Het onderzoek in 2003 toont aan dat loyaliteitsprogramma's niet meer uit het leven van de klant zijn weg te denken; 96% van de ondervraagden neemt deel aan een loyaliteitsprogramma en 80% heeft twee of meer klantenkaarten op zak.

De sterkte van klantenrelaties in de verschillende sectoren In het Relationship Builder Research* onderzoek werd de sterkte van de klantenrelaties van bedrijven binnen de verschillende sectoren gemeten op basis van drie cruciale aspecten: vertrouwen, betrokkenheid en loyaliteit. Onder de bedrijven die dit jaar aan de onderzoek deelnamen bevonden zich topmerken als Nestlé, Le Méridien Hotels and Resorts, Virgin, BT, Europcar, Tesco, Marks & Spencer, Huggies, Eurotunnel, Mercedes, Volvo en Guinness. Het onderzoek heeft geresulteerd in de volgende bevindingen:
* Financiële dienstverleners kennen de sterkste klantenrelaties.
* Merkbeleving in de financiële- en automobiel sector resulteert in een hoge mate van klantenbetrokkenheid.

* Retailers onderscheiden zich door de grootste klantenloyaliteit
* De energiesector loopt op alle fronten - vertrouwen, betrokkenheid en loyaliteit - achter op de andere sectoren.

* Relaties zijn de drijfveren voor positieve bedrijfsresultaten - een goede relatie leidt tot klantenbinding en dus hogere bestedingen.

Loyaliteitsprogramma's dienen meer te bieden dan louter financiële voordelen Ten aanzien van loyaliteitsprogramma's gaf 48% van de ondervraagden aan niets, of in elk geval minder, te besteden als het bedrijf zou stoppen met het loyaliteitsprogramma. Gertjan Keg, Vice President Carlson Marketing Group Europe, zet een kanttekening bij deze conclusie. De heer Keg benadrukt in dit verband dat organisaties die zich beperken tot alleen financiële voordelen moeten oppassen: "Slimme organisaties combineren financiële voordelen met een goede merk/service propositie die leidt tot klantenloyaliteit - zoals locatie, aangeboden diensten en de kwaliteit van producten."

Naast het geven van inzicht in de effectiviteit van en de klantperceptie t.o.v. loyaliteitsprogramma's, verschaft Carlson Marketing Group Relationship Builder Research* dit jaar ook kwantitatieve feedback over het belang van klantenservice (hoffelijkheid van het personeel werd bijvoorbeeld door 68% van de ondervraagden als zeer belangrijk aangemerkt, tegenover 53% voor productkennis en slechts 8% voor uiterlijk), evenals over de effectiviteit van de verschillende kanalen en programma's die gebruikt werden in media-uitingen, met name websites, e-mailmarketing en direct mail.


---

---