Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 18 JULI 2003 IN

KORT BESTEK

Vlaamse regering in kort bestek - 18 juli 2003

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS :

De Vlaamse regering wijzigt een besluit inzake ambtenarenzaken en individueel personeelsbeheer in de diensten van de Vlaamse regering en in de Vlaamse openbare instellingen. Het gaat om een aanpassing van de bevoegdheden inzake individueel personeelsbeheer als gevolg van de recente herschikking in de samenstelling van de Vlaamse regering.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel de besluiten van het voortgangsrapport reguleringsmanagement 2002-2003 goed. Het betreft met name de algemene uitbouw van het reguleringsmanagement, de uitbouw van drie specifieke actiesporen en de werking van de Kenniscel Wetsmatiging. Het voortgangsrapport wordt nu nog overgemaakt aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT :

Op 4 juni werd op de Vlaamse regering beslist om over te gaan tot de bekrachtiging en afkondiging van het decreet betreffende het inwerkingsbeleid, aangenomen door het Vlaams Parlement op 27 mei. Nu keurt ze principieel de inwerkingtreding van dit decreet op 1 september 2003 goed. Het wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering stelt de criteria en voorwaarden vast van de subsidies die zullen worden toegekend in het kader van het VESOC-actieplan 2003 'Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit'. Deze subsidies zullen dienen ter ondersteuning van diversiteitsplannen en daarbij aansluitend 'beste praktijken' in organisaties, en van een beperkt aantal flankerende diversiteitsprojecten.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit tot uitvoering van het decreet van 18 mei 1999 inzake de oprichting van een Herplaatsingsfonds. Dit fonds zet zich in voor de herplaatsing van werknemers die wegens faillissement of gerechtelijke ontbinding van hun werkgever of onderneming werkloos zijn geworden. Op 14 maart 2003 besliste de Vlaamse regering om dit decreet te wijzigen waarbij het Herplaatsingsfonds werd uitgebreid naar bedrijven die een gerechtelijk akkoord hebben gekregen en naar bedrijven zonder gerechtelijk akkoord maar die er feitelijk wel voor in aanmerking komen. Op basis van het advies van de SERV worden tevens de herplaatsingsactiviteiten uitgebreid tot outplacement in brede zin, worden de premiebedragen afgerond in euro en worden een aantal maatregelen voorzien om de werking te verbeteren en de dossierbehandeling te versnellen. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt de onderzoeksprojecten goed die geselecteerd werden in het kader van het Vlaams Interuniversitair Onderzoeksnetwerk Arbeidsmarkt- rapportering (VIONA) 2003. Er werden 22
projectvoorstellen ingediend met betrekking tot Strategisch Marktonderzoek in Vlaanderen, waarvan 9 projecten positief werden beoordeeld. Daar er net zoals vorig jaar geen positief geselecteerde projecten werden ingediend voor de verwerking van de PASO-bevraging (Panel Survey of Organisations in Flanders), wordt beslist een nieuwe oproep te doen.


* * *

De Vlaamse regering keurt 9 besluiten goed inzake de toekenning van een werkingssubsidie sectorconvenants voor de sectoren van de metaalarbeiders, van de social profit en van de elektriciens. In 2002 werden 21 sectorconvenants afgesloten met het oog op uitbreiding en versterking van de samenwerking tussen de diverse sectoren en de Vlaamse regering. De sectorconvenants hebben een looptijd van twee jaar en de toekenning van de werkingssubsidies gelden voor een periode van één jaar. Voor het tweede werkingsjaar van de sectoren van de metaalarbeiders, de social profit en de elektriciens wordt 843.200 euro vastgelegd.


* * *

De Vlaamse regering maakt, onder voorbehoud van technisch nazicht, de ordonnantie van 26 juni 2003 betreffende het gemengd beheer van de arbeidsmarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aanhangig op het Overlegcomité federale regering, gemeenschaps- en gewestregeringen. Dit op grond van artikel 32,2 van de gewone wet van 9 augustus 1980 tot hervorming der instellingen.


* * *

Het besluit van 15 juli 2002 dat het besluit van 27 januari 1988 wijzigde betreffende vaststelling van specifieke brandveiligheidsnormen waaraan de logies- verstrekkende bedrijven moeten voldoen, wordt opnieuw aangepast. Dit houdt in dat de datum waarop de hoteluitbaters over een nieuw attest moeten beschikken wordt verschoven van 31 augustus naar 31 oktober 2003.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT, van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN, van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

In het kader van de Huizen van het Nederlands keurt de Vlaamse regering het geactualiseerd afsprakenkader Nederlands als tweede taal (NT2) goed.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT en van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

De Vlaamse regering zet het licht principieel op groen voor een nieuw voorontwerp van decreet over de Sociaal- Economische Raad van Vlaanderen (SERV), dat het bestaande decreet moet vervangen. Aansluitend op het proces Beter Bestuurlijk Beleid regelt het voorontwerp van decreet enerzijds de sociaal-overlegfunctie van de SERV en anderzijds de adviesfunctie. In de eerste plaats wordt de SERV decretaal erkend en verankerd als het orgaan voor en van sociaal overleg in Vlaanderen. Daarnaast wordt de SERV ook aangeduid als strategische adviesraad voor het beleidsdomein Economie, Werkgelegenheid en Toerisme. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog advies ingewonnen bij de SERV en vervolgens bij de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na aanpassing aan het advies van de VLOR en de SERV en na het syndicaal overleg verleende de Vlaamse regering op 14 maart 2003 haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR). Nu keurt ze, na bijkomende onderhandelingen betreffende de personeelsformatie van het permanent secretariaat van de VLOR, het voorontwerp van decreet opnieuw principieel goed. Het wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel het besluit van 14 juni 1989 inzake bekwaamheidsbewijzen, weddeschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs. Voorgenomen wijzigingen beogen de actualisatie en aanpassing aan nieuwe reglementering, de verhoging van de inzetbaarheid van sommige personeelsleden en een aantal technische aanpassingen. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt de programmaties van specifieke structuuronderdelen van de tweede en derde graad van instellingen voor voltijds secundair onderwijs goed. Met deze beslissing geeft de Vlaamse regering toelating aan het KTA Brugge voor het programmeren van de specifieke structuuronderdelen TSO Topsport en ASO Wetenschappen - topsport in de tweede en derde graad.


* * *

Na onderhandelingen met de erkende vakorganisaties en de inrichtende machten zet de Vlaamse regering opnieuw principieel het licht op groen voor de harmonisering van de integratietoelage van het buitengewoon secundair onderwijs met deze van het buitengewoon basisonderwijs. Hiertoe worden de puntengewichten met een factor 1,75 vermenigvuldigd. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot wijziging van het besluit betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen en de bezoldigingsregeling in het buitengewoon onderwijs. De wijzigingen omhelzen de opname van een aantal bestaande omzendbrieven ter zake en de aanpassing van de tekst aan de actuele situatie. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering legt principieel het aanwendingspercentage van de urenpakketten in de internaten voor buitengewoon secundair onderwijs van het gemeenschapsonderwijs vast op 100% voor het schooljaar 2003-2004. Dit aanwendingspercentage is identiek aan het voor vorige schooljaren vastgestelde. Dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering legt principieel het aanwendingspercentage vast van het aantal lesuren onderwijsvoorrang in het buitengewoon secundair onderwijs voor het schooljaar 2003-2004. Net als vorig schooljaar bedraagt het percentage 95%. Dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten en na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot wijziging van het besluit betreffende de opdracht van het personeel in het basisonderwijs. De aanpassingen betreffen zowel de prestatieregeling van de leermeesters levensbeschouwelijke vakken, de problematiek kinderverzorger en de maximale hoofdopdracht onderwijzer en kleuteronderwijzer, als de introductie van bijzondere pedagogische taken in het basisonderwijs.


* * *

De Vlaamse regering duidt voor de provincie Antwerpen de basisschool van het Gemeenschapsonderwijs uit de Thonetlaan in Antwerpen aan als nieuwe officiële examenschool voor het behalen van het getuigschrift basisonderwijs. Meteen zet ze de vergoeding voor de examenscholen van 5.000 frank om in 125 euro.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel de wijziging goed van het besluit van 26 september 1990 betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen en de bezoldigingsregeling van de leermeesters godsdienst en de godsdienstleraars. Het gewijzigde besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de erkende vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel het besluit goed dat enerzijds de inhoud omschrijft van het vormingsplan dat elk centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) dient op te stellen en dat anderzijds de organisatie regelt van de vorming van de in de CLB tewerkgestelde personeelsleden. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van Verdrag goed met Nederland inzake accreditatie van opleidingen binnen het Nederlandse en Vlaamse Hoger Onderwijs. Ze doet hetzelfde met het ontwerp van bestuursreglement van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Het ontwerpverdrag wordt overgemaakt aan het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed betreffende de flexibilisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Hierbij wordt het huidige studiejaarsysteem omgebouwd tot een creditsysteem. De opleidingsprogramma's worden hiertoe ingedeeld in opleidingsonderdelen en niet meer in studiejaren. De studenten realiseren hun studievoortgang door het verwerven van een creditattest per opleidingsonderdeel. Het attest blijft principieel onbeperkt, maar zeker minimaal 5 jaar, geldig. Dit voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de VLOR en de SERV.


* * *

De Vlaamse regering keurt een voorontwerp van bijzonder decreet principieel goed dat machtiging geeft aan de Raad van het gemeenschapsonderwijs om bepaalde afdelingen van het hoger onderwijs voor sociale promotie over te dragen aan hogescholen en de hiermee verbonden protocollen af te sluiten. Het voorontwerp van bijzonder decreet wordt voor advies voorgelegd aan de VLOR en de SERV. Er wordt ook nog over onderhandeld met de representatieve vakorganisaties.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed betreffende de rechtspositieregeling van de student, de participatie in het hoger onderwijs en de begeleiding van de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Het omvat onder meer de creatie van een Vlaams Onderhandelingscomité voor het hoger onderwijs waarin de besturen en het personeel van de Vlaamse hoger onderwijs-instellingen vertegenwoordigd zijn. Het maakt ook ruimte voor de mogelijkheid en de verplichting tot integratie van hoger onderwijs voor bepaalde sociale promotie-opleidingen in de hogescholen. Dit voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de VLOR en de SERV. Er wordt ook nog over onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering keurt het ontwerp goed van de geschillenberaadslaging inzake de uitvoering van het besluit van 6 september 2002 betreffende tijdelijke projecten omtrent kunstinitiatie voor kansarme en/of allochtone minderjarigen. Het Rekenhof had bezwaar bij dit besluit aangezien de kredieten die voor deze projecten voorzien werden, ingeschreven waren op een 11- artikel, dat enkel bestemd is voor de uitbetaling van salarissen. Om de projecten kunstinitiatie niet in het gedrang te brengen, beslist de Vlaamse regering om van het Rekenhof een visum onder voorbehoud te vorderen voor de uitbetaling van de middelen bestemd voor het schooljaar 2002-2003.


* * *

De Vlaamse regering keurt een aantal programmaties van studiegebieden goed in het secundair volwassenenonderwijs voor sociale promotie.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel het besluit van 28 augustus 2000 inzake het tehuis van het gemeenschapsonderwijs dat instaat voor de opname van jongeren in het kader van de hulp- en bijstandsregeling. Door de aanpassing vervalt de beperking van de omkadering aan de hand van een aanwendingspercentage. Het aanwendingspercentage wordt dus verhoogd van 93,5% naar 100%. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten. Daarna wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot een eerste verdeling van een provisioneel krediet om uitvoering te kunnen geven aan de maatregel van CAO VI om tot een loonsvergelijking te komen tussen het MVD-personeel van het Gemeenschapsonderwijs en dat van het officieel en vrij gesubsidieerd onderwijs. Hiertoe wordt in een eerste fase een standplaatsvergoeding uitbetaald met terugwerkende kracht tot 1 september 2002.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot wijziging van het besluit betreffende de bekwaamheidsbewijzen en de prestatie- en bezoldigingsregeling voor de personeelsleden van de centra voor volwassenenonderwijs.


* * *

In het kader van de invoering van de bachelor- masterstructuur in het hoger onderwijs, hecht de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het voorstel om de huidige nominale studieduur als beleidsregel te nemen voor de beoordeling van de omvormingen naar de BAMA-structuur. De minister van Onderwijs zal dit bekendmaken bij de universiteiten en hogescholen. De Vlaamse regering betuigt tevens haar instemming met het voorstel om de transitietabel van de VLHORA met de naamgeving van de opleidingen te gebruiken als leidraad bij de vaststelling van de lijst van de bachelors- en mastersopleidingen die de hogescholen kunnen aanbieden. Ook dit wordt meegedeeld aan de hogescholen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Na aanpassing aan het advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed tot regeling van de modaliteiten tot vrijstelling van de onroerende voorheffing.


* * *

De pooling van de verzekeringen van de Vlaamse openbare instellingen (VOI's) en Diensten met afzonderlijk beheer (DAB's) loopt af op 1 januari 2004. De Vlaamse regering beslist nu de verzekeringen "burgerrechtelijke aansprakelijkheid" en "brandverzekering" te gunnen via een onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking om de continuïteit van de pooling te garanderen.


* * *

De Vlaamse regering keurt de onderhandelingsprocedure goed voor een publiek private samenwerking (PPS) voor de ondertunneling van de Krijgsbaan in Deurne, de ontwikkeling van bedrijventerreinen en de exploitatie van de luchthaven. Op 27 juni 2003 hechtte de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan de oprichting van een participatieve PPS. Daarnaast kreeg de Vlaamse minister, bevoegd voor het economisch
overheidsinstrumentarium, de opdracht om een onderhandelingsprocedure voor de selectie van partners, die onder commerciële voorwaarden willen deelnemen in de PPS-vennootschap, op te starten. Wegens de grote complexiteit van het project en de belangrijke inbreng die verwacht wordt van de kandidaten, beslist de Vlaamse regering nu dat de selectie van de partners volgens een onderhandelingsprocedure met bekendmaking mag verlopen.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan het addendum aan de afzonderlijke overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en de nv Limburgse Reconversie- maatschappij.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Het besluit betreffende de aanpassing van het aantal te verkiezen Vlaamse volksvertegenwoordigers per kiesomschrijving wordt door de Vlaamse regering principieel goedgekeurd. Aan de hand van de nieuwe bevolkingscijfers blijkt dat de kieskring Hasselt- Tongeren-Maaseik recht heeft op een extra zetel, terwijl de kieskring Gent-Eeklo er een moet inleveren. Het besluit gaat nog voor advies naar de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet op de organisatie en de werking van de erkende erediensten. De wetgeving ter zake is soms meer dan 200 jaar oud en is dringend toe aan een eigentijdse, transparante en duidelijke formulering. Over het voorontwerp wordt nog advies ingewonnen bij de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur.


* * *

De Vlaamse regering verleent - op verzoek van de betrokkene zelf - eervol ontslag aan de
regeringscommissaris bij de vzw Ancienne Belgique, Marleen Van Belle. Zij wordt vervangen door Jan Sprengers.


* * *

De begindatum van de aannemingsovereenkomst inzake het project Cultuurdatabank met CultuurNet Vlaanderen wordt verschoven van 1 oktober 2002 naar 1 januari 2003; de opleveringsdatum van 1 november naar 30 november 2003. Het project Cultuurdatabank handelt over een open technisch platform dat diverse functionaliteiten aanbiedt en alle basisinformatie over het culturele aanbod in Vlaanderen opslaat en uitwisselt.


* * *

De besluiten aangaande de erkenning en de structurele subsidiëring van professionele muziekensembles, concertorganisaties, muziekclubs, muziekeducatieve organisaties en festivals voor de periode van 2003-2006 worden aangepast. De wijzigingen betreffen onder meer het schrappen van een begunstigde uit het subsidiebesluit, het wijzigen van de naam "La Tentation" in "Muziekpublique" en het toestaan van een afwijking op de subsidiëringsvoorwaarde inzake de verplichte compositieopdracht.


* * *

Omdat de inwerkingtreding van het decreet op de culturele archieven met een jaar werd uitgesteld tot 1 januari 2004, moet een tijdelijke oplossing worden gezocht voor de subsidiëring van de daaronder vallende verenigingen. De Vlaamse regering keurt daarom de verlenging goed van de subsidie voor de overkoepelende organisatie vzw Vlaams Muzikaal Erfgoed tot het einde van het jaar 2003. De subsidie bedraagt 420.000 euro.


* * *

In samenhang met het voorstel van decreet dat het Podiumkunstendecreet wijzigt, moet noodzakelijkerwijze ook het uitvoeringsbesluit van 22 oktober 1999 worden aangepast. De Vlaamse regering keurt de vooropgestelde wijziging van vermeld besluit goed.


* * *

De beheersovereenkomst met de vzw Internationaal Filmfestival van Vlaanderen wordt aangepast, waarbij de prijzensubsidiestructuur wordt gewijzigd. Deze aanpassing heeft geen budgettaire weerslag.


* * *

De Vlaamse regering geeft haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en stimulering van het gemeentelijk, intergemeentelijk en het provinciaal jeugdwerkbeleid, inzake de subsidiëring van gemeentebesturen die een jeugdruimtebeleid voeren als onderdeel van het jeugdwerkbeleid. Met het oog op het opstellen van de gemeentelijke jeugdwerkbeleidsplannen 2005-2007 werd de prioriteit jeugdruimte geëvalueerd en het bijbehorende uitvoeringsbesluit herwerkt. Dit nieuwe besluit wordt voor de gemeenten de leidraad bij het opmaken van het jeugdwerkbeleidsplan 2005-2007, vooral wat betreft de hoofdstukken 'jeugdwerkinfrastructuur' en 'ruimte voor de jeugd' voor het aanvragen van subsidies in 2004. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering bekrachtigt van een aantal leidend ambtenaren van de Vlaamse overheid een tweede reeks van planningsdocumenten, die al door de functioneel en inhoudelijk bevoegde Vlaamse minister(s) werden goedgekeurd.


* * *

De Vlaamse regering keurt de beleidsovereenkomsten goed met de steden Brugge en Hasselt voor de periode 2003- 2007. Met deze overeenkomst krijgt Brugge 2.409.984 euro en Hasselt 1.328.685 euro toegekend uit het budget voor het Vlaams Stedenfonds om een aantal projecten en prestaties te realiseren tegen eind 2004 en eind 2006.


* * *

De Vlaamse regering keurt het besluit goed betreffende de sluiting van de zitting 2002-2003 van het Vlaams Parlement. De gewone zitting 2003-2004 van het Vlaams Parlement zal van rechtswege worden geopend op 22 september 2003.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan een nieuwe regeling voor provinciegouverneurs, arrondissementscommissarissen en gewestelijke ontvangers inzake vakantiegeld, eindejaarstoelage en aansluiting bij de sociale dienst en de collectieve
hospitalisatieverzekering. Over deze besluiten wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet inzake het Grootschalig Referentie Bestand (GRB). Het GIS-Vlaanderen (Geografisch Informatie Systeem) nam in 1998 het initiatief om via een ruim samenwerkingsverband (openbare en private sector) tot de aanmaak van een Grootschalig Referentie Bestand over te gaan. Dit initiatief heeft tot doel de aanmaak, het beheer en de verdeling van grootschalige (schaalniveau van 1:250 tot 1:1250) referentiegegevens in Vlaanderen te organiseren en de uitwisseling en het gebruik van die gegevens te bevorderen. De Vlaamse regering keurde op 24 juli 2001 het businessplan voor het GRB goed. Op 19 juli 2002 besliste de Vlaamse regering haar eerdere engagement in het GRB-initiatief en - businessplan te bevestigen en de voorgestelde kostenverdeelsleutel goed te keuren. Dit voorstel ging uit van een 50-50 verdeling tussen nutsbedrijven en het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap van de aanmaakkost, de bijhoudingskost en de beheerskost. Het huidige voorontwerp van decreet voert deze beslising uit en wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-Raad.


* * *

De Vlaamse regering keurt de beleidsovereenkomsten goed met de steden Aalst, Gent, Kortrijk, Mechelen, Oostende, Roeselare en Turnhout voor de periode 2003-2007. Met deze overeenkomst krijgen ze elk een deel toegekend uit het budget voor het Vlaams Stedenfonds om een aantal projecten en prestaties te realiseren tegen eind 2004 en eind 2006. Het gaat om volgende bedragen: Aalst:
1.691.153 euro, Gent: 21.457.547 euro, Kortrijk:
1.833.790 euro, Mechelen: 3.781.221 euro, Oostende: 4.134.015 euro, Roeselare: 1.056.683 euro en Turnhout 996.361 euro. Daarnaast ontvangt de stad Mechelen in 2003 tevens een jaaraandeel van 497.826,55 euro. Dit bedrag heeft de stad Mechelen op 16 december 2002 op de Vlaamse begroting van het Sociaal Impuls Fonds overgedragen naar haar aandeel in het Stedenfonds.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT :

Jacques Lesire wordt aangesteld als algemeen directeur van de luchthaven van Deurne.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Ludo SANNEN :

De Vlaamse regering keurde begin mei vorig jaar het implementatieplan goed voor de invoering van milieuzorgsystemen bij de Vlaamse overheid. Door de goedkeuring van dit implementatieplan kan interne milieuzorg structureel ingebouwd worden bij heel de Vlaamse overheid (ministerie, Vlaamse openbare instellingen, Vlaamse wetenschappelijke instellingen en Diensten met Afzonderlijk Beheer). Nu keurt ze een uitvoeringsbesluit goed met onder meer een voorstel van toewijzing van milieuzorgniveau per entiteit van de Vlaamse overheid, een voorstel van centrale milieubeleidsverklaring en een eerste stap naar het formuleren van centrale doelstellingen.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed betreffende de afschaffing van de forfaitaire huisvuilbelasting. Hierin wordt voorgesteld dat lagere besturen met ingang van 1 januari 2005 geen nieuwe forfaitaire belastingen inzake afval mogen heffen. Indien bestaande forfaitaire belastingen worden vervangen door andere, dienen deze inkomensgerelateerd te zijn en te werken volgens het principe "de vervuiler betaalt". Tegen 1 januari 2007 dienen alle bestaande forfaitaire belastingen inzake afval vervangen te zijn door belastingen gebaseerd op inkomens en op basis van de geproduceerde hoeveelheid afvalstoffen te betalen door de producent van die afvalstoffen. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV, de MiNa-raad en de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER :

De Vlaamse regering beslist de NOB-cel, die werkt rond het nieuwe OCMW-beleidsinstrumentarium, over te hevelen van de administratie Gezin en Maatschappelijk Welzijn naar de administratie Binnenlandse Aangelegenheden. Daar werd in het licht van het nieuwe Gemeente- en Provinciedecreet een project 'Implementatie Nieuw Financieel Instrumentarium' opgestart. De Vlaamse regering heeft de beleidsintentie om voor alle lokale (gemeenten, OCMW's) en provinciale besturen een gelijkvormig financieel stelsel van toepassing te maken.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT :

Na advies van de Raad van State, de SERV en de MiNa-Raad keurt de Vlaamse regering definitief de wijziging van het decreet van 20 april 2001 goed inzake de organisatie van het personenvervoer over de weg en tot oprichting van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen (MORA). De MORA heeft een ruime bevoegdheid tot studie, aanbeveling en advies over alle aangelegenheden die betrekking hebben op mobiliteit in Vlaanderen. De Vlaamse regering beslist nu definitief tot regeling van de aanstelling van de voorzitter, de ondervoorzitter en de leden van de MORA. Het wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Amedé Van Herreweghe wordt benoemd tot havenkapitein bij de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen.


* * *

In het kader van het wegwerken van gevaarlijke punten in Vlaanderen keurt de Vlaamse regering een bestek tot onderhandeling na voorafgaande bekendmaking goed voor de opmaak van uitvoeringsplannen. Ze keurt meteen de lijst goed met kandidaten waarmee onderhandelingen gevoerd zullen worden voor vijf studiedeelcontracten, evenals de lijst met gegadigden voor wat de uitvoering van de werken betreft. De bevoegde minister kan nu de hele gunningsprocedure afhandelen.


* * *

De Vlaamse regering bestelt nog eens 50 onbemande camera's voor kruispunten in Vlaanderen. Momenteel zijn er al 220 kruispunten met flitspalen uitgerust.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het rapporteringsbesluit goed waarin alle aspecten van het bezoldigd personenvervoer over de weg aan bod komen. Het grootste gedeelte handelt over de te leveren rapportering door de Vlaamse Vervoermaatschappij (VMM). Bedoeling is alle kerngegevens in een (digitaal) jaarboek te bundelen zodat op basis hiervan een evaluatie kan worden gemaakt van de diverse activiteiten van de VMM en de wijze waarop ze de haar toevertrouwde taken vervult en de aangegane verbintenissen naleeft. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat instemt met de overeenkomst van 4 april 2003 tussen de federale overheid en de Gewesten met het oog op de verwezenlijking van het Gewestelijk Expresnet van, naar, in en rond Brussel. Dit voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd bij de SERV en de MiNa-raad. Daarna wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT en van Vlaams minister Ludo SANNEN :

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit inzake energieplanning voor ingedeelde inrichtingen en tot wijziging van het besluit van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en het besluit van 1 juni 1995 houdende de algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de MiNa-raad en de SERV.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN :

De Vlaamse regering heeft principieel de normen rond afvalverbranding vereenvoudigd. Bovendien stelt de Vlaamse overheid zich met deze aanpassing in orde met alle bestaande internationale verplichtingen inzake afvalverbranding. De aanpassing is tot stand gekomen na intens overleg met de betrokken bedrijfsfederaties. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering heeft principieel beslist de afstandsregels voor landbouwbedrijven in de VLAREM- reglementering te vereenvoudigen. Het huidige onderscheid tussen open en gesloten varkensbedrijven wordt afgeschaft. Hierdoor wordt de onzekerheid bij vele varkenshouders over de verlenging van hun vergunning na 31 december 2003 weggenomen. Voor nieuwe bedrijven en uitbreidingen blijven de afstandsregels wel gehandhaafd. Ook wordt voor elke nieuwe stal de verplichting opgelegd om ammoniakemissiearme technieken toe te passen. In samenspraak met de sector zal de bevoegde minister een ammoniakreductieplan voorleggen aan de Vlaamse regering. Tot slot bevat deze VLAREM-wijziging ook een vereenvoudiging van de vergunningsaanvraag voor mestbewerkingsinstallaties. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurde op 4 april, na advies van de MiNa-raad en de SERV, opnieuw principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet van 15 juni 1994 betreffende de milieubeleidsovereenkomsten (MBO). Dit besluit stipuleert de procedure inzake toetreding tot een MBO, duidt de media aan waarin een samenvatting van de MBO moet worden gepubliceerd en bepaalt de vorm en de voorwaarden voor het jaarlijks verslag aan het Vlaams Parlement over de uitvoering van de MBO. Het uitvoeringsbesluit werd toen voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Gezien dat advies tot op heden uitbleef, wordt het besluit nu opnieuw voor advies ingediend.


* * *

Eind februari keurde de Vlaamse regering enkele nieuwe milieubeleidsovereenkomsten (MBO's) principieel goed in het kader van de VLAREA-aanvaardingsplicht afvalbanden, - batterijen en -loodstartbatterijen (accu's). Via het instrument van de aanvaardingsplicht wil men gans de keten (producenten, invoerders en distributie) responsa- biliseren en het principe "de vervuiler betaalt" toepassen. Na advies van de SERV en de MiNa-Raad keurt de Vlaamse regering deze MBO's definitief goed. Ze worden, samen met het bijbehorende adviesverslag, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.


* * *

De Vlaamse regering draagt Lieve Elias, Hugo Vanderpooten en Etienne Rummens voor als nieuwe leden van de raad van bestuur van de Vlaamse MilieuHolding.


* * *

De Vlaamse regering keurt het "Programma natuur- en milieueducatie" goed. De cel Natuur- en Milieueducatie en
-Informatie zal de opdrachten hiervan vanaf 1 september voor onbepaalde duur op zich nemen. Het besluit regelt de vastlegging van de loonmassa, werkingsmiddelen en investeringsuitgaven. Het Programma verlengt de lopende overeenkomst tussen het departement Leefmilieu en Infrastructuur en het departement Onderwijs, en stuurt bij waar nodig.


* * *

De Vlaamse regering wijzigde begin april principieel het besluit van 20 mei 1992 dat voorziet in de uitvoering van de wet van 1 juli 1954 op de riviervisserij. Met de wijziging worden de hengelmogelijkheden vergroot op typisch grote hengelwateren en wordt in een beperkt aantal wateren nachtvissen toegelaten. Daarnaast wordt het aantal vissoorten waarvoor het hele jaar een volledig visverbod geldt, uitgebreid. De prijs van een vergunning wordt vastgesteld op 125 euro per jaar en tijdens het openingsweekend van het hengelseizoen geldt een algemene vrijstelling van visverlof ter promotie van de hengelsport. Tevens worden een aantal beperkende maatregelen genomen met betrekking tot commerciële visserij in de BenedenSchelde. Dit wijzigingsbesluit werd voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Gezien het advies tot op heden uitbleef, wordt het opnieuw aangevraagd.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot wijziging van het decreet betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen. Het voegt een bepaling toe in het Afvalstoffendecreet die verder verduidelijkt wat onder een 'afvalstof' moet worden verstaan en onder welke voorwaarden een stof of een voorwerp geen afvalstof is. Verder wordt de permanent coördinerende rol van de provincies decretaal verankerd binnen het kader van het Vlaams afvalbeleid. Dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa- raad.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een besluit goed dat een uniek loket voor bedrijven invoert. Dit betekent dat de informatie voortaan aan één centraal overheidsloket moet worden overgemaakt. Het besluit bevat ook een belangrijke aanzet voor een uniek formulier. Het gaat om het milieujaarverslag, de aangiftes voor heffingen inzake afvalwater en grondwater en de melding van afvalstoffen. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.


* * *

De Vlaamse regering gelast de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) met de begeleiding van de verkoop van de Vlaamse aandelen in de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Het begeleiden van dit soort transacties is immers één van de taken waarvoor de PMV is opgericht. Eerder besliste de Vlaamse regering om zich uit de watervoorzieningsmaatschappij terug te trekken wegens de onverenigbaarheid met de in het drinkwaterdecreet voorziene reguleringsfunctie. De opbrengst van de verkoop zal door de bevoegde minister gebruikt worden voor een versnelde financiering van rioleringsdossiers.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed betreffende de werking van het Fonds voor de Kwaliteit van de Landbouwproductie. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad. Het wordt daarna ter goedkeuring voorgelegd aan de federale regering en aan de Europese commissie.


* * *

De Vlaamse regering kent 515.762 euro subsidie toe als Vlaamse co-financiering aan het project "IMOS" van het provinciebestuur West-Vlaanderen. Het Project "Initiatief voor Implementatie Maritieme Opleiding Simulator" voorziet de modernisering en uitbreiding van het Centrum voor Mariene opleidingen in Zeebrugge. Dit houdt de levering en plaatsing in van simulatieapparatuur die beantwoordt aan nieuwe normen inzake vorming en opleiding.


* * *

In november vorig jaar verscheen in de Vlaamse kranten een oproep tot het indienen van projecten in het kader van ontwikkelingseducatie. Nu kent de Vlaamse regering subsidies toe aan de volgende 3 projecten: "Cyber Street" (vzw Vlaams Internationaal Centrum), "Noord/Zuid onder de regenboog" (vzw VIVA AFRICA) en "Fair Trade Scholen" (vzw Oxfam - Wereldwinkels).

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

De Vlaamse regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen. De doelstelling van het verdrag is de bescherming van de volksgezondheid en het milieu tegen persistente organische verontreinigende stoffen (POP) door te zorgen voor een beëindiging of tenminste een vermindering van de productie en het gebruik van 12 prioritaire POP's. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt het voorontwerp van decreet goed dat instemt met het Aarhusprotocol bij het verdrag van 1979 betreffende grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand, inzake zware metalen. Het protocol richt zich op drie zware metalen: lood, cadmium en kwik. Bedoeling is de uitstoot van deze drie metalen te reduceren tot een lager peil dan in 1990. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad, en daarna aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt het voorontwerp van decreet goed dat instemt met het Aarhusprotocol bij het verdrag van 1979 betreffende grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand, inzake persistente organische stoffen. Het protocol richt zich op 16 risicovolle stoffen: 11 pesticiden, 2 industriële chemicaliën en 3 tussenproducten. Concreet zullen de ondertekenende partijen hun uitstoot voor dioxines, furanen en PAK's moeten reduceren tot een lager peil dan in 1990. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad, en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER :

De Vlaamse regering kent 235.329 euro subsidie toe aan het Consortium Borstkankerscreening Vlaanderen voor het verwezenlijken van fase 2b van het project "Gegevensverzameling, -verwerking en -analyse in het kader van het borstkankerscreeningsprogramma in Vlaanderen.


* * *

De Vlaamse regering kent 695.000 euro subsidie toe aan de Vlaamse Liga tegen Kanker voor de coördinatie van het kankerregistratienetwerk en voor de verdere uitbouw ervan in samenwerking met het Antwerps en het Limburgs Kankerregister.


* * *

De Vlaamse regering kent 170.000 euro subsidie toe aan het AZ VUB ter ondersteuning van het Belgisch Diabetes Register.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het Inburgeringsdecreet. Het preciseert de doelgroep, werkt procedures uit voor de erkenning, subsidiëring en intrekking van erkenning van onthaalbureaus, en regelt de verplichte inburgering. Ze keurt ook de uitbreiding van de cel Inburgering en de krachtlijnen van de financiering ervan principieel goed. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet betreffende de Armoedebestrijding. Het omvat onder meer de omschrijving van de inhoudelijke rubrieken van het jaarlijks te actualiseren actieplan, de opdrachtbeschrijving van een vzw Vlaams netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen, een beschrijving van de opdracht voor organisaties voor opleiding van ervaringsdeskundigen, de projectsub- sidiëring. Het wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering kent 168.000 euro subsidie toe aan de vzw De Antwerpse rolkar in het kader van het aangepast vervoer voor personen met een handicap.


* * *

Na advies van het Vlaams Fonds beslist de Vlaamse regering het besluit van 15 december 2000 inzake de vaststelling van de toekenningsvoorwaarden voor een persoonlijk-assistentiebudget (PAB) aan personen met een handicap te wijzigen. Dit besluit was eerder al gewijzigd op 30 november 2001 en op 19 juli 2002. Met de huidige wijziging wordt het mogelijk om in 2003 extra PAB- toekenningen te gunnen en worden enkele technisch- juridische zaken aangepast.


* * *

De Vlaamse regering stelt het totaal aantal subsidiabele uren vast voor de diensten voor gezinszorg voor het jaar 2003. Voor dit jaar gaat het om 13.967.656 uren, een uitbreiding van 155.919 uren ten opzichte van 2002.


* * *

De Vlaamse regering kent 250.000 euro subsidie toe aan het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk vzw voor de provinciale coördinatie van de opvang van kinderen die het slachtoffer zijn van een schokkende gebeurtenis.


* * *

De Vlaamse regering kent subsidies toe aan drie projecten in het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand. Het gaat om Crisishulp aan Huis Leuven-Mechelen (vzw Sporen/vzw Ivo Cornelis), Crisishulp aan Huis Antwerpen (vzw Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding, Brasschaat) en Crisishulp aan Huis Gent (vzw de Cocon).


* * *

De Vlaamse regering keurt vijf convenanten goed met de erkende regionale screeningscentra voor borstkanker. De convenanten bepalen onder meer de financierings- modaliteiten, de manier van subsidiëring en diverse resultaatgebieden.


* * *

De Vlaamse regering beslist een vordering tot schorsing en beroep tot nietigverklaring bij de Raad van State in te dienen tegen het KB van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers. Dit KB regelt namelijk materies die ook behandeld worden in een voorontwerp van decreet betreffende bedrijfsgezond- heidszorg dat wordt voorbereid door de administratie gezondheidszorg en de kabinetten van de bevoegde ministers, minister Landuyt en minister Vanderpoorten.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER en van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het facultatief protocol bij het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen, opgemaakt in New York op 6 oktober 1999. Het protocol regelt de werking van het Comité voor de uitbanning van discriminatie van vrouwen (CEDAW), dat discriminatieklachten moet behandelen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

De Kamer voor Handel en Nijverheid West-Vlaanderen krijgt een subsidie van maximaal 893.800 euro toegekend voor de uitvoering van het project De Bedrijfsvriendelijke Gemeente. Bedoeling van dit project is, via enquêtering, de knelpunten bloot te leggen die zowel de bedrijfsleiders ervaren bij hun bedrijfsvoering als de gemeenten bij het voeren van een lokaal economisch beleid. De enquêtering zal plaatsvinden in heel Vlaanderen. De coördinatie berust bij de Kamer voor Handel en Nijverheid West-Vlaanderen.


* * *

De Vlaamse regering neemt akte van de evaluatie van de werkzaamheden van de Europese Conventie en de voorbereiding van de Intergouvernementele Conferentie 2004. De Vlaamse regering beslist haar volle medewerking te verlenen aan de werkzaamheden van de
Intergouvernementele Conferentie en deze actief te volgen. Ze hecht haar goedkeuring aan de voorstellen uit het eindrapport "Voorbereiding van de Vlaamse standpunten voor de Intergouvernementele Conferentie 2004". Ten slotte worden een aantal contactpersonen aangeduid per kabinet en administratie en wordt de administratie Buitenlands Beleid van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap het centraal aanspreekpunt op ambtelijk vlak.


* * *

Na het advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief twee ontwerpdecreten goed die instemmen met de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Macedonië en Kroatië. Beide ontwerpdecreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering hecht, na het advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met zes 'Protocollen tot aanpassing van institutionele aspecten van de Europa- overeenkomsten'. De protocollen worden afgesloten tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds en Tsjechië, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije anderzijds, rekening houdend met de toetreding van Oostenrijk, Finland en Zweden tot de Europese Unie. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na het advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief de ontwerpdecreten goed betreffende een overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) enerzijds en Thailand, Costa Rica en Belarus anderzijds. De overeenkomst behelst de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen. De ontwerpdecreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering zet het licht principieel op groen voor het voorontwerp van decreet dat instemt met de Europees-mediterrane overeenkomst tussen de Europese Unie en Libanon. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Op 19 juli 2002 verklaarde de Vlaamse regering zich akkoord met de oprichting van een KMO-Financierings- agentschap onder de vleugels van de Participatie- maatschappij Vlaanderen (PMV). Aansluitend daarbij geeft de Vlaamse regering nu aan de PMV de opdracht om: een mandataris aan te duiden voor het voeren van de finale onderhandelingen met het Beroepskrediet; een voorstel uit te werken voor een nieuwe beheersovereenkomst voor het Vlaams Waarborgfonds; een voorontwerp van decreet op te stellen betreffende het Vlaams Waarborgfonds; de nodige voorbereidende werkzaamheden op te starten zodat de overname van het beheer van het Vlaams Waarborgfonds van het Beroepskrediet tegen 1 maart kan plaatsvinden zonder de continue werking van het fonds in het gevaar te brengen.


* * *

De Vlaamse regering erkent het centrum SYNTRA Brussel vzw met maatschappelijke zetel in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest als centrum voor vorming van zelfstandigen en middelgrote ondernemingen. Het centrum zal vanaf 1 september operationeel zijn en zal dan ook de daarmee gepaard gaande werkings- en investeringssubsidie van de Vlaamse overheid ontvangen.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot uitvoering van de quotabepalingen van het Grinddecreet door een bijkomende zone voor berggrindontginning op het Kempisch plateau toe te wijzen. De Vlaamse minister bevoegd voor het leefmilieu wordt belast om na te gaan welke de betekenisvolle effecten zijn voor de natuurlijke kenmerken van de speciale beschermingszones (vogel- en habitatrichtlijngebieden), waarbinnen de voorgestelde locaties gelegen zijn. Indien er geen significante negatieve effecten aangetoond worden, zal een ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de berggrindontginning aan de Vlaamse regering worden voorgelegd.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN :

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed betreffende de erkenningsvoorwaarden voor kredietvennootschappen voor sociaal woonkrediet. Omstandigheden hadden ertoe geleid dat er twee verschillende erkenningskanalen waren ontstaan. Het besluit heeft tot doel de
kredietvennootschappen te groeperen onder één erkenning. Uit de unieke erkenning vloeit voort dat er eenduidige erkenningsvoorwaarden kunnen worden opgelegd aan de kredietvennootschappen.


* * *

De verzekering tegen inkomensverlies werd in mei 1998 opnieuw ingevoerd met als doel een vangnet te creëren voor de bouwer die arbeidsongeschikt of werkloos wordt. De hoofddoelstelling van dit instrument is eventuele aarzeling en onzekerheid bij kandidaat-bouwers, -kopers en -uitvoerders van renovatie weg te nemen. De premie voor deze verzekering wordt volledig betaald door de Vlaamse overheid. Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot bijsturing van deze verzekering. De wijzigingen betreffen onder meer een naamsverandering, een verkorting van de wachttijd en de wegwerking van de discriminatie van zelfstandigen.


* * *

De Vlaamse regering kent 578.500 euro niet- gereglementeerde subsidie toe als voorschot voor de subsidiëring van de loonkosten van het derde kwartaal van 2003 aan bepaalde initiatieven binnen de sector Sport, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC- statuut. Deze subsidie kadert in het Vlaams Intersectoraal Akkoord Social Profit (VIA-akkoord).


---
einde

---