Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 18 JULI 2003

Interactieve Digitale Televisie eind 2004 in Vlaamse huiskamer

Op voorstel van Vlaams minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie Dirk VAN MECHELEN, kende de Vlaamse regering 12,4 miljoen euro steun toe aan het projectvoorstel "Vlaanderen Interactief".

"Vlaanderen Interactief" werd door een samenwerkings- verband van Interkabel, Telenet, VMMa, VRT en VT4 ingediend en onderzoekt de technologische en menswetenschappelijke kant van interactieve Digitale Televisie (iDTV). Het ondersteunde projectvoorstel moet ook de ontwikkeling van iDTV in Vlaanderen voorbereiden.

Digitale kloof dichten

De Vlaamse regering wil door het stimuleren van nieuwe toegangsmogelijkheden tot de informatiemaatschappij fundamenteel bijdragen tot het dichten van de digitale kloof en beoogt e-government binnen het bereik te brengen van de hele bevolking.

Hiermee sluit de Vlaamse regering aan bij de doelstellingen van het zesde kaderprogramma van de Europese Commissie, verschillende oproepen van Europese Raden (zoals die van Lissabon) en de Europese Richtlijn voor interoperabiliteit van digitale interactieve diensten.

Eén standaard: Multimedia Home Platform (MHP)

"Vlaanderen Interactief" zal in coördinatie met het e- government project van de Vlaamse overheid en in samenwerking met diverse Vlaamse onderzoeksinstellingen, onderzoeken hoe een democratisch iDTV platform - met massale adoptie door de Vlaamse burger - moet ontwikkeld worden. Hiertoe zal het consortium voortbouwen op de kennis verworven tijdens het IO-project (Interactieve Omroep) van de VRT, met testopstellingen in Schoten,

Het samenwerkingsverband, dat met haar
televisieprogramma's dagelijks 85% en met haar televisiedistributienetwerken 98% van de Vlaamse bevolking bereikt, heeft gekozen voor een open samenwerkingsmodel tussen omroepen, netwerken en fabrikanten en een open wereldwijd erkende norm voor iDTV, namelijk de MHP-standaard. Via zijn huidige televisietoestel en een MHP set-top box krijgt de burger tegen een democratische instapprijs, toegang tot iDTV. Op termijn zal de MHP set-top box zelfs in nieuwe televisietoestellen ingebouwd worden.

Eind 2004 heeft Vlaanderen toegang tot iDTV

Vanaf eind 2003 zal bij zo'n 200 gezinnen een veldtestopstelling worden opgebouwd in het kader van onderzoek naar de technologische problematiek. Deze test wordt in 2004 uitgebreid naar 500 tot 1000 gezinnen om via onderzoek ook inzicht te verwerven in de menswetenschappelijke problematiek. Indien de technologische en de menswetenschappelijke uitdagingen met succes worden afgerond, krijgt Vlaanderen de kans tegen eind 2004 toegang tot iDTV te hebben.

Interactie en E-gov

Via hun MHP set-top box zullen de kijkers dan naast interactieve televisietoepassingen zoals extra achtergrondinformatie, meespelen, meestemmen, . ook toegang krijgen tot film-, nieuws- en
televisieprogramma's-op-aanvraag, extra kanalen voor specifieke doelgroepen of minderheden en een elektronische programmagids.

De burger krijgt via zijn MHP set-top box toegang tot de elektronische informatie en dienstverlening van de overheid. Ook elektronische post en communicatie met andere burgers of de overheid via e-mail, SMS of chat zullen op een gebruiksvriendelijke wijze via het tv- toestel mogelijk worden. Hiervoor is de studie van het gebruik van de elektronische Belgische identiteitskaart in combinatie met een MHP set-top box, noodzakelijk.

"PAX DIGITALIS" plaatst Vlaanderen op de wereldkaart

Met dit samenwerkingsverband tussen Interkabel, Telenet, VMMa, VRT en VT4 is de "pax digitalis" een feit.

Minister Van Mechelen is ervan overtuigd dat dit project met de ondersteuning van de Vlaamse overheid, de Vlaamse media-industrie wereldwijd aan de top zal brengen inzake iDTV, gebaseerd op een samenwerkingsmodel en open standaarden. De minister is er dan ook zeker van dat dit project een groot potentieel voor creatie van werkgelegenheid en exportkansen in zich draagt.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be