Korps: Friesland, plaats: Fryslân 19-07-2003
Politieberichten van 18/7 (13.00 uur) t/m 19/7 (13.00 uur)

Jubbega: onderzoek valse 112 melding afgerond
De politie heeft het onderzoek naar de valse brandmelding van vrijdag 4 juli afgesloten. Een melder sloeg via 112 alarm en meldde een woningbrand aan de Schoterlandseweg waarbij de bewoners mogelijk nog in de woning waren. Politie, brandweer en ambulancedienst rukten uit voor een valse melding. Uit het politieonderzoek bleek dat de 40- jarige inwoner van Jubbega onschuldig was. De man, die aanvankelijk als verdachte werd beschouwd, werd direct na de melding aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Later bleek dat een andere verdachte verantwoordelijk was voor de valse melding. Door middel van bandopnamen en aanvullende opsporingstechnieken kwam de politie op het spoor van een 36- jarige inwoner van Hoornsterzwaag. De man werd enkele dagen later verhoord en hij legde een bekennende verklaring af. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. Zowel brandweer als ambulancedienst deden aangifte. Daarnaast willen deze hulpdiensten de gemaakte kosten op de verdachte verhalen. Zie tevens politieberichten van 4/7(13.00 uur t/m 5/7(13.00 uur).

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Boelenslaan: Boelenswei, vrijdag 20.45 uur, 49- jarige inwoner van de gemeente Smallingerland, 655 ug/l, rijverbod 6 uren, automobilist. Voertuig was niet verzekerd, APK vervallen. Rijbewijs was al ingevorderd. Bestuurder reed terwijl hij een ontzegging had.

Terschelling: Hoofdweg, vrijdag 23.56 uur, 50- jarige inwoner van de gemeente Terschelling, 300 ug/l, rijverbod 3 uren, automobilist.

Harlingen: Joost vd Vondelstraat, zaterdag 01.40 uur, 34- jarige inwoner van Sneek, 595 ug/l, rijverbod 6 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Sneek: Meeuwenlaan, zaterdag 00.30 uur, 26- jarige inwoonster van Sneek, 220 ug/l, rijverbod 1 uur, automobiliste.

Parrega: Trekweg, zaterdag 03.45 uur, 36- jarige inwoonster van Haarlem, 505 ug/l, rijverbod 5 uren, automobiliste.

Sneek: Kleinzand, zaterdag 04.28 uur, 25- jarige inwoner van Sneek, 540 ug/l, rijverbod 5 uren, automobilist.

Franeker: winkeldief aangehouden
Vrijdag werd om 15.30 uur een verdachte aangehouden aan het Ockingahiem terzake winkeldiefstal. De vrouw, een 44- jarige inwoonster van Franeker wilde zeven blikjes bier t.w.v. 2,66 meenemen zonder te betalen. Winkelpersoneel had gezien dat de verdachte de gestolen waren in een tas stopte en de zaak wilde verlaten zonder af te rekenen. De verdachte werd voor verhoor meegenomen naar het bureau en kreeg een winkelverbod voor een jaar. Na verhoor werd de verdachte weer in vrijheid gesteld. Er werd aangifte gedaan door een 29- jarige inwoner van Franeker.

Joure: gewond door etalageruit
Vrijdag, om 14.40 uur raakte een jongen gewond aan de Yndustriewei nadat hij door een etalageruit van een autodealer was gelopen. Het slachtoffer, een 9- jarige inwoner van Den Helder, werd met snijwonden aan voorhoofd en pols per ambulance naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht. De jongen was enthousiast in de richting van de uitgestalde autos gelopen en had waarschijnlijk niet gezien dat de wagens achter glas stonden.

Bolsward A7: snelheidsovertreding met aanhanger Vrijdag, omstreeks 17.15 uur werd op de rijksweg A7 richting Sneek een bestuurder van een personenauto met aanhanger gecontroleerd op snelheid. De verdachte, een 42- jarige inwoner van Sneek, reed met een snelheid van 160 kilometer per uur. De maximale snelheid met een aanhanger is 80 km per uur. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Stavoren: brand vrachtschip
Vrijdag verleende de politie om 15.30 uur assistentie tijdens bluswerkzaamheden bij een scheepsbrand. Het schip lag afgemeerd in het Johan Frisokanaal, ter hoogte van het gemaal. Toen de politie arriveerde was de brandweer reeds ter plaatse. Het vuur was snel onder controle. De brand in het vrachtschip was vermoedelijk in de ruimte van de generator ontstaan. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Franeker: vernielingen snackauto
In de nacht van donderdag op vrijdag werden vernielingen aangericht aan een geparkeerde snackauto aan de Edisonstraat. Diverse onderdelen van de wagen werden vernield waaronder twee plexiglas ruiten en een slot. Het voertuig liep braak- en plaatschade op. Uit de wagen werd niets weggenomen. Een 44- jarige inwoner van Franeker deed aangifte.

Drachten: verdachten aangehouden
Vrijdag kreeg de politie om 17.00 uur een melding dat aan het Roggepad een man met een bijl het raam van een voordeur had ingeslagen. Toen de politie arriveerde was de verdachte niet meer aanwezig bij de woning. Politieagenten probeerden de bewoners van het pand te kalmeren. Hierbij bedreigde een van de bewoners twee politiefunctionarissen met een mes. De politie kon de situatie tot rust brengen door contact te houden met de bewoners en door overredingskracht. Deze verdachte, een 32- jarige inwoner van Drachten, kwam even later vrijwillig naar het bureau voor verhoor. De man die de voordeur had vernield, een 38- jarige inwoner van Drachten, meldde zich later ook aan het bureau. Beide verdachten werd aangehouden en verhoord. Door het incident ontstond een gespannen sfeer in de straat. De exacte toedracht of aanleiding van het incident moet nog blijken uit de verhoren en getuigenverklaringen. Vermoedelijk is de aanleiding een geschil tussen de kinderen van beide verdachten. De politie heeft de zaak in onderzoek. Zowel het mes als de bijl werden in beslag genomen. Verdachten, getuigen en overige betrokkenen worden de komende dagen verhoord. Beide verdachten werden in verzekering gesteld en zitten nog vast.

Stiens: aanrijding met letsel
Vrijdag vond om 22.15 uur een aanrijding plaats aan de Menno van Coehoornwei tussen een motorfiets en een personenauto. De motorrijder raakte licht gewond. Het slachtoffer, een 25- jarige Leeuwarder werd per ambulance naar het MCL Zuid te Leeuwarden gebracht. Een 24- jarige automobiliste uit Leeuwarden, reed net als de motorrijder over de Menno van Coehoornwei richting Bredyk. Ter hoogte van de spoorwegovergang wilde de automobiliste keren. Ze sloeg linksaf de overgang op, in de richting van het naastgelegen fietspad. De motorrijder reed dicht achter de personenauto en kon een aanrijding niet meer voorkomen. Hij raakte het linkerachterspatbord, viel en raakte gewond. De motorfiets werd weggesleept door een takelbedrijf. De personenauto liep blikschade op.

Leeuwarden: overval in woning
Op zaterdag kreeg de politie rond 05.00 uur een melding van een overval aan de Schoppenhofstraat waarbij een man gewond raakte. Het slachtoffer, een 63- jarige Leeuwarder werd per ambulance naar het MCL Zuid te Leeuwarden gebracht. Nadere informatie over zijn letsel is niet bekend. De woning van het slachtoffer wordt door de technische recherche onderzocht en het slachtoffer moet nog verhoord worden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Sneek: zakkenrollers actief
Vrijdagmiddag kreeg de politie drie meldingen van diefstal van portemonnees. De diefstallen vonden plaats aan de Oosterdijk en aan de Wijde Burgstraat. De inhoud van de portemonnees varieerde. Het was een combinatie van bankpasjes, kleine geldbedragen en spaarpasjes. In alle gevallen zaten de portemonnees in een afgesloten tas of net wat aan de kinderwagen/buggy hing. Een van de eigenaren had de buggy een korte tijd onbeheerd geparkeerd. Alle eigenaren van de portemonnees, inwoners van Sneek, Bolsward en Koudum, deden aangifte van diefstal.

Sneek: overleden man in woning
Zaterdagochtend maakte een krantenjongen omstreeks 07.15 uur melding van een openstaande deur bij een woning aan de Leliestraat. Tevens dat er bloed bij de voordeur lag. Toen de politie ter plaatse kwam werd in de woning een overleden man aangetroffen. Na onderzoek bleek het de bewoner te zijn. In de buurt van het slachtoffer werd, net als bij de toegangsdeur, bloed aangetroffen. Het stoffelijk overschot werd overgebracht naar het ziekenhuis te Sneek. De woning werd onderzocht door de technische recherche en er werd buurtonderzoek verricht. De eerste conclusie van het politieonderzoek is dat het slachtoffer ernstig gewond raakte door het glas van de toegangsdeur te verbreken. Naar alle waarschijnlijkheid liep het slachtoffer hierdoor een slagaderlijke bloeding op.

Sint Nicolaasga: auto-inbraak
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een inbraak gepleegd in een personenauto die geparkeerd stond aan de Schwartzenbergstraat. Uit de auto werd radio/cd-apparatuur en een pakje sigaretten weggenomen. Men kwam binnen door een portier te forceren. Een 20- jarige inwoner van Terherne deed aangifte.

Sloten: inbraak sportcomplex
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een clubhuis van een voetbalvereniging wat gevestigd is aan de Spanjaardsdijk. Er werden een tv, een decoder, een afstandsbediening en sporttassen weggenomen. Men kwam binnen door een raam te forceren. Er werd aangifte gedaan door een 36- jarige inwoner van Tjerkgaast.

Bureau Communicatie: 0900 - 8844