Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Buitenlands Beleid, Patricia CEYSENS, keurde de Vlaamse regering de financiering goed voor negen projecten van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) voor een totaalbedrag van 825.000 euro.

Op 11 december 2001 sloot de Vlaamse regering een kaderovereenkomst met de IAO voor de oprichting van een Vlaams trustfonds, dat wordt aangewend voor financiering van projecten van de IAO en van het IAO-opleidingcentrum in Turijn. Onze Vlaamse expertise op gebied van arbeidsbemiddeling, sociale dialoog, beroepsopleiding, de bevordering van ondernemerschap en KMO-ontwikkeling ondersteunt deze projecten. Speciale aandacht gaat naar thema's als het scheppen van werkgelegenheid, gelijke kansen en duurzame ontwikkeling.

Negen projecten zien het licht


1 Het project 'Tewerkstelling voor personen met een handicap in zuidelijk Afrika' onderbouwt de publieke en private opleidingsinstellingen om personen met een handicap te ondersteunen in het ontwikkelen van hun vaardigheden en het vinden van een job.


2 Het project 'Beroepsopleiding door werkgeversorganisaties in Centraal en Oost-Europa' bestrijkt vier landen, waaronder Roemenië en Bulgarije. Bedoeling is de capaciteitsopbouw van werkgevers- organisaties te verbeteren door de opbouw van instellingen voor beroepsopleiding binnen een aantal bedrijfstakken in Centraal en Oost-Europa.


3 Het project 'Netwerk van vrouwen in Oost-Europa' wil het genderbewustzijn en de rol van vrouwen bij de besluitvorming binnen de vakbonden bevorderen.


4 Het project 'Opleiding voor KMO-ontwikkeling in Oezbekistan' introduceert de IAO-programma's Know about Business en Start and Improve your Business dat de kansen tot het verwerven van behoorlijk werk in Oezbekistan moet verhogen.


5 Het project 'Bevordering van de sociale dialoog in Letland' van het IAO-opleidingcentrum in Turijn wil via sociale dialoog de betrokkenheid van de sociale partners bij het uitstippelen van het beleid bevorderen. De SERV wordt hierbij als Vlaams technische partner aangeduid.


6 Het project 'Bevordering van KMO-ontwikkeling in Chili' beoogt professionele dienstverlening aan KMO's op het nationaal en regionaal niveau. UNIZO wordt hierbij aangeduid als Vlaams technische partner.


7 Het project 'Ontwikkeling van ondernemerschap bij vrouwen in Marokko' stimuleert een nationale strategie en verenigingen van vrouwelijke werkgevers met het oog op ontwikkeling van het vrouwelijk ondernemerschap in Marokko.


8 Het project 'Versoepelen van de arbeidsmarkt door versterking van tewerkstellingsdiensten in China' beoogt de ontwikkeling van een gecoördineerd
tewerkstellingssysteem. De studiefase moet toelaten concrete afspraken uit te werken met de Chinese overheid en de VDAB.


9 Ten slotte wil het project 'Bevordering van behoorlijk werk in de havenindustrie in Sint-Petersburg' door de vertaling van de meest recente IAO-publicaties inzake maritieme aangelegenheden en de inrichting van opleidingen in verband met de IAO-conventies de werkomstandigheden van de Russische zeelieden verbeteren. Als Vlaams technische partner wordt het opleidingcentrum van de Antwerpse haven, APEC, aangeduid.

Dit project onderlijnt Vlaanderens open kijk op de wereld en de bereidheid van Vlaanderen om haar expertise te delen met andere landen en regio's uit de wereld.

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. (02) 553 12 39 e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be


---