Vlaamse overheid

De Vlaamse regering besliste op voorstel van Vlaams minister van leefmilieu, landbouw en ontwikkelings- samenwerking Ludo SANNEN en Vlaams minister van economie, buitenlands beleid en e-government Patricia CEYSENS dat bedrijven die overschakelen van het gebruik van grondwater naar het gebruik van een collectief systeem van "grijswater" - gezuiverd afvalwater, oppervlaktewater of regenwater- voortaan kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming van de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid subsidieert de aanleg van de
behandelingsinstallatie en van de leidingen.

Het is slecht gesteld met het grondwaterpeil in een aantal grondwaterlagen in Vlaanderen. Vooral de Sokkel in het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen vertoont een alarmerend laag peil. Vele textielbedrijven, maar ook groenteverwerkende bedrijven, onttrekken hun proceswater uit de Sokkel. Dit leidt tot een te sterke daling in het grondwaterpeil. Uit een wetenschappelijke studie is gebleken dat het oppompen van water uit de Sokkel met 75 procent moet afnemen, wil men een verdere daling van het grondwaterpeil voorkomen. De bedrijven zijn zich bewust van de ernst van de situatie: verder grondwater oppompen aan het huidige tempo is niet alleen rampzalig voor het milieu, maar brengt ook de eigen bedrijfsvoering in gevaar. Sinds enkele jaren lopen er dan ook onderhandelingen tussen de bedrijven uit de regio Waregem, de Vlaamse administratie, de vzw Leiedal, de betrokken gemeenten, Aquafin en de drinkwatermaatschappij VMW om na te gaan welke alternatieven mogelijk zijn.

Het meest haalbare alternatief in de regio Waregem is om het effluent van het waterzuiveringsstation van Waregem verder te zuiveren tot een kwaliteitsvol water dat bruikbaar is voor onder meer de textielbedrijven. Er werd een systeem uitgewerkt met één centrale productie-eenheid en een leidingennet dat naar de verschillende bedrijven gaat. Dit is voor vele bedrijven goedkoper dan een individuele installatie in elk bedrijf.

Voor de aanleg van het net zal de drinkwatermaatschappij VMW instaan. Zij krijgt een subsidie van 60 procent van de investeringskost, waardoor de prijs van het 'grijswater' kan gedrukt worden tot een peil dat aanvaardbaar is voor de bedrijven. De helft van de totale subsidie komt van de begroting leefmilieu, de andere helft van de begroting economie.

Zodra het grijswatercircuit operationeel is, komt er een gelijkschakeling tussen de kostprijs van grijswater en grondwater. Hierdoor worden de bedrijven die overschakelen op grijswater economisch niet benadeeld.

Dit project wordt in een eerste fase opgezet in de regio Waregem, maar kan later uitgebreid worden naar andere regio's in Vlaanderen.

persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua - tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel (02) 553 12 39 e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be


---