Vlaamse overheid

Op voorstel van Renaat LANDUYT, minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, van Marleen VANDERPOORTEN, Vlaams minister van Onderwijs en Vorming, van Paul VAN GREMBERGEN, Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden en van Patricia CEYSENS, Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-government, hecht de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet betreffende de titel van beroepsbekwaamheid.

Met dit voorontwerp van decreet maakt de Vlaamse regering voor duizenden Vlamingen de weg vrij om een professionele titel te behalen, rekening houdend met de ervaring die reeds verworven werd. Werknemers of werkzoekenden verwerven een titel van beroepsbekwaamheid als ze kunnen aantonen dat ze bepaalde competenties hebben verworven die nodig zijn voor het uitoefenen van een beroep. Deze competenties kunnen verworven zijn door het volgen van scholing of opleiding maar ook door ervaring die wordt opgedaan op de werkplek, in het dagdagelijkse of in het verenigingsleven.

De Vlaamse regering liet zich inspireren door een analoge werking in Frankrijk, waar sinds 2002 het zogenaamde "ervaringsdiploma" wordt uitgereikt. In Frankrijk maakten in 2002 reeds 5.900 mensen gebruik van het ervaringsdiploma, in 2003 zouden er dit naar verwachting meer dan 15.000 zijn.

Dit instrument laat toe dat werknemers sociale promotie kunnen realiseren en dat er een herwaardering kan worden gegeven aan duizenden Vlamingen die zonder diploma de schoolbanken hebben verlaten. De erkenning van competenties die buiten het schoolse systeem verworven werden, kan voor sommigen resulteren in een beter betaalde job; voor anderen zal het een waardering van hun kennen en kunnen vormen, voor nog anderen zal het zoeken naar een job vereenvoudigen omdat er aan de werkgever voortaan beter kan worden aangetoond over welke competenties men beschikt.

Voor kortgeschoolde werkzoekenden die nog al te vaak enkel en alleen beoordeeld worden op hun behaalde diploma, voor oudere werknemers die een ruime werkervaring hebben opgebouwd of voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt die hun competenties moeilijk zichtbaar kunnen maken, vormt dit een opstap.

Iedereen heeft het recht om gratis een
erkenningsprocedure voor een titel van beroepsbekwaamheid op te starten. Het erkennen van competenties staat steeds in functie van een bepaald beroep of specialisatie vb. metselaar, polyvalent bediende, reisagent enz.

Om de competenties te meten zal er gewerkt worden met beroepsprofielen die de SERV uitwerkt. Deze beroepsprofielen geven een omschrijving van zowel de taken die de werknemer moet kunnen uitvoeren als van de competenties die de werknemer nodig heeft voor een bepaalde job.

Elke geïnteresseerde werknemer of werkzoekende die zijn competenties wil laten erkennen zal drie stappen moeten zetten. Vooreerst zal een portfolio worden opgemaakt waarin alle competenties waarover iemand beschikt, worden opgelijst. Vervolgens zullen deze competenties beoordeeld worden. Het resultaat kan zijn dat iemand automatisch een titel verwerft. Maar het is niet alles of niets. Wanneer iemand niet automatisch de titel verwerft, zal worden aangegeven welke bijkomende competenties hij/zij moet verwerven om te titel te behalen.

De Vlaamse overheid moet de instanties aanduiden die zullen instaan voor de beoordeling en erkenning.

Het advies van de Raad van State, de SERV en de VLOR wordt momenteel ingewonnen. In het najaar wordt het decreet behandeld door het Vlaams Parlement. Indien de verschillende stappen een positief gevolg hebben worden in het voorjaar van 2004 een 15-tal beroepen uitgewerkt.

persinfo : Griet De Prest, woordvoerster van minister Landuyt - tel. 02 553 25 66
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---