Datum: 18-7-03
Besmetting kip hoog: VWA adviseert herziening afspraken tussen LNV en pluimveesector
Het jaarlijks onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar de besmetting van kip en kipproducten wijst uit dat in 2002 gemiddeld 13% van de bemonsterde kip en kipproducten besmet was met Salmonella. Een nog hoger percentage, namelijk 31%, was besmet met de bacterie Campylobacter. In totaal was 40% van de 1600 monsters met één of beide bacteriën besmet. De inspanningen van de pluimveesector om besmettingen tegen te gaan blijken nog onvoldoende effectief. Daarom moeten eerder gemaakte afspraken worden herzien.
Salmonella en Campylobacter zijn belangrijke veroorzakers van voedselinfecties. Geschat wordt dat in Nederland jaarlijks 100.000 voedselinfecties worden veroorzaakt door Campylobacter en 50.000 door Salmonella. Pluimveevlees is een belangrijke bron van deze maagdarminfecties.
De VWA doet sinds 1996 jaarlijks onderzoek naar de besmetting van kip en kipproducten op verkooppunten. In 2002 werden daarvoor 1600 monsters onderzocht.
Het percentage kip dat in 2002 besmet was met Campylobacter is hoog: 31%, met name in de maanden juni, juli en augustus.
Het percentage kip en kipproducten dat besmet is met Salmonella is in 2002 iets lager dan in 2001: 13% (ten opzichte van 16% in 2001).
Een specifieke soort salmonellabacterie, veroorzaakt meer dan de helft van de salmonellabesmettingen op kip. Hoewel besmetting de mens niet altijd ziek maakt, is het zorgelijk dat de bacterie steeds meer resistent wordt tegen antibiotica.
Het Ministerie van LNV heeft in het "Actieplan Pluimveevlees 2000+" afspraken gemaakt met de pluimveesector over de noodzakelijke inspanning die de pluimveesector dient te plegen om het besmettingsniveau van kip en kipproducten in Nederland te verlagen.
Naar aanleiding van zijn onderzoek is de VWA van mening dat de afspraken over inspanningsverplichtingen van de pluimveesector moeten worden herzien. Dit opdat er nu zo snel mogelijk maatregelen worden genomen die leiden tot een substantiële en blijvende verlaging van de besmetting met deze ziekmakende bacteriën.
De VWA wijst consumenten er met nadruk op dat het belangrijk is om zorgvuldig om te gaan met deze producten en de aanwijzingen op het etiket met betrekking tot de hygiëne en de bereiding op te volgen.
Keuringsdienst van Waren