PERSBERICHT WERELD NATUUR FONDS
17 juli 2003
NIEUWE IMPULS EUROPEES KLIMAATBELEID DRINGEND NODIG
Wereld Natuur Fonds maant ministers bijeen in Italië tot internationaal leiderschap
De energie- en milieuministers zijn dit weekend bijeen in het Italiaanse Montecatini om te praten over de toekomst van het klimaat- en energiebeleid. Tegelijkertijd heerst in Europa een hittegolf die volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) het gevolg is van klimaatverandering. Volgens het Wereld Natuur Fonds wordt de urgentie van het klimaatprobleem dan ook met de dag zichtbaarder. De natuurbeschermingsorganisatie heeft de Europese ministers per brief opgeroepen nu internationaal leiderschap te tonen. Enerzijds door te besluiten tot een forse aanscherping van het EU-beleid gericht op energiebesparing en duurzame energie. Anderzijds door snel een start te maken met het vaststellen van de Europese inzet bij de onderhandelingen over de volgende fase van het Kyoto Protocol. Het proces over deze inzet moet tijdens het Nederlands voorzitterschap volgend jaar worden afgerond.
Extreem weer in Europa
De Wereld Meteorologische Organisatie heeft deze maand voor het eerst een verband gelegd tussen de toename van extreem weer overal op de wereld en de snelle mondiale temperatuurstijging. Ook wijst het Wereld Natuur Fonds op de uitspraak van onder andere Nobelprijswinnaar Crutzen dat verandering van het klimaat veel sneller gaat dan tot nu toe door klimaatwetenschappers wereldwijd* is aangenomen, maar dat deze nog grotendeels wordt gemaskeerd door luchtvervuiling, wat zonnestralen absorbeert.
Energiebesparing en duurzame energie in Europa
De uitstoot van CO2 moet binnen tien jaar wereldwijd gaan dalen om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 2 ºC te houden. Op dit moment stijgt de CO2 uitstoot wereldwijd nog steeds. Een wereldwijde temperatuurstijging van 2 ºC of meer betekent vaker en heftiger extreem weer zoals droogtes en overstromingen. Een dergelijke temperatuurstijging leidt ook tot het verdwijnen van de Noordpool en het afsterven van de meeste koraalriffen op de wereld.
"Een daling van de uitstoot van CO2 binnen tien jaar kan alleen als de ministers besluiten om het tempo waarin Europa energiebesparing realiseert twee tot drie maal zo hoog te maken", aldus Sible Schöne, Hoofd Klimaatprogramma van het Wereld Natuur Fonds. Het Wereld Natuur Fonds wijst erop dat zelfs president Bush op dit vlak op een aantal punten een beter beleid voert dan de EU, bijvoorbeeld door het terugdringen van het snel stijgende standby gebruik van apparaten.
Sible Schöne: "Naast energiebesparing is het fors vergroten van het aandeel duurzame energie essentieel. Het Wereld Natuur Fonds pleit voor de doelstelling dat 25% van alle energie die Europa gebruikt duurzaam is in 2020. Met name de nieuwe EU-landen kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door op grote schaal bio-grondstoffen zoals houtsnippers te produceren voor energievoorziening."
Internationaal leiderschap
Het Wereld Natuur Fonds benadrukt dat bovenstaande maatregelen niet alleen van belang zijn om klimaatverandering op Europees niveau aan te kunnen pakken, maar ook om op internationaal niveau op een geloofwaardige en krachtige manier te kunnen onderhandelen over de volgende fase van het Kyoto Protocol. Als Europa geen daadkracht toont zullen andere landen immers geen reden zien het voorbeeld van Europa te volgen.
---
Op aanvraag beschikbaar:
Brief van het European Policy Office van het Wereld Natuur Fonds in Brussel aan de Europese energie- en milieuministers.
Meer informatie:
Esther Naber, persvoorlichter Wereld Natuur Fonds
Telefoon: 030-6937832, mobiel: 06-29535947, email: enaber@wwf.nl
---
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist