Gemeente Alkmaar


Penning van Verdienste voor mevrouw Otterspoor-Kousemaker

Alkmaar, 17 juli 2003

Woensdagavond 16 juli jl. heeft de burgemeester van Alkmaar, mevrouw drs. M. van Rossen, een penning van verdienste in zilver van de stad Alkmaar uitgereikt aan mevrouw mr. M.G.W. Otterspoor-Kousemaker. Mevrouw Otterspoor heeft de onderscheiding ontvangen vanwege haar afscheid als voorzitter van de Stichting Grote Sint Laurenskerk Alkmaar.

Mevrouw Otterspoor-Kousemaker, geboren in 1931, was van 1993 tot 1 januari 2003 voorzitter van het bestuur van de Stichting Grote Sint Laurenskerk Alkmaar, voorheen Stichting Beheer Grote Sint Laurenskerk Alkmaar. Tijdens deze periode is het gebruik van de kerk aanzienlijk gewijzigd: van kerkgebouw tot multifunctioneel centrum. Op 24 september 1996 is de Grote Sint Laurenskerk na een grondige restauratie en de uitvoering van aanpassingen ten behoeve van het nieuwe gebruik, in aanwezigheid van H.M. de Koningin, heringebruik genomen. Dat was ook het moment dat de exploitatie van de kerk door de Stichting Behoud Monumentale Kerken Alkmaar is overgedragen aan de Stichting Beheer Grote Sint Laurenskerk Alkmaar. Als voorzitter van de beheersstichting heeft mevrouw Otterspoor veel werk verricht om de exploitatie van de kerk in goede banen te leiden en het gebouw de `huiskamer van Noord-Holland Noord` te laten zijn. Dat verliep niet altijd vlekkeloos maar na de nodige aanloopproblemen en mede dankzij de grote inzet van het bestuur van de beheersstichting onder voorzitter-schap van mevrouw Otterspoor-Kousemaker is de Grote Sint Laurenskerk nu één meest bezochte culturele instellingen in Alkmaar. Tijdens haar arbeidzaam leven was mevrouw Otterspoor-Kousemaker van 1973 tot 1997 rechter in de Arrondissementsrechtbank Alkmaar. Haar werkwijze en inzet heeft in belangrijke mate het gezicht bepaald van de kinderrechtspraak in het Arrondissement Alkmaar. Daarnaast is mevrouw Otterspoor ook landelijk zeer actief (geweest) in diverse gremia op het terrein van jeugd- en familierecht. Onderwerpen die altiijd haar grote affiniteit hebben gehad. Tevens was zij enige tijd voorzitter van het hoofdbestuur van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

Publicaties van mevrouw Otterspoor-Kousemaker zijn ondermeer:
* `Eén recht, één averecht. Strafwerk van jeugdigen';
* `De echtelijke woning na echtscheiding c.q. scheiding van tafel en bed';

* `De rol van het tehuis, gezien door de Kinderrechter';
* `Beëindiging van de adoptie: De kant van het kind';
* `Stiefouderadoptie is vaak schrijnend en bovendien niet nodig'.

Op de oorkonde, die hoort bij de Penning van Verdienste staat vermeld `als bewijs van waardering voor haar grote inzet als voorzitter van de Stichting Grote Sint Laurenskerk Alkmaar'.