VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: Ontslagkosten moeten omlaag

DEN HAAG, 17 juli 2003 VNO-NCW kan op praktische gronden instemmen met het advies van de Stichting van de Arbeid, dat de voorstellen van de Commissie-Rood inzake het ontslagrecht per saldo geen verbetering betekenen in termen van snelheid, helderheid en kosten voor bedrijven en daarom ook de arbeidsmarkt niet soepeler zullen doen functioneren. Daarom zouden deze voorstellen niet ingevoerd moeten worden.

Daarbij dient bedacht te worden, dat het huidige stelsel enkele jaren terug versoepeld is in termen van de duur van de ontslagprocedures via de CWI's alsmede de lengte van opzegtermijnen. Ook de bestaande keuzemogelijkheid is voor werkgevers nuttig in de praktijk.

De Stichting van de Arbeid heeft gisteren een unaniem advies uitgebracht aan het kabinet over de voorstellen van de Commissie-Rood tot wijziging van ons huidige wettelijke ontslagstelsel, dat de keuzemogelijkheid geeft voor ontslag via hetzij de publiekrechtelijke weg van het CWI hetzij de kantonrechter. De Commissie-Rood wilde dit vervangen door een louter repressief-rechtelijk systeem.

Dit alles neemt niet weg dat naar het oordeel van VNO-NCW ook in de toekomst ons huidige stelsel voortdurend kritisch getoetst moet blijven worden op zijn merites in relatie tot de zo noodzakelijke arbeidsmarktflexibiliteit. In ieder geval staat nu reeds vast dat op een punt sprake is van een ernstig probleem, nl in de sfeer van met ontslag gepaard gaande vergoedingen. Deze zijn de laatste jaren op basis van royale toepassingen van de kantonrechtersformule fors uit de hand gelopen, en dat ook in gevallen waarin de werkgever geen blaam treft voor het ontslag resp waarin de werknemer feitelijk nauwelijks of geen schade leed.

Er is dus alle reden na te gaan hoe deze kosten kunnen worden beperkt, zo benadrukt VNO-NCW. Het kabinet dient dit aspect te betrekken bij zijn oordeelsvorming over het Stichtingsadvies.

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of via Wytze Russchen 06 557 61 908).

17 jul 03 16:51