FNV start campagne tegen bezuinigingsbeleid Kabinet Balkenende
De FNV voert deze zomer de campagne "Het kan socialer, beter!". Met deze campagne wil de FNV het Sociaal Vandalisme van het Kabinet Balkenende bestrijden. De slechte plannen voor werknemers en uitkeringsgerechtigden moeten van tafel! Tijdens de campagne wil de FNV om te beginnen zoveel mogelijk mensen informeren over de kabinetsvoornemens.
Ook in de regio Zuidoost Nederland begint de campagne aardig op stoom te raken. Er is een regionaal actiecomité van bonden. Op 14 en 15 juli zijn tijdens een 8-tal 'opwarmende' informatiebijeenkomsten ruim 400 kaderleden geïnformeerd en ideeën geïnventariseerd voor vervolgactiviteiten en acties. Eerste publieksacties hebben plaatsgevonden bij de Centra voor Werk en Inkomen in Eindhoven en Heerlen én op bouwplaatsen. Informatievoorziening aan bedrijfspoorten, op braderieën en markten in de hele regio vormen de komende weken de opmaat naar 13 september. Op die zaterdag vóór Prinsjesdag worden op vele plaatsen in het land locale acties georganiseerd.
Rode draad in de campagne is het Nederlandse doorsneegezin 'de familie Balk , bestaande uit een echtpaar met 5 kinderen en 6 kleinkinderen. Bijna alle familieleden - van pater familias Jan Peter, oudste zoon Hans, dochter Sybilla tot aan kleinzoon Aart-Jan - worden op één of andere manier getroffen door maatregelen van het kabinet. Volg de familie Balk op www.fnv.nl/balk.
Voor de FNV levert het ijskoude kabinetsbeleid geen bijdrage aan de oplossing van problemen in ons land. Te veel mensen verliezen hun baan en ondervinden de gevolgen in hun portemonnee. "De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen!" en "Handen af van de zwakste schouders!", vindt de FNV.
De maatregelen van het huidige kabinet zorgen echter voor een stapeleffect: de krimpende economie zorgt voor meer werklozen, maar voor wie werkloos wordt, zijn er nauwelijks nog instrumenten om naar nieuw werk geholpen te worden en voor wie op een uitkering is aangewezen, wordt stevig beknibbeld op de sociale zekerheid; het vangnet van de bijstandswet is voor velen niet beschikbaar.
Meningsverschillen tussen vakbeweging en kabinet en werkgevers zijn er over b.v. het afschaffen van het prépensioen, de verhoging van de ziektekosten, de ontkoppeling van de uitkeringen, het loondictaat in de collectieve sector, de verslechteringen in de WAO en WW waardoor werknemers binnen de kortste keren in de bijstand belanden als je tenminste geen partner of huis of spaargeld hebt (want dan ontvang je vooralsnog geen bijstand). En in tijden dat zeker in Brabant en Limburg veel bedrijven in reorganisatie zijn en talloze werknemers met werkloosheid worden bedreigd, besluit het kabinet om ook nog eens fors te bezuinigen op reïntegratie-instrumenten die moeten helpen bij het zoeken en vinden van een nieuwe baan.
Ook de gesubsidieerde arbeid ontkomt niet aan de bezuinigingswoede van Balkenende II. In deze sector die in de regio behoorlijk vertegenwoordigd is, dreigen veel werknemers hun baan te verliezen.
Kinderopvang tenslotte wordt steeds duurder waardoor het vooral voor vrouwen nog moeilijker zal zijn om te blijven of te gaan werken, terwijl de arbeidsparticipatie van vrouwen zeker in Limburg, nog wel een duwtje in de rug kan gebruiken.
Voor nadere toelichting en informatie kunt u contact opnemen met:
Els Bos, 06-22922354 of Piet Göbbels, 06-22501185
FNV