MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

07-17-2003
MKB-Nederland: onbegrip over mogelijk einde experiment lage btw Eurocommissaris Bolkestein wil het experiment met lage btw op arbeidsintensieve diensten niet voortzetten, zo maakte hij 16 juli bekend. Sinds 1997 gold in Nederland voor het werk van kappers, kledingherstellers, schoenmakers, fietsenmakers, schilders en stukadoors het lage btw-tarief van zes procent. Per 1 januari loopt dit af. Bolkestein beweert dat de doelstelling van de proef: meer banen en terugdringen van zwart werk, niet is gehaald. MKB-Nederland bestrijdt dit, ondersteund door een recent rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Afschaffing nu komt neer op het verlies van tienduizenden arbeidsplaatsen.

Bolkestein negeert volkomen het belang van de bewuste arbeidsintensieve sectoren voor de Nederlandse economie, zo stelt MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie heeft het experiment destijds van de grond getrokken en altijd van harte ondersteund, evenals collega-organisaties VNO-NCW, FNV en CNV. Een rapport van Research voor Beleid vorig jaar oordeelde negatief over de effecten van het experiment. MKB-Nederland heeft dit rapport destijds gekraakt. De gekozen onderzoeksmethode deugde niet en de groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel was niet meegenomen, evenmin als kleine banen van minder dan 15 uur. Recent nieuw onderzoek van het CPB bevestigt MKB-Nederland in die kritiek. Op termijn is er wel degelijk meer werkgelegenheid dankzij het experiment.

Bolkestein wil de btw-tarieven in Europa uniformeren, zo luidt het motief voor zijn plan het btw-experiment de nek om te draaien. De diverse tarieven leiden volgens de eurocommissaris tot oneerlijke concurrentie. Hij wil desondanks een lijst met producten en diensten die wel onder een gereduceerd tarief vallen, zoals huisonderhoud (waaronder de schilders en stukadoors), schoonmaak en restaurants. In de meerderheid van de Europese lidstaten geldt hiervoor al een laag tarief.

De bal ligt nu bij staatssecretaris Wijn van financiën. Elk land heeft een vetorecht bij het besluit over het al dan niet voortzetten van de proef. De Nederlandse bewindsman heeft de conclusies van het CPB-rapport onderschreven. MKB-Nederland verwacht dan ook dat hij zich hard zal maken om ook voor de andere sectoren het lage tarief vast te houden.

Informatie: mr. J.G.S. Warmerdam