www.stivoro.nl

PERSBERICHT: Werknemers vooral gedwongen tot meeroken in bedrijfskantines

Den Haag, 17 juli 2003 - Uit recent onderzoek van STIVORO naar rookgedrag op de werkplek blijkt dat de bedrijfskantine de plek is waar de meeste werknemers in aanraking komen met tabaksrook. Verder blijkt dat 54% van de werkgevers nog geen rookbeleid heeft dat aan de Tabakswet voldoet. Gemiddeld komt 65% van de werknemers in de werkomgeving nog in aanraking met tabaksrook. Per 1 januari 2004 hebben, volgens de gewijzigde Tabakswet, alle werknemers recht op een rookvrije werkplek. Werkgevers moeten maatregelen treffen om rookvrij werken mogelijk te maken. Niet alleen de eigen directe werkplek, maar ook toiletten, gangen, vergaderzalen, kantines en dergelijke, moeten rookvrij zijn. Een goed rookbeleid betekent overigens niet een totaal rookverbod. De werkgever mag aparte rookruimtes instellen.

Om op 1 januari 2004 optimaal voorbereid te zijn op de gewijzigde wetgeving, adviseert STIVORO, het expertisecentrum voor tabakspreventie, werkgevers om snel aan de slag te gaan met het rookbeleid. Door middel van een kant-en-klaar 7-stappenplan biedt STIVORO werkgevers hierbij ondersteuning. Dit stappenplan is te vinden op de website www.rokenendewerkplek.nl.
klik om een 300dpi afdrukkwaliteit te downloaden DOWNLOAD PRINTKWALITEIT VAN DEZE INFOGRAPHIC (300 DPI -275KB)

Top 7 van plekken waar werknemers tijdens hun werk in aanraking komen met tabaksrook:

- Bedrijfskantines: 55% van de werknemers

- Werkruimten van anderen: 41% van de werknemers
- Koffieautomaten: 29% van de werknemers

- Eigen werkruimten: 25% van de werknemers

- Gangen: 23% van de werknemers

- Vergaderruimten: 19% van de werknemers

- Toiletten: 12% van de werknemers
Over STIVORO voor een rookvrije toekomst
STIVORO werd in 1974 opgericht door de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMW gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:


- voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
- opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
- ondersteuning bij stoppen;

- samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
- gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.

De cijfers in dit persbericht komen uit het onderzoek Tabaksrook in de werkomgeving van STIVORO. Het is het eerste grote onderzoek in ons land onder zowel werkgevers als werknemers waarmee een beeld is gekregen van de huidige situatie op het gebied van rookbeleid. In het onderzoek is ook aandacht besteed aan verschillen tussen bedrijfssectoren en tussen bedrijfsgrootten.
Vanaf de website www.rokenendewerkplek.nl zijn de rapporten te downloaden. Ook overzichtelijke factsheets met cijfers per bedrijfssector zijn daar ook te vinden.