Gemeente Westerveld

17-7-2003
Scheur in luidklok Haveltertoren wordt hersteld

Tijdens het luiden in de kerkdienst op paaszondag gaf de luidklok in de N.H. kerk te Havelte een misvormd geluid. Het kerkbestuur heeft daarop besloten om te stoppen met het luiden van de klok. Echter, het luiden van de klok heeft een niet weg te denken functie in het dorpsleven en zal daarom moeten worden hersteld.

Onderzoek
De klokkenadviseur, de heer Jan Kuipers, heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak en constateerde een scheur van rond de 45 cm in de klok.

De scheur loopt schuin van onderen op en eindigt horizontaal schuin onder en voor de huidige klepelslagplaats. De precieze oorzaak van de scheur is onduidelijk. Het is in ieder geval niet ontstaan door de slag van de klepel. Het is zeer uitzonderlijk dat de scheur in de klok is ontstaan: Het is voor het eerst sinds het gieten van de luidklok in 1516.

Reparatie
Om de luidklok te herstellen is een grote operatie nodig. De klok kan niet op de huidige plek worden hersteld en moet uit de toren gehaald worden. Om de klok uit de toren te halen moet een steiger worden gebouwd en moet het metselwerk bij het galmgat worden verwijderd. De klok weegt 1670 kilo. Hij kan alleen uit de toren getransporteerd worden met een transportkraan. Als de klok uit de toren is gehaald gaat de klok vervolgens naar een gespecialiseerd bedrijf in het herstellen van klokken in Duitsland of Nederland. Om de klok te herstellen moet de gehele klok eerst verhit worden tot ca. 500 graden Celsius en daarna moet de scheur worden gelast.

Kosten
De kosten om de klok te herstellen bedragen naar schatting ? 41.000. Om een tegemoetkoming te krijgen in de kosten heeft Westerveld een aanvraag ingediend bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Tijdspad
Er zijn op dit offertes aangevraagd bij bedrijven in Duitsland en in Nederland. Zodra de offertes binnen zijn, wordt, na overleg met de Rijksdienst voor Monumentenzorg, een bedrijf uitgekozen.

De klok wordt waarschijnlijk eind september uit de toren gehaald.