UNIE VAN WATERSCHAPPEN
Waterschappen alert op gevolgen droogte
De waterschappen in Nederland houden de effecten van de droge zomer op het oppervlaktewater nauwlettend in de gaten. Op dit moment gelden er beregeningsverboden in delen van Noord. Brabant en de Zeeuwse-Eilanden. Ook zijn er waterschappen in het Rivierengebied die de landbouwers adviseren selectief te beregenen.Als de droogte echter lange tijd aanhoudt zullen er voor meer en meer gebieden beregeningsverboden uit oppervlaktewater afgekondigd worden. Ook met het oog op de lage waterstanden van de Rijn en Maas, waardoor waterinlaat door de waterschappen bemoeilijkt wordt. Hoe de situatie zich echter daadwerkelijk ontwikkeld is erg afhankelijk van het gebied. Vooral in gebieden in Zuid- en Oost-Nederland kan het een kwestie van dagen zijn dat waterschappen extra maatregelen nemen. In andere delen van Nederland is de watervoorraad veel groter.
Met het oog op klimaatveranderingen in de toekomst hebben Waterschappen, Provincies, Gemeenten en het Rijk 2 juli jl. het Nationaal Bestuursakkoord Water ondertekend. Dit akkoord heeft tot doel om het Nederlandse watersysteem (het stelsel van rivieren, kanalen, sloten, rioleringen etc.) in 2015 weer op orde te hebben en daarna op orde te houden. In het akkoord hebben de overheden besloten dit gezamenlijk op de pakken. Het stelsel moet in 2015 klaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, zeespiegelstijging, bodemdaling en verstedelijking. Door de klimaatverandering krijgt Nederland steeds meer te maken met extreem natte en extreem droge periodes.
Het nieuwe waterbeleid houdt in dat er meer ruimte voor water gecreëerd word. Het betekent dat water in eerste instantie vastgehouden moet worden. Als dat niet kan dient het opgeslagen te worden. Pas in laatste instantie wordt het afgevoerd. Door water in het gebied vast te houden en ruimte voor water te creëren, vindt niet alleen minder wateroverlast plaats bij hevige regenval, maar is er ook een waterbuffer in droge perioden.
De waterschappen hebben geïnventariseerd welke maatregelen zij zelf moeten nemen in het kader van het nieuwe waterbeleid. Zij spannen zich in heel Nederland in deze maatregelen uit te voeren. Daarvoor zullen zij de komende jaren 680 miljoen euro investeren.
Nadere inlichtingen zijn verkrijgbaar bij Aly Oldersma, Unie van Waterschappen, telefoon 070-3519736 of 06-55394307.
17 jul 03 13:46