Cordaid


Den Haag, 17 juli 2003

Zonder voldoende budget en goodwill schiet internationaal strafhof tekort voor slachtoffers

Vijf jaar geleden, op 17 juli 1998, tekende het overweldigende aantal van 120 landen het historische Statuut van Rome waarin de oprichting van het Internationaal Strafhof werd vastgelegd. Sindsdien wordt 17 juli gevierd als Werelddag voor Internationale Gerechtigheid (Wordl Day for International Justice). Het Internationaal Strafhof is gevestigd in Den Haag.

Rechten van slachtoffers

Cordaid en Justitia et Pax roepen vandaag de lidstaten van het Internationaal Strafhof op om in de ontwerpbegroting voldoende financiële middelen voor daadwerkelijke toegang van slachtoffers van mensenrechtenschendingen tot het Strafhof beschikbaar te stellen. In september dit jaar wordt daarover besloten. Alleen met voldoende budget kan het Strafhof de voorzieningen daadwerkelijk uitvoeren die in het Statuut van Rome opgenomen zijn. Op papier biedt het Strafhof aan slachtoffers van gruwelijke misdaden als genocide en misdaden tegen de menselijkheid vérgaande mogelijkheden tot deelname aan de rechtsprocedure, bescherming en compensatieclaims. Nu het Strafhof in opbouw is, is het van het grootste belang dat er een grote bereidheid is om deze voorzieningen daadwerkelijk te implementeren. Dit vraagt de wil om bij het inrichten van de nieuwe organen, de invulling van de procedures, de training van het personeel en het ontwerp van het nieuwe gebouw steeds de positie van de slachtoffers scherp op het netvlies te houden.

Rol van Nederland

Het Internationaal Strafhof zetelt in Nederland waarmee Den Haag het profiel van stad van vrede en internationale gerechtigheid versterkt heeft. Het brengt echter een aantal speciale taken voor ons land met zich mee. Nederland moet ervoor zorgen dat er op eenvoudige en goedkope wijze snel visa aan slachtoffers en hun advocaten (en ook journalisten) verleend worden en dat er aan hen bijstand wordt verleend voor bescherming en onderdak. Niet-gouvernementele organisaties die met het ICC willen werken, behoort een goed onderkomen te worden geboden. Te hopen valt dat de onderhandelingen tussen het Hof en de Nederlandse overheid spoedig zullen leiden tot het afsluiten van de zgn. Zetelovereenkomst. De Nederlandse overheid dient hierbij voortvarend te werk te gaan en de verleiding te weerstaan om te bezuinigen op internationale gerechtigheid. De gigantische stap voorwaarts die met de totstandkoming van het Internationaal Strafhof is gezet - een instantie waarvan de pijlers die nu geplaatst worden zeker honderd jaar mee moeten gaan -, mag niet leiden onder de Nederlandse bezuinigingsdrift.

Meer informatie:

Jonneke Naber, coördinator Internationale Jurisdictie bij Justitia et Pax

tel. 070 3136 800, e-mail jna@justitiaetpax.nl