European Commission

ip/03/1028

Brussel, 16 juli 2003

De Commissie beboet Yamaha wegens handelsbeperkingen en verticale prijsbinding in Europa

De Europese Commissie heeft besloten de muziekinstrumentenfabrikant Yamaha een geldboete van 2.56 miljoen EUR op te leggen wegens het beperken van de handel binnen de Europese interne markt en het vaststellen van wederverkoopprijzen in bepaalde EU-landen voor producten zoals piano's, gitaren en hobo's. De beperkingen, die evenwel ernstig waren, zijn blijkbaar slechts van toepassing voor bepaalde dealers, producten en landen en vloeien niet zozeer voort uit een doelbewuste strategie. Ze zijn ook niet volledig uitgevoerd. Bovendien ondernam Yamaha, zodra de Commissie zich met de zaak bemoeide, stappen om een einde te maken aan de belemmeringen en zijn Europees distributiesysteem te hervormen.

In Europa verkoopt Yamaha in het kader van een selectief distributiesysteem een heel gamma traditionele en elektronische muziekinstrumenten en -apparatuur, zoals piano's, elektronische orgels, gitaren, saxofonen en violen. Het bedrijf is de Europese marktleider voor de meeste muziekinstrumenten.

Na een onderzoek is de Commissie tot de conclusie gekomen dat Yamaha de Europese mededingingsregels heeft geschonden door overeenkomsten te sluiten of afspraken te maken teneinde de markt te verdelen en wederverkoopprijzen vast te stellen.

Deze praktijken hadden ten doel de mededinging in Duitsland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, België, Nederland, Denemarken en IJsland te beperken in de zin van artikel 81, lid 1, van het EG-Verdrag en artikel 53, lid 1, van de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte.

De beperkingen hadden plaats in verschillende vormen op verschillende tijdstippen en in verschillende landen. Zij omvatten de verplichting voor erkende dealers om uitsluitend aan eindafnemers te verkopen, om uitsluitend bij dochtermaatschappijen van Yamaha aan te kopen en om Yamaha te raadplegen vooraleer uit te voeren via Internet alsook de vaststelling van wederverkoopprijzen.

Volgens een omvangrijke jurisprudentie zijn overeenkomsten en/of afspraken waarbij de Europese markt wordt verdeeld en wederverkoopprijzen worden vastgesteld, een schending van de EU-regels.

Hoewel het om een ernstige schending gaat, waren sommige contractuele bepalingen slechts op een beperkt aantal dealers en producten van toepassing, terwijl ze niet systematisch deel uitmaakten van alle Yamaha-overeenkomsten in de hele EER en niet gelijktijdig zijn uitgevoerd.

Het feit dat Yamaha de meeste beperkingen stopzette zodra de Commissie optrad, gold eveneens als verzachtende omstandigheid.