Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Maandag 14 juli
Zondag 13 juli

Zondag 13 Juli

Hallo Holland,

Hier nog steeds een strakblauwe hemel en het kwik is inmiddels gestegen tot 35 graden. Dit zorgt ervoor dat het in de speelzaal onaangenaam warm wordt. We hebben wat bedacht om het eten in alle rust te laten zakken. Na een maaltijd gaan we lekker een half uur op een bankje in de schaduw zitten en spelen schaakhints, hints met schaakonderwerpen.

Vandaag moest er vroeg opgestaan worden. De ronde begon al om half 9. Voor de middag stond er namelijk een snelschaaktoernooi op het programma. We besloten om niet uitgebreid te ontbijten en brood mee te nemen naar de speelzaal. Het vroege tijdstip van de partij had geen positieve uitwerking op Roeland. Hij had in de opening last van een Black out en zag een stuk van het bord verdwijnen, waarna hij meteen opgaf. Ook Twan was spoedig klaar. Zijn tegenstander overzag een standaard combinatie en al spoedig konden de stukken terug in de beginstelling. Niet veel later volgde Martine. Zij was veel te sterk voor haar tegenstander en binnen de kortste keren stond ze een heel bord voor. Mat volgde spoedig. Chiel bezorgde zijn tegenstander een hele nare middag. Hij zette al zijn stukken actief neer en snoerde de arme Fransman compleet in. Op een gegeven moment kon deze echt geen kant meer op en gaf uit pure ellende maar op. Een lekker wurgpartijtje. Joyce stond in het begin erg goed. Zij viel aan maar de tegenstander kon door een schijnoffer ontsnappen. Later kwam ze in een spannend eindspel met toren tegen dame maar helaas verloor zij door tijdgebrek Wieke speelde tegen een sterke Fransman met een elo van 2030. Ze zette haar stukken heel zorgvuldig neer waarna ze hem genadeloos matbeukte. Tony had al vroeg in de opening een pion veroverd. Lange tijd stond hij erg goed maar uiteindelijk liep hij mat in een wel erg gevaarlijke aanval. Melissa was als langste bezig tegen een wel erg aantrekkelijke Spanjaard (Aldus Joyce en Melissa), daarnaast kon hij ook nog eens heel erg goed schaken. Melissa speelde een prima partij en verdedigde stug, maar verloor uiteindelijk toch.

Die middag was er snelschaken. Hoewel de Nederlanders aanvankelijk erg vermoeid waren en de temperatuur in de speelzaal hoog was, konden ze toch goed op het podium meespelen. Uiteindelijk haalden Thomas 9,5 (uit 13), Roeland 9, Piet 8,5, Twan 8 en Tony 6,5.

's Avonds was er groots vuurwerk. Dit was alleen erg laat en omdat iedereen wel wat rust kon gebruiken hebben we besloten hier niet naar toe te gaan om zo wat extra uurtjes slaap te kunnen pakken. Ook het rondje ijs kon vandaag weer niet doorgaan, omdat dat al op het menu stond bij het avondeten.

Au revoir,

Thomas en Joyce

Maandag 14 Juli

Maandag is het 14 juli, de koninginnedag van Frankrijk. Roeland begint met wat ruimteoverwicht, maar zijn tegenstander neemt dat over. Maar die zet zijn paard net iets te actief neer en Roeland jaagt het terug en lokt het daarna met een mooie truc in de val. Een lekker punt. Tony schrikt zich een hoedje als zijn tegenstander een gemene aftrekaanval lanceert. Hij wil bijna opgeven als hij opeens de winnende verdediging vindt en dat brengt een onverwacht punt binnen. Joyce krijgt in de opening een dubbele aanval om haar oortjes. Dat kost een stuk en later de partij. Ze had nog een kansje op een gemene tegenaanval, maar die vonden we helaas pas in de analyse. Twan mocht vandaag op het podium plaatsnemen. Hij moest tegen Maze, een Meester die vorig jaar het toernooi won. Twan koos het verkeerde plan in de opening en kwam er daarna niet meer aan te pas. Chiel speelde een spannende opening en speelde het slimmer dan zijn tegenstander. Dit leverde twee pionnen op en die liepen vrolijk naar de overkant. Martine veroverde het centrum en kwam daardoor zeer actief te staan. Toen ze ook nog een paar pionnetjes kon snoepen was het snel gebeurd. Melissa had een zware tegenstander en last van de hitte. Na een onnodige afruil kwam ze in de problemen. Vervolgens schoof de tegenstander de partij keurig uit. De partij van de dag kwam op naam van Wieke. Ze speelde tegen iemand met 2150 (dat is 650 elopunten meer!!) en wist hem tot de rand van de afgrond te schuiven. De coaches keken vol bewondering toe maar helaas wist ze het laatste duwtje niet uit te delen. Na een foutje kon de tegenstander zich herpakken en zowaar de partij nog winnen.

Er is vandaag ook weer fanatiek gevoetbald. De belangrijke match Nederland/IJsland/Kroatie/Italie - Toute la monde werd een verpletterende zege voor het vreemdelingenlegioen. Mede dankzij de doelpunten van de Hollanders en het IJslandse verdedigingsblok werden de Fransen met 5-1 afgedroogd.

Vanavond was er weer ijs als toetje, zodat het rondje van de coaches weer een dag uitgesteld is. Ook kon het geplande avondje bowlen niet doorgaan. Op 14 Juli is namelijk alles gesloten. Later deze week zal de schade worden ingehaald.

Au revoir,

De coaches

woensdag 16 juli
4e ronde:
Glorney Cup: Nederland - Schotland 3,5 - 1,5
Faber Cup: Nederland - Belgie 2,5 - 0,5

Met ingang van de laatste ronde staat het Glorney team een half bordpuntje achter op Tjechie. Zij zullen de slotwedstrijd dus moeten winnen om de titel te prolongeren. Het Faber team staat 2 bordpunten voor op nummer twee Engeland en hebben aan een 1,5 bordpunt al genoeg.

donderdag 17 juli
5e ronde tussenstand:
Glorney Cup: Nederland - Tjechie 1 - 0
Faber Cup: Nederland - Tjechie 2 - 0 Nederland kampioen