De Unie


Laatste nieuws
Sociaal Plan Getronics

Amsterdam, 17 juli 2003 - De Unie heeft gisteren samen met andere vakorganisaties een principeakkoord bereikt over een Sociaal Plan bij Getronics Nederland. Het is de eerste keer dat Getronics een Sociaal Plan met vakorganisaties afsluit. Het Sociaal Plan moet de sociale gevolgen opvangen van een forse reorganisatie die medio augustus van start gaat. Bij Getronics Nederland zullen naar verwachting 600 voltijds banen verloren gaan, op een totaal van circa 5400 arbeidsplaatsen. Gedwongen ontslagen zijn bij deze reorganisatie onvermijdelijk.

Babet Hendriks, bestuurder van vakbond De Unie, spreekt van een zeer fatsoenlijk principeakkoord. Naast het beperken van gedwongen ontslagen, door het beëindigen van tijdelijke contracten, beëindigen van inhuur van externe medewerkers, stimuleren van vrijwillig vroegere pensionering en vrijwillig vertrek, worden medewerkers met een zwakkere positie op de arbeidsmarkt beschermd. Er is een ontslagverbod overeengekomen voor 55+-ers, zieken en zwangere. Het principeakkoord voorziet verder in een voorrangspositie van boventallige medewerkers bij interne vacatures. Daarnaast is er een outplacementvoorziening overeengekomen, waarbij leden van vakorganisaties een substantieel financieel voordeel hebben ten opzichte van niet-leden.

Getronics heeft inmiddels meerdere reorganisaties achter de rug, waarbij een sociaal plan ontbrak. Uniebestuurder Hendriks is tevreden over de uitkomst van de onderhandelingen. "Voor het eerst zijn er fatsoenlijke, objectieve selectiecriteria vastgesteld, aan de hand waarvan wordt bepaald welke medewerkers voor ontslag in aanmerking komen. Getronics volgt nu gewoon de criteria uit het Ontslagbesluit. Dat beperkt het risico van blauwe ogen politiek. Wij hebben daarbij afgesproken dat de voortgang van de reorganisatie, die zo'n anderhalf jaar in beslag zal nemen, periodiek met vakorganisaties besproken zal worden. Verder is het gelukt een goede ontslagvergoeding af te spreken, op basis van de neutrale kantonrechterformule. Al met al wordt de positie van werknemers ten opzichte van vorige reorganisaties aanzienlijk verbeterd. Dat neemt overigens niet weg dat wij het betreuren dat Getronics zo fors moet ingrijpen in de organisatie."

De Unie legt het principeakkoord komende week positief voor aan haar leden. Hendriks verwacht begin augustus het Sociaal Plan definitief te kunnen ondertekenen, mits de leden instemmen met het principeakkoord en de Centrale Ondernemingsraad van Getronics een positief advies uitbrengt over de totale reorganisatie.

donderdag, 17 juli 2003