Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK)

Persbericht

Datum 17 juli, 2003

Financiële toezichthouders lanceren systeem voor controles op internet

De drie financiële toezichthouders in Nederland houden met het nieuwe systeem HITS (Handhavinggericht Internet Toezicht Systeem) voortaan ook gericht toezicht op aanbieders van financiële diensten op het internet. Dat hebben De Nederlandsche Bank, de Pensioen- & Verzekeringskamer en de Autoriteit Financiële Markten, samen verantwoordelijk voor het toezicht op de financiële sector in Nederland, vandaag bekend gemaakt.

Met het gezamenlijk ontwikkeld systeem wordt het 'World Wide Web' regelmatig doorzocht naar instellingen die zonder vergunning van de verantwoordelijke toezichthouder optreden als bank, verzekeraar, pensioenfonds, beleggings- of effecteninstelling. Ook wordt de informatieverstrekking aan de consument van de onder toezicht staande financiële dienstverleners en instellingen bekeken.

De drie toezichthouders beschikken met het nieuwe systeem HITS over een waardevol hulpmiddel bij het beschermen van het publiek tegen malafide financiële dienstverleners. Vanwege de hoge verspreiding en toegankelijkheid blijkt het internet voor deze dienstverleners uitermate geschikt om zich bij het publiek kenbaar te maken. Het systeem biedt de toezichthouders goede uitgangspunten om overtreders van de toezichtswetgeving op te sporen.

Met HITS kunnen de toezichthouders structureel en gericht het internet afspeuren en de gevonden resultaten analyseren. De resultaten hiervan kunnen leiden tot verder onderzoek en het treffen van maatregelen tegen personen of instellingen die in strijd met de financiële toezichtswetgeving opereren.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met

Seger Pijnenburg (Autoriteit Financiële Markten ) 020 - 5521347 Loek van Daalen (Pensioen- & Verzekeringskamer) 055 - 3576677 Benno van der Zaag (De Nederlandsche Bank) 020 - 524 2900