Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER PATRICIA CEYSENS VLAAMS

MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID EN E-GOVERNMENT 17 JULI 2003

MINISTER CEYSENS DRAAGT KOEN ALLAERT VOOR ALS NIEUWE ALGEMEEN DIRECTEUR VAN EXPORT VLAANDEREN EN NODIGT DE PERS UIT OP EEN ONTMOETING

Minister Ceysens heeft beslist Koen Allaert als Algemeen Directeur van Export Vlaanderen aan de Vlaamse Regering voor te dragen.

Profiel

Koen Allaert is momenteel General Manager bij Alcatel Bell. Hij is verantwoordelijk voor Alcatel Bell's belangrijkste divisie, de Fixed Networks Division. Dhr. Allaert is lid van het Directie- en Management Comité van Alcatel Bell. De Fixed Networks Division vertegenwoordigt met een omzet van ca. 600 Miljoen Euro en een personeelsbestand van ca. 1500 personen ongeveer 70% van de omzet van het bedrijf. De divisie ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd de meest geavanceerde telecom producten in de multimedia markt. Meer dan 90% van de verkoop van de Fixed Networks Division situeert zich buiten België, en dit verspreid over de ganse wereld. De Fixed Networks Division heeft een belangrijke export traditie met klanten in meer dan 50 exportlanden.

Dhr. Allaert was General Manager en Vice President van de Voice Networks Division bij Alcatel Bell van 2000 tot 2002. Hij was daar verantwoordelijk voor de wereldwijde marketing, verkoop, ontwikkeling en productie van digitale telefooncentrales. Daarvoor was hij Research & Development Directeur bij Alcatel Antwerpen. Hij startte zijn loopbaan bij Alcatel Bell in 1986 in de Microelectronica-afdeling.

Daarnaast is Koen Allaert deeltijds Gastprofessor aan de Faculteit Toegepaste Wetenschappen van de Universiteit Gent/IMEC.

Hij is auteur en coauteur van meer dan 65 wetenschappelijke publicaties en presentaties in internationale tijdschriften en conferenties.

Koen Allaert is geboren op 6 juli 1958 in Kortrijk.

Selectieprocedure

Mr. Allaert kwam als meest bekwame kandidaat uit een nauwgezette selectie procedure die werd geleid door Jobpunt Vlaanderen. Jobpunt Vlaanderen is gespecialiseerd in de selectie van kandidaten voor overheidsvacatures. Het bureau werkte zoals gewoonlijk samen met een erkend selectie bureau, in dit geval Hanssens & Partners.

Het kantoor Hanssens & Partners selecteerde 14 managers uit 205 kandidaturen voor een screening. Over acht kandidaten werd een gedetailleerd rapport opgesteld. Uiteindelijk werden de drie meest geschikte managers voorgesteld aan een vertegenwoordiger van de Raad van Bestuur van Export Vlaanderen en aan de minister van Buitenlands Beleid. Deze beoordeelden Koen Allaert meest bekwaam voor de functie van Algemeen Directeur van Export Vlaanderen. Die beoordeling is o.m. gebaseerd op de management capaciteiten van Koen Allaert, zijn inzicht in de rol van export voor Vlaanderen en zijn ervaring in het leiden en motiveren van personeel.

Opdracht binnen Export Vlaanderen

Algemeen

Export Vlaanderen is een organisatie in volle evolutie. Deze evolutie wordt niet alleen gekenmerkt door een gevoelige uitbreiding van het personeelsbestand als gevolg van de volledige regionalisering van de buitenlandse handel, maar tevens door de cohabitatie van Export Vlaanderen met de Dienst Investeren Vlaanderen.

Deze cohabitatie is reeds de aanzet tot een volledige integratie en consolidatie van deze twee instellingen in wat Flanders Investment and Trade of F.I.T. moet worden: een slagvaardige instelling die als centrum van uitmuntendheid een fundamentele bijdrage zal leveren tot het duurzaam "internationaal ondernemen" van de Vlaamse bedrijven.

Opdracht van Koen Allaert

Koen Allaert heeft als taak Export Vlaanderen professioneel en modern te managen. Hij moet Export Vlaanderen en de Dienst Investeren Vlaanderen uitbouwen tot één performante organisatie die alle facetten van het internationaal ondernemen verzorgt. Hij moet mee de strategie van een klantvriendelijk en resultaatgerichte onderneming uittekenen en implementeren. De heer Allaert moet het internationaal ondernemen stimuleren, het klantenbestand van Export Vlaanderen vergroten en het personeel motiveren.

Koen Allaert wordt mede verantwoordelijk voor de sturing en leiding van het Managementscomité dat Export Vlaanderen en de Dienst Investeren overkoepelt.

Praktisch

De minister en de voorzitter van de Raad van Bestuur van Export Vlaanderen nodigen de pers uit kennis te maken met de heer Koen Allaert. De pers ontmoeting zal plaats vinden om 12h15 op het kabinet van minister Ceysens, Chrysalisgebouw, Wetstraat 34-36 op de gelijkvloerse verdieping.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be