Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

BEZUINIGING ZIEKENVERVOER?

Nederland verkeert in een recessie. Het kabinet wordt geconfronteerd met forse tegenvallers, zo ook in de Zorg. In het kabinetsakkoord is een aantal bezuinigingen genoemd. Eén daarvan is de Zorg. Gezien de vergrijzing en de toegenomen vraag naar Zorg is bezuiniging een voor de hand liggend instrument om de stijgende kosten te beheersen. Indien dit op een verstandige manier gebeurt, valt daar niets op aan te merken. De regering heeft gekozen om naast reorganisatie van de Zorg, ook het aantal verstrekkingen te beperken.

Eén van die verstrekkingen is "zittend ziekenvervoer". Als maatschappelijk verantwoord ondernemers hebben wij gemeend u in kennis te stellen van de maatschappelijke gevolgen van een dergelijk voornemen, alsmede de daadwerkelijk te verwachten bezuinigingen. Voor een uitgebreidere visie verwijzen wij u naar het bijgevoegde document 'Bezuiniging Ziekenvervoer'. Onze conclusie is om de verstrekking "zittend ziekenvervoer" te behouden om de navolgende redenen:


1. Voornaamste gebruikers zijn personen in een leeftijd van boven de 70 jaar en patiëntgroepen met een chronische aandoening (dialyse, oncologie, revalidatie, etc.); Huidige gebruikers behoren tot een kwetsbare groep binnen de samenleving die door het wegvallen van deze voorziening met financiële en organisatorische problemen geconfronteerd worden; Gebruik maken van kennissen /familie is nauwelijks mogelijk omdat het chronische zieken betreft. Tevens zal dit een verschuiving naar zorgverlof/ verzuim werk betekenen; Wegvallen van de verstrekking zorgvervoer kan tot gevolg hebben dat de noodzakelijke behandelingen en onderzoeken ontverantwoord erg worden uitgesteld; Er zal substitutie plaatsvinden naar de ambulancezorg, waardoor de bezuiniging waarschijnlijk gedeeltelijk teniet wordt gedaan en een toekomstige differentiatie en paraatheid van ambulancezorg onder druk komen te staan; Doordat logistieke lijnen en vervoersmogelijkheden van en naar ziekenhuizen voor deze patiëntencategorie wegvallen, komt de verpleegduurverkorting bij ziekenhuizen onder druk te staan; Met het wegvallen van deze verstrekking vervallen tussen de 4500 en 6500 arbeidsplaatsen. De verwachting is dat deze groep werknemers langere tijd gebruik zal maken van de sociale voorzieningen, zodat de bezuiniging voor 50% teniet wordt gedaan; De huidige verstrekking vervoer kan niet opgenomen worden in een aanvullende verzekering. Er bestaat geen acceptatieplicht en daardoor zijn er mogelijkheden voor zorgverzekeraars om hun kostenverstrekking gunstig te beïnvloeden door het zorgvervoer niet in hun verzekeringspakket op te nemen; Er op een andere manier bezuinigd kan worden en wel door het hanteren van een objectief geautomatiseerde beslisboom voor vervoersaanvragen. Dit project loopt reeds en wordt geïnitieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.