Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 16 juli 2003

GROTE WIJZIGINGEN BIJ DE AFDELING SOCIALE ZAKEN

Op 1 januari 2004 zullen er op het gebied van de bijstandsuitkering grote wijzigingen gaan plaatsvinden. Ten eerste zal de samenvoeging van Geldrop en Mierlo tot één gemeente een feit zijn. Ten tweede zal er een nieuwe bijstandswet van kracht worden. De Algemene bijstandswet zal worden afgeschaft. Hiervoor in de plaats komt de nieuwe Wet werk en bijstand (Wwb).
Voor de burgers van Geldrop en Mierlo die een bijstandsuitkering ontvangen, zal dit gevolgen hebben.

GEMEENTELIJKE VERORDENINGEN
Vooruitlopend op de samenvoeging van de gemeenten Geldrop en Mierlo is een aantal gemeentelijke regelingen reeds gelijk getrokken. Ten eerste gaat dit om de Verordening toeslagen en verlagingen. Deze bepaalt mede de hoogte van de uitkering. De gemeenteraden van Geldrop en Mierlo hebben deze reeds vastgesteld met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2003. Dit betekent dat vanaf deze datum de hoogte van de uitkeringen in Geldrop en Mierlo gelijk zijn.

Ook zijn de regelingen voor subsidies op deeltijd werk gelijk getrokken. Iedere bijstandsgerechtigde in Geldrop en Mierlo mag een kwart van het geld dat hij naast zijn uitkering verdient, houden tot een maximum van EUR 163,- per maand.

De administratie van beide afdelingen Sociale Zaken is reeds samengevoegd. Dit betekent dat de uitkeringen van de gemeente Geldrop en Mierlo in Geldrop worden berekend en betaalbaar gesteld. Het grote voordeel hiervan is dat dit bij de samenvoeging geen problemen meer op zal leveren.

WET WERK EN BIJSTAND
Zoals het er nu naar uitziet zal met ingang van 1 januari 2004 de Wwb worden ingevoerd. Voor de cliënten van de afdeling Sociale Zaken zal dit enige gevolgen hebben. Binnen de Wwb worden bevoegdheden die van oudsher door het rijk werden uitgevoerd bij de gemeente gelegd. Dit betekent dat er meer gemeentelijke regelgeving komt. Dit betreft met name de gebieden maatregelenbeleid en reïntegratiebeleid. Daarnaast zal nog meer de nadruk komen te liggen op het feit dat eerst naar werk wordt gekeken alvorens men voor een uitkering in aanmerking kan komen. De bijstandsuitkering dient een springplank richting regulier werk te worden.