Vlaamse overheid

De derde uitgave van de gids Spraakmaker, een inventaris van het aanbod aan taallessen Nederlands in het Brussels hoofdstedelijk gewest, is zopas verschenen. Het is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Er is geopteerd voor twee uitgaven in gedrukte vorm: een Nederlands-Franse en een Nederlands-Engelse. Op de website van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (www.digitaalbrussel.be) is vanaf augustus ook een Nederlands-Duitse versie beschikbaar.

In Brussel worden heel wat taalcursussen Nederlands georganiseerd. Vele initiatieven zijn door de overheid georganiseerd en gesubsidieerd. Er is ook een ruim aanbod van de privé-sector. Deze inventaris biedt een globaal overzicht, dat de geïnteresseerden toelaat een gerichte keuze te maken. De informatie werd verzameld via een zeer brede bevraging. De gids is zo volledig mogelijk, maar zeker niet exhaustief.

Spraakmaker bestaat uit vier delen.

Een eerste deel geeft een gestructureerd overzicht van de taallessen Nederlands voor volwassenen. Zo'n 50 instellingen komen aan bod. Basisinformatie zoals adresgegevens, doelgroep, instapmomenten, prijs,. zijn overzichtelijk en gestroomlijnd weergegeven.

Het tweede deel is specifiek op kinderen en jongeren gericht. Er is een onderscheid gemaakt tussen taalkampen en taalstages, talenworkshops en taallessen.

Het derde deel gaat dieper in op gerichte cursuspakketten (schriftelijk begeleid afstandsonderwijs en leermogelijkheden met behulp van audiovisuele middelen).

Het vierde deel is aan taalstimulerende activiteiten gewijd: geen lessen, maar ontspannende en ludieke activiteiten waarin het Nederlands een centrale plaats krijgt (praatcafés, conversatiegroepen).

De gids sluit af met praktische informatie en nuttige adressen. Achteraan zijn drie registers opgenomen (per gemeente, per instapmoment en per niveau) die de gids gemakkelijk hanteerbaar maken.

Spraakmaker poogt een zo volledig mogelijk overzicht te geven van de taallessen Nederlands. De vermelding in deze gids - of het ontbreken ervan - betekent echter niet dat een uitspraak wordt gedaan over de kwaliteit van een cursusaanbieder en/of van de cursussen.

Brussel is onze hoofdstad. Opdat het een doorleefde meertalige stad zou kunnen zijn, is het essentieel dat de Brusselaar zoveel mogelijk talen spreekt of op z'n minst verstaat. Daarom is het belangrijk dat in Brussel een degelijk en gevarieerd aanbod aan taallessen voorhanden is, een aanbod aangepast aan eenieders niveau en met een specifiek en persoonlijk doel voor ogen.

Wij hopen dat de nieuwe overzichtelijke Spraakmaker ook een 'smaakmaker' wordt voor het Nederlands en zo zal bijdragen tot een betere verstandhouding tussen de cultuurgemeenschappen in Brussel. Het Nederlands mag geen drempel of barrière vormen, maar moet integendeel een sleutel zijn die de anderstalige bevolkingsgroepen betrekt bij de Nederlandstalige instellingen en initiatieven en bij de acties van de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Bart SOMERS,
Minister-president van de Vlaamse regering

Robert DELATHOUWER,
Voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, bevoegd voor de coördinatie van het Mediabeleid, Cultuur, Sport en Ambtenarenzaken

Guy VANHENGEL,
Lid van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, bevoegd voor Beroepsopleiding, Onderwijs en Begroting

Voor meer persinfo en voor een exemplaar van de gids : Dirk Mannaerts, dienst communicatie van de VGC, tel. (02) 208 02 32; e-mail : dirk.mannaerts@vgc.be

Of via de Vlaamse infolijn 0800 - 3 02 01, e-mail : brussel@vlaanderen.be


---