European Commission

IP/03/1027

Brussel, 16 juli 2003

Commissie benoemt Chief Competition Economist

De Europese Commissie heeft vandaag professor Lars-Hendrik Röller benoemd als Chief Competition Economist (hoofdeconoom) bij directoraat-generaal Concurrentie. De benoeming van een hoofdeconoom maakt een integrerend deel uit van mijn plan om de economische onderbouwing van onze mededingingsanalyses te versterken, aldus het met concurrentie belaste Commissielid Mario Monti. Hierbij wil ik publiekelijk alle uitstekende economen bedanken die belangstelling voor deze post hebben getoond, waardoor het een moeilijke keuze werd. Ik ben ervan overtuigd dat de buitengewone academische carrière en de praktijkervaring van professor Röller voor de Commissie van onschatbare waarde zullen zijn bij de voorbereiding van haar beschikkingen in ingewikkelde concentratiezaken, maar ook bij antitrust- en staatssteunonderzoeken.

De heer Röller is momenteel professor economie aan de Humboldt-universiteit in Berlijn. Hij is ook directeur van de afdeling concurrentievermogen en industriële verandering bij het Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung. Sinds 1996 is hij programmadirecteur voor Industrial Organization van het in Londen gevestigde Centre for Economic Policy Research (CEPR). Nadat hij zijn studie informatica aan de Texas A&M University met een Bachelor of Science had afgesloten, heeft hij zijn studie voortgezet aan de University of Pennsylvania (Master of Science informatica, Master of Arts economie, Ph.D. economie). Vervolgens heeft hij posten bekleed bij een aantal academische instellingen, waaronder het in Frankrijk gevestigde European Institute of Business Management INSEAD, Stanford University, New York University en de Universitat Autònoma de Barcelona. Hij heeft een aantal publiekrechtelijke lichamen en particuliere bedrijven in mededingingszaken geadviseerd. Hij heeft veel gepubliceerd over mededingingsvraagstukken en is lid van de redactie van een aantal vakbladen, waaronder het International Journal of Industrial Economics (redacteur sinds 1999).

Professor Röller zal naar verwachting op 1 september beginnen. Hij zal rechtstreeks onder de directeur-generaal van DG Concurrentie ressorteren en de leiding hebben over een team van ongeveer 10 gespecialiseerde economen.

De benoeming betreft een periode van 3 jaar, die niet kan worden verlengd, zoals de Commissie in december 2002 heeft besloten als onderdeel van haar herzieningspakket voor de concentratiecontrole. De taken van de heer Röller omvatten echter niet alleen concentraties, maar ook antitrust en staatssteun.

Zijn drie voornaamste taken zullen zijn:

* het geven van economisch en econometrisch advies bij de toepassing van de mededingingsregels van de EU. In het kader hiervan kan hij ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van algemene beleidsinstrumenten;

* het geven van algemeen advies vanaf het beginstadium in individuele concurrentiezaken; en

* het geven van gedetailleerd advies in de belangrijkste concurrentiezaken die verband houden met ingewikkelde economische vraagstukken, met name wanneer zij een grondige kwantitatieve analyse vergen.

De post werd begin dit jaar gepubliceerd, en de uiterste sollicitatiedatum was 18 maart. In totaal werden 36 sollicitaties ontvangen. De benoeming van vandaag is het resultaat van een aantal gesprekken tijdens welke de Commissie werd bijgestaan door externe adviseurs met een internationale reputatie op dit gebied.