Gemeente Woerden

Nieuwe kansen voor cultuurbehoud

Cultuurhistorische waarden in kaart gebracht
In het landelijk gebied liggen ruim 300 cultuurhistorische panden met meer dan 200 kapbergen en schuren en tientallen kleine bijgebouwen als boenhokken en zomerhuizen. Daarnaast zijn er meer dan 20 interessante punten in het landschap waar een bijzondere ontstaansgeschiedenis verteld kan worden. Het zijn onder meer kleiruggen bij Barwoutswaarder en Kamerik, oude molenplaatsen door het hele gebied heen en de contouren van het fort Kruipin. Op archeologische resten die onder de grond liggen na, zijn deze elementen vrijwel allemaal nog te zien in het landschap.

Behoud cultuurhistorie krijgt impuls
Hoe kunnen deze cultuurhistorische waarden beschermd worden zonder dat ons buitengebied een museum wordt? Deze uitdaging neemt de gemeente aan. Daarom is gestart met het stimuleringsproject cultuurhistorische waarden in het landelijk gebied van Woerden. Het doel is om het beschermen van het historisch gezien rijke en nog gaaf bewaarde land een impuls te geven. Niet door ontwikkelingen tegen te gaan, maar juist door beter gebruik te maken van de kwaliteiten die er zijn.

Een eigentijds antwoord
De nieuwe aanpak moet een eigentijds antwoord geven op cultuurbeheer. De belangrijkste uitkomsten: ruimere mogelijkheden voor functiewijzigingen van historische boerderijencomplexen, en kansrijke ideeën rond cultuurhistorisch waardevolle landschapselementen. De komende tijd zal de gemeente voorbeeldprojecten stimuleren. Alle betrokkenen in het landelijk gebied eigenaren, verenigingen als de ANV en GLTO en ook cultuurhistorische verenigingen- kunnen meedoen aan de projecten.



Als u nog vragen heeft over de informatieavonden of over het project, dan kunt u contact opnemen met de projectleider, Marina Laméris, (035) 577 2741 of marina@tasten.nl.