Nieuw-Vlaamse Alliantie


Achterstallig onderhoudsgeld: dringend handelen (16/07/03)

Zoals verwacht stelt Paars de inwerkingtreding van het alimentatiefonds uit.

De kritiek van de N-VA blijkt juist te zijn: er is geen geld, er is geen personeel, er is geen animo bij de ministers Reynders en Vandelanotte.
Paars staat voor beweren in plaats van regeren. Alleszins een mooie eerste regeringsbeslissing voor Minister Fientje Moerman, een van de grootste voorvechtsters van dit fonds.

Het geeft een wrang gevoel dat de Regering Verhofstadt na al die jaren nog niets ondernomen heeft om de schrijnende problemen inzake niet betalen van onderhoudsgeld op te lossen.

De N-VA vertrekt van een verantwoordelijkheidscultuur. Personen hebben rechten, maar moeten ook hun plichten nakomen. Vonnissen moeten dus uitgevoerd worden, vooraleer de last op de gemeenschap af te wentelen.

De N-VA heeft volgende alternatieven en dient daaromtrent vandaag terzake wetsvoorstellen in:


1. Familieverlating (niet betalen van het onderhoudsgeld) moet een prioriteit van het vervolgingsbeleid zijn. Vandaag treden de parketten niet of veel te laks op, zodat wanbetalers zich veilig voelen.


2. Veroordelingen tot betalen van onderhoudsgeld moeten goedkoper, sneller en efficiënter uitgevoerd worden.

2.1. Familieverlating moet strafbaar zijn, ook al werd er beroep aangetekend tegen de veroordeling om onderhoudsgeld te betalen. De vereiste dat het om een definitief vonnis moet gaan, mag niet langer een constitutief bestanddeel van het misdrijf "familieverlating" zijn. Momenteel is een veroordeling niet mogelijk totdat de lange beroepsprocedure afgelopen is. De N-VA stelt voor dat een veroordeling wegens familieverlating al mogelijk is na een vonnis dat uitvoerbaar is en dat betekend werd.

2.2. Er moet een einde komen aan de zeer grote uitvoeringskosten, die onderhoudsgerechtigden vaak voor onoverkomelijke financiële problemen plaatsen. Kwaadwillige onderhoudsplichtigen veranderen om de haverklap van baan, van uitkeringsverstrekker, enz. Dit brengt mee dat vonnissen telkens opnieuw moeten betekend worden en dat er telkens opnieuw beslag moet gelegd worden.
De N-VA stelt voor dat de ontvangstmachtiging veralgemeend wordt. Een brief van de griffie aan de schuldenaar (bv. de werkgever) van de onderhoudsplichtige volstaat. Zo wordt er rechtstreeks betaald aan de onderhoudsgerechtigde. Bovendien moeten echtgenoten elkaar informeren over hun inkomstenbronnen, en verleent de N-VA de kort gedingrechter de bevoegdheid om actief tussen te komen.

2.3. Een volgend voorstel betreft de vermogenstransparantie. Dit zal ervoor zorgen dat de gerechtsdeurwaarder die belast is met de uitvoering van - eender welk - vonnis beter geïnformeerd is. Dit gebeurt door de schuldenaar te verplichten aan de gerechtsdeurwaarder gegevens over zijn vermogen of de oorsprong ervan mee te delen.

Pas als al deze middelen falen, kan een beroep gedaan worden op de belastingbetaler.
Een alimentatiefonds behoort echter tot de bevoegdheid van de gemeenschappen. Een federaal fonds zal trouwens een nieuwe geldtransfer van Vlaanderen naar Wallonië doen ontstaan.

Als de gemeenschap moet bijspringen, kan het administratief allemaal veel eenvoudiger dan met de Paarse wet: het OCMW - dat dicht bij de mensen staat - betaalt voorschotten en de fiscus vordert ze terug van de onderhoudsplichtige.

Auteur:
N-VA Kamerlid, algemeen voorzitter
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be