Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: Groningen 16-07-2003
Bovenregionaal rechercheteam lost tientallen snelkraken op Pieter J. Boomsma Regiopolitie Groningen 050 - 5874040

Met de aanhouding van zeven verdachten heeft de politie een serie van ruim veertig snelkraken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe opgelost. De verdachten, in de leeftijd van 19 tot 40 jaar, zijn Irakese asielzoekers en woonachtig asielzoekerscentra in Groningen, Musselkanaal, Culemborg en Leeuwarden. Twee verdachten zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats. De groep is vanaf begin 2002 in wisselende samenstellingen bezig geweest met het plegen van snelkraken in benzinestations en winkels.

De verdachten waren vooral uit op sigaretten en telefoonkaarten. Tijdens een huiszoeking bij één van de verdachten, een 28-jarige heler uit Leeuwarden, werden meerdere gestolen goederen aangetroffen. Daaronder bevonden zich GSMs en autoradios en bovendien werden enkele gestolen paspoorten en rijbewijzen gevonden. Zes verdachten zitten in de gevangenhouding. Eén van de verdachten werd vrij gelaten gezien zijn beperkte aandeel bij het plegen van de misdrijven. Hij bleek echter nog een gevangenisstraf te moeten uitzitten en is overgebracht naar een penitentiaire inrichting.

Naar aanleiding van tientallen aangiften van snelkraken bij benzineshops in Groningen, Friesland en Drenthe startte het bovenregionaal rechercheteam in januari 2003 een onderzoek. Hierbij bleek dat er ruim 160 aangiftes betrekking hadden op deze werkwijze. De verdachten stroopten in de nachtelijke uren met de auto van een 40-jarige katvanger uit Groningen de benzinestations af. Door het ingooien van ruiten van de shops of winkels kwamen ze het bedrijf binnen en namen vaak in een zeer snel tempo sigaretten en telefoonkaarten weg. Zo werden in Friesland in Drachten, Noordwolde, Zwaagwesteinde, Gorredijk, Bergum, Giekerk en Wygaard inbraken gepleegd. In Groningen bezochten de daders shops en winkels in Groningen, Ten Boer, Nieuwe Pekela, Sappemeer, Winsum, Appingedam, Marum, Adorp, Winschoten, Grootegast en Sauwerd. Sommige bedrijven werden meerdere keren bezocht. In Drenthe werden bij winkels en benzineshops in Assen, Annen, Nieuw Amsterdam, Gieten, Schoonebeek, Veenhuizen, Roden, Zuidlaren en Rolde inbraken gepleegd. Ook werd een enkele keer elders in het land ingebroken zoals in Holten, Diepenveen en Borculo en in Noord-Brabant. Vaak bleek de schade van de inbraak groter dan de uiteindelijke buit, die soms tot bijna tienduizend euros opliep. De totale schade die door de inbraken ontstond wordt op meer dan vijftigduizend euro geschat. De politie kwam de verdachten op het spoor naar aanleiding van eerdere inbraken waarbij verdachten werden aangehouden. Van de buit is niet veel teruggevonden. Slechts bij de heler uit Leeuwarden en een 20-jarige verdachte uit een AZC in Groningen, die op 3 juni 2003 werd aangehouden werden van diefstal afkomstige goederen aangetroffen. De sigaretten en telefoonkaarten worden meestal in asielzoekerscentra doorverkocht.

De politie besteedde in het programma Opsporing Noord in november 2002 aandacht aan twee ramkraken in Adorp en Winsum. In mei 2003 werden ook verdachten van een inbraak getoond bij een supermarkt in Appingedam. Samen met deze zaken heeft de politie met het huidige onderzoek ruim veertig inbraken en snelkraken opgelost. Wel gaat de politie er vanuit dat de aangehouden verdachten verantwoordelijk zijn voor meerdere inbraken. Niet alle 160 zaken zijn echter door de huidige groep gepleegd. Na de aanhouding bleek bovendien dat er nog steeds soortgelijke ramkraken worden gepleegd in den lande. De benadeelden worden door de politie op de hoogte gesteld. De politie zet het onderzoek daarom voort en verwacht nog meer aanhoudingen te kunnen doen.