DIERENBESCHERMING



Nieuwe veetransportregels: zullen ze de dieren helpen?

Den Haag, 16 juli 2002 -- Het vandaag door de Europese Commissie gepresenteerde voorstel voor een nieuwe verordening ter bescherming van dieren tijdens transport kent volgens de Dierenbescherming naast een aantal substantiële verbeteringen helaas één enorme zwakte; er is geen algemene tijdslimiet voor veetransporten gesteld.

Verplichte training van chauffeurs, verbeterde veewagens met adequate ventilatie, verbod op het gebruik van elektrische veedrijfstokken en strikte condities voor het vervoer van paarden zijn alle belangrijke en welkome verbeteringen. Maar de Europese Commissie weigert nog steeds het principe te accepteren dat lange afstandsvervoer van slachtdieren moreel verwerpelijk is en tot veel dierenleed leidt, omdat de regels nu en in de toekomst door veel transporteurs worden genegeerd en de lidstaten de regels niet of onvoldoende invoeren en handhaven.

Wijnand van de Giessen, directeur van de Dierenbescherming zegt 'De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft de afgelopen jaren bergen aan bewijs verzameld over het lijden van dieren tijdens lange afstandstransporten. De enige praktische oplossing is invoeren van een absolute tijdslimiet van 8 uur voor alle trasporten van slachtvee over de weg. Het Europees Parlement en negen EU-lidstaten hebben zich hier al achter geschaard en we hebben er vertrouwen in dat andere lidstaten zich hierbij zullen aansluiten'.

De Europese Commissie stelt leeftijden voor van waaraf dieren mogen worden getransporteerd, om het transport van zeer jonge dieren tegen te gaan. Maar de genoemde leeftijdsgrenzen liggen veel te laag. Zo zullen zij geen eind maken aan het al op 10 weken leeftijd op transport zetten van jaarlijks vele duizenden biggen naar Zuid-Europa om daar vetgemest te worden. Een stressvol transport vermindert het toch al nog geringe weerstandsvermogen van deze jonge dieren. Hierdoor kunnen er veel ziektes en storingen in hun ontwikkeling optreden. De Dierenbescherming bepleit ook voor mestdieren een verbod op transporten langer dan 8 uur.

In plaats van een tijdslimiet van 8 uur voor slacht- en mestdieren stelt de Europese Commissie voor dat alle dieren na 9 uur gevoederd en gedrenkt moeten worden en 12 uur rust dienen te krijgen op de veewagen. Om gestrekt te kunnen liggen en gelijktijdig te kunnen eten en drinken wordt de ruimte per dier op de veewagen vergroot. Maar de dekken waar de dieren op staan worden niet verhoogd, zodat het nog steeds mogelijk blijft dieren in lagen van 70 cm of 1 meter te vervoeren, waar de chauffeur niet bij kan om elk dier te controleren en zonodig te verzorgen.
De Commissie bepaalt niet waar de veewagens 12 uur moeten gaan stilstaan om de dieren te voederen, te drenken en te laten rusten. Daardoor wordt controle of dit gebeurt bemoeilijkt en is er geen dierenarts om te beoordelen of de dieren fit genoeg zijn om verder te reizen.

Al met al zegt Wijnand van de Giessen over het voorstel: 'De Commissie toont moed door met enkele radicale voorstellen te komen, maar ze is niet moedig genoeg geweest'.

Voor nadere informatie:
Niels Dorland: tel. 070-3142731, mobiel 06-55754510

16 jul 03 14:33