Ingezonden persbericht

Bedrijfsleven profiteert te weinig van toegenomen aanbestedingen

De recessie zorgt ervoor dat zowel het bedrijfsleven als de overheid anders met aanbestedingen omgaan. De overheid schrijft dit jaar meer aanbestedingen uit. In 2003 worden er in Europees verband per dag gemiddeld 1.000 aanbestedingen uitgeschreven, ten opzichte van 600 in 2002. Voor het bedrijfsleven ligt hier een grote kans. Vooralsnog lijken bedrijven deze makkelijke uitbreiding van hun acquisitieaanpak niet massaal te omarmen. Alleen bedrijven die al bekend zijn met het proces profiteren nu van de groei, door structureel in te gaan op de aanbestedingen.




Dit komt met name door onbekendheid met het fenomeen en de vooroordelen die er leven ten aanzien van aanbestedingsprocedures. Bergen papierwerk en van tevoren vergeven opdrachten zijn de meest gehoorde bezwaren. Het is jammer dat bedrijven zich daardoor nog steeds laten afschrikken. Driekwart van een eerste inschrijving kan vaak hergebruikt worden voor eventuele volgende inschrijvingen. Het aanbesteden 'voor de vorm' lijkt nog sporadisch voor te komen; het verplicht aanbesteden is juist opgestart om dat soort praktijken en concurrentievervalsing tegen te gaan.


Om bedrijven zich bewuster te laten worden van aanbestedingstrajecten is TenderCoach opgericht. TenderCoach begeleidt het bedrijfsleven bij het inschrijven op dit soort trajecten. Door middel van workshops en individuele begeleiding wordt kennis overgedragen. De verregaande plannen om de EU uit te breiden zorgt er bovendien voor dat de het aantal uitgeschreven aanbestedingen in de toekomst alleen maar zal groeien. TenderCoach is van mening dat het bedrijfsleven, met name het MKB, er goed aan doet zich voor te bereiden op een meer gestructureerde manier van omzet-realisatie.


Hoewel de overheid zich in het verleden al heeft uitgesproken voor het stimuleren van deelname van het MKB in aanbestedingstrajecten, is er in de praktijk geen concrete maatregel die dat bewerkstelligt. TenderCoach wil de drempel voor het MKB verlagen. Vooral deze groep vormt de bakermat van creativiteit en kwaliteit. Als eerste biedt TenderCoach de mogelijkheid om samenwerkingsverbanden tussen kleinere bedrijven op te zetten en te begeleiden zodat zij gezamenlijk kunnen reageren op aanbestedingen. Een dergelijke samenwerking is soms voorwaarde tot deelname, in verband met capaciteit.