Dienstenbond CNV

Werknemers tuinbouwveilingen willen 2,5% loonsverhoging 16-07-2003

De werknemers in de tuinbouwveilingen hebben zich duidelijk uitgesproken; zij willen dit jaar een loonsverhoging van 2,5%. Dat is de overweldigende uitkomst van de reactieformulieren die CNV Dienstenbond geretourneerd kreeg. Deze boodschap zal de bond, ook formeel, doorgeven aan de werkgevers in de tuinbouwveilingen.

Zoals u weet, hebben wij het overleg dat gepland stond op 24 juni jl. afgezegd. Het standpunt van werkgevers is duidelijk (zij bieden 1,25% en 0,25%) en dat van u en ons ook (wij willen 2,5%). Als het overleg op 24 juni was doorgegaan, dan was de kans zeer groot geweest dat het overleg was afgebroken. Volgens ons was en is het dan ook verstandiger om te kijken of er nog creatieve mogelijkheden zijn om toch tot een onderhandelingsresultaat te komen. Die tijd willen wij gebruiken en wij hebben de werkgevers voorgesteld om in september verder te praten.

Wat gebeurt er als het CAO-overleg tóch breekt? Ook al bent u heel duidelijk geweest (net als wij), toch bestaat de kans dat de werkgevers niet willen luisteren en blijven bij hun standpunt dat zij niet verder gaan dan hetgeen zij nu bieden. Dan breekt het overleg en komt er geen nieuwe CAO. U moet er rekening mee houden dat u dan in de toekomst zelf over uw loonsverhoging moet onderhandelen. U kunt zich voorstellen wat er dan gebeurt: het hangt af van uw eigen onderhandelingsvaardigheden of u een loonsverhoging krijgt en hoe hoog die zal zijn. U loopt het risico dat u te maken krijgt met het volgende scenario: heeft uw werkgever u nodig, dan krijgt u wat meer, heeft uw werkgever u minder of niet meer zo nodig dan krijgt u niets.
En vergist u zich niet; veel mensen kunnen behoorlijk onderhandelen over zaken als een fiets of een auto, maar het wordt heel wat moeilijker als zij dat voor zichzelf moeten doen.

De brief van de werkgevers over de loonsverhoging De werkgevers hebben u een brief gestuurd waarin zij u een loonsverhoging van 1,25% per 1 januari 2003 toezeggen en 0,25% per 1 juli 2003. Dat is precies wat ze nu ook bieden in de CAO-onderhandelingen. Volgens de werkgevers is het onverantwoord om nog langer te wachten. Dat is waar, maar het is slechts de helft van het verhaal. U en wij vinden dat uw koopkracht moet worden behouden. Dat gebeurt niet met 1,5%. Het geven van een loonsverhoging van niet meer dan 1,5% is ook onverantwoord.

Uw standpunt is duidelijk
U heeft uw standpunt aan ons duidelijk gemaakt. Wij gaan met uw opdracht het overleg met de werkgevers proberen nieuw leven in te blazen. Hopelijk is het uw werkgever dan ook duidelijk dat er meer van hem wordt verwacht dan wat er nu voorligt. Binnenkort hoort u meer van ons.

Nut van lidmaatschap
Nog even dit. Juist in deze moeilijke tijd is het nuttig om lid van de CNV Dienstenbond te zijn. Het aantal leden bepaalt de positie van de vakbonden in uw organisatie. Hoe meer mensen lid zijn hoe groter de druk bij de werkgever om goede afspraken te maken. U heeft het nut van een stevige vakbond al ingezien want u bent lid. Uw collega misschien nog niet. Wellicht is dit het moment om hem of haar van het nut van het lidmaatschap te overtuigen. Aanmelden van nieuwe leden kan heel gemakkelijk hier! Wij rekenen op u!

Vragen?
Meer weten of meedenken over manieren om het overleg los te trekken? Neem contact op met uw bestuurder Aletta Bulsink, tel: (055)5772640 of email: a.bulsink@cnvdibo.nl.