CBS

Meer dan 400 duizend werklozen

In het tweede kwartaal van 2003 telt Nederland gemiddeld 403 duizend werklozen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de werkloze beroepsbevolking met 116 duizend personen. In het tweede kwartaal is 5,4 procent van de beroepsbevolking werkloos. In dezelfde periode van het vorige jaar was dit nog 3,9 procent. Voor het eerst sinds 1997 is de werkloze beroepsbevolking weer groter dan 400 duizend. Bijna een jaar geleden werd de grens van 300 duizend gepasseerd. Het laagste punt lag twee jaar geleden; toen telde Nederland 232 duizend werklozen.

Stijgingstempo blijft hoog
Als gevolg van seizoensinvloeden is de werkloosheid in de periode april - juni altijd iets lager. Worden deze seizoensinvloeden verwijderd dan komt de werkloze beroepsbevolking uit op 411 duizend. Dit is 44 duizend hoger dan in het eerste kwartaal van dit jaar. De gemiddelde stijging per maand, berekend over de afgelopen zes maanden bedraagt opnieuw 14 duizend.

Hoge werkloosheid onder jongeren
In het tweede kwartaal zijn gemiddeld ruim 100 duizend personen tussen de 15-24 jaar werkloos. De werkloosheid van de jongeren binnen de beroepsbevolking is daarmee opgelopen tot 11,6 procent. Seizoensinvloeden spelen hierbij een rol. In de periode juni tot september is de werkloosheid onder jongeren altijd hoger dan in de rest van het jaar. In de zomer zijn meer jongeren dan normaal beschikbaar en op zoek naar een baan. De vraag naar vakantiewerk neemt toe en schoolverlaters komen op de arbeidsmarkt. Als gevolg van seizoenswerk neemt in de zomer ook de werkgelegenheid toe.

Technische toelichting
Begrippen
De werkloze beroepsbevolking bestaat uit mensen van 15-64 jaar die zoeken naar een baan van twaalf uur of meer per week, daarvoor beschikbaar zijn en geen werk of een baan van minder dan twaalf uur per week hebben. Zoeken betekent dat men activiteiten ondernomen heeft om een baan te vinden. Voor zover deze mensen staan ingeschreven bij een Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) behoren ze tevens tot de geregistreerde werklozen. Tot de geregistreerde werklozen behoren ook ingeschreven mensen die wel beschikbaar zijn maar niet naar werk zoeken. De nieuwe maandcijfers over de geregistreerde werklozen komen met het verschijnen van dit persbericht eveneens beschikbaar op Statline en zijn verkrijgbaar bij de persdienst. De werkzame beroepsbevolking bestaat uit mensen van 15-64 jaar die betaald werk hebben van twaalf uur of meer per week. De maandelijkse cijfers over de werkloze en werkzame beroepsbevolking hebben een voorlopig karakter. De cijfers kunnen met het beschikbaar komen van meer en vollediger informatie over de arbeidsmarkt nog worden aangepast. Naast de cijfers over de werkloze beroepsbevolking en de geregistreerde werkloosheid publiceert het CBS een aantal andere indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod. Een bredere afbakening dan de werkloze beroepsbevolking is alle mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en betaald werk voor twaalf uur of meer zouden willen hebben (ongeacht of men direct in staat is om te werken, op zoek is naar werk, enzovoorts). Een andere indicatie van het onbenut arbeidsaanbod is het aantal mensen met een bijstands- of WW-uitkering.

PB03-133
16 juli 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht