ABVAKABO FNV

Nieuwe wet Werk en Bijstand: Meer regels, minder werk

Zoetermeer, 16 juli 2003

De nieuwe Wet Werk en Bijstand zal leiden tot meer regels en minder kans op werk. Dat zegt ABVAKABO FNV in een brief aan de vaste kamercommissie van sociale zaken. Vooral voor mensen met een gesubsidieerde baan, de zogenoemde Melketiers, pakt het wetsvoorstel desastreus uit. ABVAKABO FNV vraagt de kamercommissie te voorkomen dat dit voorstel wet wordt. 'De regeldichtheid en bureaucratie in Nederland neemt zo alleen maar toe', aldus Ronald Paping, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de bond.

Door de nieuwe wet gaan de budgetten voor de gesubsidieerde banen (WIW en ID-banen) op in één groot reïntegratiebudget. Daarmee komt een einde aan landelijke regelgeving voor gesubsidieerde arbeid. ABVAKABO FNV meent dat dit leidt tot zeer ongewenste effecten. Er zullen 489 verschillende regelingen ontstaan, elke gemeente kan immers zelf bepalen hoe één en ander vorm krijgt. Zo ontstaat een grote rechtsongelijkheid, meent de bond.
Daarnaast verwacht de bond dat gemeenten berekenend, risicomijdend, gedrag zullen gaan vertonen. 'Niet de kwaliteit van de reïntegratie staat voorop, noch het belang van de publieke dienstverlening en al helemaal niet de belangen en rechtspositie van betrokkenen', aldus ABVAKABO FNV in de brief.

ABVAKABO FNV is bang dat gemeenten gesubsidieerde arbeid zullen inzetten voor die onderdelen van de publieke dienstverlening waarvoor de gemeente zelf, direct, verantwoordelijk is. Sectoren van de publieke dienstverlening waarvoor het rijk of de provincie primair verantwoordelijk is, krijgen dan een lagere prioriteit. Gesubsidieerde arbeid is dan niet langer een reïntegratiemiddel, maar een goedkope manier om problemen op de arbeidsmarkt op te lossen. Met name de zorgsector zal hier de wrange vruchten van plukken, aldus de bond.

Het najaarakkoord 2002 wordt met het wetsvoorstel door het kabinet Balkenende II volledig terzijde geschoven. Afgesproken was het jaar 2003 te gebruiken om in overleg tussen sociale partners tot een goede, moderne, structurele en effectieve regeling voor de gesubsidieerde arbeid te komen. ABVAKABO FNV heeft daartoe in januari 2003 een voorzet gedaan, en een voorstel gedaan voor een nieuwe systematiek. Het kabinet doet niets, en schendt daarmee de afspraken met de vakbonden.

Het wetsvoorstel Wet Werk en Bijstand schiet zijn doel voorbij, stelt ABVAKABO FNV. De nieuwe wet veroorzaakt meer regels, terwijl er minder geld beschikbaar is. Eind augustus wordt het wetsvoorstel in de Tweede Kamer besproken. ABVAKABO FNV zal dit moment aangrijpen om de kwestie nog eens indringend aan de orde te stellen.

Meer informatie:
Ronald Paping coördinator arbeidsvoorwaarden (06) 51576938 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

De brief aan de vaste kamercommissie van sociale zaken en het alternatief van ABVAKABO FNV 'De toekomst van de gesubsidieerde arbeid' zijn te vinden op www.abvakabo.nl

16 jul 03 09:42