Openbaar Ministerie

Daling aantal voertuigdiefstallen zet door

In de eerste helft van 2003 werden 13.135 voertuigen gestolen. Dat waren er 2.239 (14,6%) minder dan in het eerste halfjaar van 2002. Hiermee wordt de in december 2002 ingezette dalende trend voortgezet.

In de afgelopen jaren steeg vooral het aantal nieuwe (van 0 tot en met 3 jaar oud) personenauto's dat werd gestolen. Die stijging is in het afgelopen halfjaar omgezet in een daling. Zo groeide het aandeel van de (zo goed als) nieuwe auto's in het totaal van de gestolen auto's van 13,8% in 1998 naar 18,9% in 2002. In het eerste halfjaar van 2003 daalde het aandeel van de jonge autos naar 16,8%. De daling in deze categorie is van groot belang, omdat van de jongere gestolen auto's slechts minder dan 40% wordt teruggevonden. Van de gestolen auto's van 4 jaar en ouder komt 68% terug. De kans dat een auto gestolen wordt is het grootst bij de merken Mercedes, BMW en Opel. Van deze merken werd in het afgelopen halfjaar rond de 0,33% gestolen. Belangrijk verschil tussen deze merken is, dat het bij Mercedes en BMW vooral om jongere autos gaat en bij Opel vooral om oudere exemplaren. De eerste twee merken worden vooral gestolen door professionele criminelen; hiervan wordt slechts een derde deel teruggevonden. De oudere Opels werden vooral gestolen voor joyriding; meer dan 80% van deze autos wordt na gebruik achtergelaten en later teruggevonden. Jongere en duurdere autos zijn in het algemeen goed beveiligd tegen diefstal. Dat zij toch worden gestolen, komt doordat de dieven in het bezit komen van de originele sleutels. Opvallend en zorgelijk s de ontwikkeling dat in woningen wordt ingebroken met als enig doel de autosleutels te bemachtigen. Uit een onderzoek door het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit blijkt dat van de in 2002 gestolen jonge voertuigen ruim 20% werd gestolen door inbraak in de woning. Vooral bezitters van jonge, dure auto's doen er goed aan hun woning te beveiligen volgens de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Daarnaast kan diefstal van de auto worden voorkomen door de sleutels bij voorbeeld in cafés en sportclubs niet onbeheerd in de jaszak te laten zitten. Het aantal gestolen aanhangwagens bleef in het afgelopen halfjaar nagenoeg op hetzelfde niveau als in 2002. Wel steeg het percentage dat na diefstal werd teruggevonden van 16,4% in 2002 tot 26,9% in 2003. Deze gunstige ontwikkeling is te danken aan het feit dat ook aanhangwagens en caravans sinds 1 september 2002 een eigen kenteken hebben. Hierdoor wordt de registratie verbeterd en kunnen gestolen objecten gemakkelijker worden geïdentificeerd en terugbezorgd. Motorfietsen vormen een uitzondering op de dalende diefstaltrend. Het aantal diefstallen steeg van 766 in het eerste halfjaar van 2002 tot 895 in het afgelopen halfjaar, een stijging met 16,8%.

De daling van het totale aantal voertuigdiefstallen is voor een deel het gevolg van de gerichte inspanningen van publieke en private partijen. Hierdoor is ook het bewustzijn bij autobedrijven en autobezitters toegenomen, dat zij maatregelen kunnen nemen ter voorkoming van diefstal van hun voertuig. Daarnaast spelen de toegenomen aandacht voor veiligheid in het algemeen, evenals de afgenomen afzetmogelijkheden naar onder andere het Midden-Oosten een rol.

Bronnen: Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, RDW