Rijksuniversiteit Groningen

091- Bacterie-eiwitten produceren waterafstotende 'teflon'laag

Datum: 15 juli 2003

Door een waterafstotende laag te produceren weet de bodembacterie Streptomyces coelicolor vanuit het water te ontsnappen en de lucht in te groeien. De Groningse bioloog Dennis Claessen ontdekte acht eiwitten die voor die productie verantwoordelijk zijn en noemde ze 'chaplins'. Een artikel over Claessens onderzoeksresultaten wordt op 15 juli 2003 gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Genes & Development.

Het bijzondere aan de ontdekte chaplins is de vinding dat deze eiwitten amyloïd-achtige eiwitten zijn. Van amyloïden zijn momenteel vooral negatieve werkingsmechanismen bekend: een oorzaak van de ziekte van Alzheimer is bijvoorbeeld het ophopen van dergelijke amyloïd-eiwitten. Hoewel het niet het onderzoeksdoel van promovendus Claessen is, verwachten hij en zijn promotor Dijkhuizen dat de chaplins wellicht als model kunnen dienen in medisch onderzoek naar het voorkómen van die opeenhoping bij de ziekte van Alzheimer.

Diabetici

"Claessens onderzoek valt binnen een door de Nederlandse overheid gesubsidieerd project", vertelt professor Dijkhuizen, "Dit EET-project
-Economie, Ecologie en Technologie- zoekt naar een milieuvriendelijke verfcoating voor schepen zodat algen of zeepokken zich niet kunnen hechten. Want daarvan wordt een schip trager, en verbruikt meer brandstof. Vooralsnog is het niet mogelijk om de nieuw ontdekte eiwitten te produceren in hoeveelheden die groot genoeg zijn voor een hele scheepswand. Op kleinere schaal zal een toepassing sneller haalbaar zijn, bijvoorbeeld voor biosensoren, zoals een meter voor het suikergehalte bij diabetici."

Prettige boslucht

De bacterie uit het onderzoek, Streptomyces coelicolor, komt voor in natte bosgrond en is medeverantwoordelijk voor de prettige boslucht. Verder worden deze en verwante bacteriën gebruikt bij de productie van talloze antibiotica. De waterafstotende laag die bepaalde bacterie-eiwitten blijken te produceren is een nieuwe gunstige eigenschap van Streptomyces coelicolor. De naam chaplins, bedacht door de promovendus, is een acroniem van coelicolor hydrophobic aerial proteins.

Oppervlaktespanning

"Als onderdeel van haar levenscyclus vormt de bacterie draden (hyfen) in de lucht die zich tot sporen ontwikkelen die dit organisme gebruikt voor de ongeslachtelijke voortplanting ", legt Dijkhuizen uit, "Om uit de natte bosgrond de lucht in te groeien, moet eerst de oppervlaktespanning op de grenslaag water-lucht worden doorbroken. Het was onbekend hoe dat kon, maar naar nu blijkt zorgt de uitscheiding van hydrofobe -ofwel waterafstotende- chaplins voor een verlaging van de oppervlaktespanning. Vervolgens wordt de hyfe, die de lucht ingroeit, bedekt met hydrofobe eiwitten en kan het voortplantingsproces verder gaan."

Massaspectrometer

De promovendus ontdekte de chaplins bij toeval in zijn onderzoek naar andere oppervlakte-eiwitten van Streptomyces coelicolor, de Rodlins. Met behulp van de massaspectrometer ontdekte hij de aparte eiwitten naast de Rodlins. Uit verder onderzoek bleek dat 'mutante' bacteriën, waarin de genen voor chaplins stuk gemaakt zijn, inderdaad de lucht niet in kunnen groeien. Het toevoegen van chaplin eiwitten herstelt die mogelijkheid vervolgens weer.

Toevallig

Tegelijkertijd en onafhankelijk van Claessens onderzoek, ontdekte toevalligerwijs ook een Engelse onderzoekersgroep het bestaan van de waterafstotende eiwitten en hun rol in de vorming van luchthyfen door de grondbacterie. Hun artikel (Elliot et al.) verschijnt naast dat van Claessen in Genes & Development.

Noot voor de pers

Voor nadere informatie:

* drs. D. Claessen, tel. (050)363 21 60/21 50, e-mail::d.claessen@biol.rug.nl (werk)

* prof.dr. L. Dijkhuizen, tel. (050)363 21 53/21 50, e-mail:l.dijkhuizen@biol.rug.nl (werk)

Een Engelstalig persbericht is te vinden op:
www.eurekalert.org/pubnews.php