Gemeente Heerlen


---

---
College reageert op aanbevelingen Raadscommissie
n.a.v. Hoorzitting Veiligheid

Veiligheid verbeteren door sluitend, integraal beleid

Het College van Burgemeester en Wethouders van Heerlen is van mening dat veiligheid het resultaat is van een sluitend, integraal beleid dat samen met partners en inwoners wordt vormgegeven. Het college benadrukt dit standpunt nogmaals naar aanleiding van de aanbevelingen van de Raadscommissie VVM (Veiligheid, Bestuurlijke Vernieuwingen en Middelen). Deze heeft naar aanleiding van de Hoorzitting Veiligheid op 15 maart 2003, een vijftal voorstellen ingediend.

Een van de voorstellen betreft de instelling van een veiligheidsraad. Hiervoor is binnen het college geen draagvlak. Bij een veiligheidsraad zou veiligheid te veel als los thema benaderd worden, terwijl veiligheid een bredere integrale en uitgebalanceerde aanpak vereist, en deel uitmaakt van alle beleidsterreinen. Juist op wijkniveau blijkt de dialoog met de bewoners tot een gezamenlijke en effectieve aanpak te leiden. Het college wenst daarom juist deze aanpak door te zetten en te versterken.

De raadscommissie wil ook dat inwoners meer invloed krijgen op de inzet van de politie. Volgens het college is de kritiek van inwoners op de politie terug te voeren op een (landelijk en regionaal) capaciteitsprobleem. Uit de buurtbezoeken van de burgemeester bleek dat inwoners behoefte hebben aan de oude "bromsnor", een type die fulltime en zichtbaar in de wijk aanwezig is. De burgemeester en de districtsleiding van de politie zijn naar aanleiding van de bevindingen in de buurten inmiddels een lobby gestart om de functie van wijkagent nauwer bij de wensen van de burger te laten aansluiten.

Het college onderschrijft het standpunt van de raadscommissie dat de buurtveiligheidsplannen die enkele jaren geleden zijn opgesteld, geen eenmalige actie mogen zijn. De plannen waren toen dan ook niet alleen gericht op het verbeteren van de veiligheid, maar ook op het gezamenlijk aanpakken van problemen, het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid en het vergroten van de onderlinge betrokkenheid tussen buurtbewoners.

Een gezamenlijke aanpak is volgens het college ook hét antwoord op (jeugd)problematiek als ontoelaatbare overlast, vandalisme en criminaliteit. Alle relevante partijen op het gebied van handhaving en zorg moeten daarbij aan tafel gebracht worden: Gemeente, ouders,scholen, jeugdinstellingen, verenigingen, centrum voor Werk en Inkomen, politie, Justitie Partners Heerlen en anderen. In de uitwerking van de aanpak moet gekozen worden voor maatwerk per thema en per buurt. Ieder probleem vraagt daarbij om een specifieke oplossing en specifiek samenwerkende partijen.

Gemeente Heerlen, 15 juli 2003
Afdeling Communicatie

Karen Glerum, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


---- --