RAAD VOOR WERK EN INKOMEN
RWI: verbeteringsvoorstellen voor nieuwe bijstandswet
Den Haag, 15 juli 2003
Werkgevers, werknemers en gemeenten, vertegenwoordigd in de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), gaan akkoord met de belangrijkste uitgangspunten van het Wetsvoorstel Werk en Bijstand (WWB). Dit heeft de RWI vandaag in een brief aan staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meegedeeld. Sociale partners en gemeenten doen de staatssecretaris in de brief wel een aantal wijzigingsvoorstellen.
Uitgangspunt van de WWB is dat gemeenten maximale beleidsruimte en beleidsverantwoordelijkheid krijgen om hun werkloze inwoners aan een baan te helpen. Als dat laatste niet mogelijk blijkt, moet de gemeente hen van een inkomen voorzien. In het wetsvoorstel staat hierbij maatwerk centraal. De RWI kan zich in dit uitgangspunt vinden. De gemeenten krijgen in de WWB de volledige verantwoordelijkheid, maximale ruimte en de middelen voor het voeren van een actief reïntegratiebeleid. Hier staat tegenover dat gemeenten volledig financieel verantwoordelijk worden voor de uitvoering van de bijstand. Ook met dit uitgangspunt is de RWI het eens, mits er sprake is van reële beleidsvrijheid en de financiële risicos verantwoord en acceptabel zijn.
De wijzigingsvoorstellen van de RWI betreffen onder andere een nuancering van het voornemen tot afschaffing van categoriaal beleid, een beperking van onnodige risicos voor gemeenten en het behoud van financiële prikkels om werkaanvaarding te stimuleren. Daarnaast wil de RWI dat ter bestrijding van bureaucratie gemeenten niet meer informatie dan strikt noodzakelijk aan het ministerie van SZW hoeven te verstrekken.
De RWI constateert verder dat verschillende partijen bezorgd zijn over het tijdstip en wijze van invoering van de nieuwe wet. De Raad vertrouwt erop dat de regering voldoende waarborgen biedt om de invoering zo te laten plaatsvinden dat de betrokken partijen de uitvoering van begin af aan verantwoord ter hand kunnen nemen.
De FNV kan zich vinden in veruit de meeste aanbevelingen in de RWI-brief, maar heeft op onderdelen niet te overbruggen bezwaren.
De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI adviseert de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. Doel van deze adviezen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Een andere taak is het vergroten van transparantie en kwaliteit op de reïntegratiemarkt. Ook heeft de RWI een eigen subsidieregeling om werkgelegenheidsprojecten te stimuleren.
---
---
Voor de redactie,