Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 16 juli 2003 Publicaties - 16 juli 2003
Schutterspark blijft park voor Brunssumers Raadsvergadering van 8 en 9 juli 2003
Crijckelshof
Laatste kans voor halonen en CFK's! In den Kloostertuyn klaar Scheiden van afval? Goed voor uw beurs! 250 zorgwoningen voor ouderen en gehandicapten in Brunssum
Inleveren asbest Stedelijke vernieuwing in Brunssum-Noord Papier ophalen Bouw zorgcomplex Emma gestart
Regels voor bedrijfsafval Beperkte overlast bouw Emmastaete In den Kloostertuyn klaar
De nieuwbouw aan de Kloosterstraat is klaar. Medio juli zijn de eerste woningen opgeleverd in het nieuwe complex, dat In den Kloostertuyn heet. In den Kloostertuyn, waarvan de bouw in september 2002 startte, biedt woonruimte aan gezinnen, senioren en mensen met een verstandelijk handicap.
Gezocht: vrouwen met politieke ambities Contracten voor beter wonen in Brunssum
prestatiecontract3.jpg (264814 bytes)

De prestatiecontracten worden ondertekend door, zittend van links naar rechts, adjunct-directeur G. Schrijen (Wonen Schinnen-Onderbanken), directeur E. Gieben (Balans), directeur H. Laudy (Woonservice Het Adres), D. Akkermans (loco-burgemeester gemeente Brunssum), directeur J. Eurlings (Wonen Zuid), en directeur F. de Waal (De Voorzorg). Staand: mevr. E. Laarakker (gemeente Brunssum). Foto: Bert Lie
---

Werkconferentie 'Wonen, welzijn en zorg Brunssum': 250 zorgwoningen voor ouderen en gehandicapten in Brunssum

De gemeente Brunssum wil in de komende jaren ongeveer 250 zorgwoningen bouwen. Dit zijn woningen op maat gemaakt voor mensen die zorg nodig hebben (ouderen, gehandicapten) maar die nog wel min of meer zelfstandig kunnen en willen blijven wonen. Om te komen tot een zo goed mogelijke afstemming tussen vraag naar en aanbod van wonen, welzijn en zorg, organiseerde de gemeente op donderdag 10 juli een werkconferentie 'Wonen, welzijn en zorg'.

Nederland vergrijst. Het aantal ouderen -en daarmee het aantal mensen dat behoefte heeft aan zorg- neemt de komende jaren sterk toe, ook in Brunssum. De gemeente wil stimuleren dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat kan door het bouwen van aangepaste woningen op korte afstand van centrale punten waar medische, therapeutische en verpleegzorg wordt geboden. Het uiteindelijke doel is dat de zorg in alle wijken van Brunssum bereikbaar is voor iedereen, ongeacht de mate van zorg die hij/zij nodig heeft.

Zorgzones
Voor de werkconferentie van donderdag 10 juli nodigde de gemeente een groot aantal partijen uit die verantwoordelijk zijn voor wonen, welzijn en zorg in Brunssum. Daartoe behoren woningcorporaties, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties. Samen met de gemeente bespraken ze een zogenaamd concept-masterplan.

Dat masterplan is een soort totaalplan waarin de gemeente vooruit kijkt naar toekomstige ontwikkelingen (de vergrijzing) en aangeeft welke acties nodig zijn (tot op het niveau van de wijken) om goed op die ontwikkelingen in te springen: welke (toekomstige) zorgbehoefte is er in een wijk, welke zorgwoningen zijn nodig, waar moeten ze komen, welke soort zorg en welzijn moeten ze bieden, hoe moeten die georganiseerd worden, wat zijn de mogelijkheden, et cetera.

Een aanpak die in het masterplan wordt voorgesteld, is het inrichten van wijkservice-gebieden in de wijken. Elk gebied kent een centraal punt waar mensen terecht kunnen voor zorg en dienstverlening. De mensen die het meest hulpbehoevend zijn, wonen in een straal van 200 meter rondom dit centrale punt, mensen die zelfstandiger kunnen functioneren wonen op iets grotere afstand. In het centrale punt kunnen overigens ook algemene diensten worden ondergebracht die andere gebruikers trekken (bijvoorbeeld een kapper, of kinderopvang), dit om maatschappelijk isolement van de hulpbehoevende gebruikers te voorkomen.

Definitief masterplan
Tijdens de werkconferentie konden de deelnemers reageren op de voorstellen in het masterplan. Ook werd in aparte workshops gediscussieerd over de vervolgstappen per wijk. Uiteindelijk moet de inbreng van de werkconferentie leiden tot een definitief masterplan 'Wonen, Welzijn en Zorg in Brunssum'. Naar verwachting zal dit masterplan nog dit jaar klaar zijn.
Parkeerverbod Crijckelshof
Burgemeester Clemens Brocken overhandigt het eerste exemplaar van het burgerjaarverslag aan Richard de Boer, het jongste lid van de gemeenteraad van Brunssum. Dat gebeurde op dinsdag 8 juli. Het is het eerste burgerjaarverslag van de gemeente Brunssum. Het burgerjaarverslag 2002 doet verslag van de kwaliteit van de dienstverlening door de gemeente, en over de wijze waarop en mate waarin de gemeente de burgers betrekt bij beleid en planvorming (burgerparticipatie). Richard de Boer ontving het eerste exemplaar omdat burgemeester Brocken "het jongste initiatief van de gemeente" ook graag aan het jongste raadslid wilde overhandigen. Het burgerjaarverslag werd tijdens de raadsvergadering van
de boer.jpg (594988 bytes)

Burgemeester Brocken overhandigt het eerste exemplaar van het burgerjaarverslag 2002 aan Richard de Boer, het jongste lid van de gemeenteraad van Brunssum. Raadsvergadering van 8 juli en 9 juli 2003 De gemeenteraad kwam voor een vergadering bijeen op dinsdag 8 juli en woensdag 9 juli. Tijdens die vergadering zijn onder meer de volgende besluiten genomen.
voorzieningen. De raad heeft ingestemd met deze planvorming en met de verdere ontwikkeling hiervan. Daarnaast is een amendement van de coalitie aangenomen waarin was aangegeven dat het college een grote beleidsvrijheid krijgt bij het uitwerken van de plannen. beperkte mate, verband met de agrarische bedrijfsvoering. Om de bouw van de loods mogelijk te maken wordt nu een vrijstellingsprocedure voor het bestemmingsplan opgestart. bestaat. De raad heeft ingestemd met het voorstel om de heeft ingestemd met de volgende vergoedingen:
waarvan de kosten 488.000 euro bedragen. De gemeenteraad is akkoord met een bijdrage van 300.000 euro.
2003 van Sociale Zaken vast. De raad heeft ingestemd met een bijlage bij dit beleidsplan waarin een aantal aanvullingen en wijzigingen is opgenomen.
De raad is akkoord gegaan met een aanpassing van de 'Voorwaarden waaronder de gemeente Brunssum standplaatsen voor de voorjaars- en najaarskermis verpacht'. De aanpassingen hebben onder meer te maken met strengere eisen op het gebied van brandveiligheid. Daarnaast moet in de tekst de naam van de burgemeester worden vervangen. sportverenigingen en scholen. De gemeenteraad is akkoord gegaan met de subsidie-aanvraag.
De raad heeft ingestemd met een klokkenluidersregeling. In deze regeling is vastgelegd hoe een ambtenaar een vermoeden van misstanden kan melden, eerst bij een intern vertrouwenspersoon, vervolgens bij een extern landelijk meldpunt. In deze procedure zijn verschillende momenten vastgelegd waarop het college van Burgemeester en Wethouders geïnformeerd wordt over de melding en standpunten kan innemen. Ambtenaren die misstanden melden volgens de klokkenluidersregeling zijn via een bepaling in de CAR (Collectieve
vaststelt. Daartoe heeft de gemeenteraad besloten. De raad heeft de 'Verordening woonwagenrechten 2003' vastgesteld. In die verordening is onder meer een verhoging van de huur voor een volledig ingerichte standplaats met 3 procent vastgelegd, ingaande op 1 juli 2003.
De raad heeft ingestemd met de ontwerp-begroting 2004 van de Regionale Brandweer Zuid-Limburg. Volgens deze concept-begroting komt de bijdrage per inwoner voor het jaar 2004 uit op een bedrag van 4,50 euro (was 3,61 euro in 2003). De stijging is onder meer het gevolg van de invoering van het landelijk communicatiesysteem C2000. Voor de gemeente Brunssum betekent dit een toename van de bijdrage met ruim 25.000 euro.
De raad heeft verder besloten om het bestuur van de Regionale De raad heeft ingestemd met de ontwerp-begroting 2004 en de algemene beleidskaders 2004-2008 van de GHOR Zuid-Limburg (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen). De GHOR Zuid-Limburg is een hulpverleningsinstantie die ten behoeve van 20 Zuid-Limburgse De raad heeft ingestemd met de Jaarrekening 2002, alsmede met het jaarverslag 2002
bezwaar ongegrond verklaard. De raad heeft dit advies van de commissie overgenomen, het bezwaar ongegrond verklaard , en het voorbereidingsbesluit van 11 februari 2003 te handhaven.

Begroting Rd4
De raad heeft ingestemd met de begroting 2004 van de Rd4.

Aanbesteding herinrichting Rumpenerstraat
De raad heeft ingestemd met een voorstel om de herinrichting van de Rumpenerstraat (in afwijking van het gestelde in de aanbestedingsnota) te gunnen aan de goedkoopste inschrijver bij de reconstructie van het Lindeplein. De reden hiervoor was tijdsdruk, omdat de ondernemers uit de Rumpenerstraat hadden aangegeven dat het werk uiterlijk begin december klaar moet zijn.
De raad nam ook een motie aan waarin is aangegeven dat het college in de toekomst moet handelen volgens de bestaande aanbestedingsnota. Indien het college er toch van wil afwijken, moet ze de raad zo snel mogelijk informeren.

De volgende reguliere raadsvergadering is op 23 september 2003.