Provincie Limburg

Regionale beleidsvisie windenergie noordwest Limburg (163) Locaties langs Middenpeelweg en nabij Trade Port Venlo

Negen gemeenten in Noord-Limburg, de Provincie Limburg en andere betrokkenen hebben gemeenschappelijke uitgangspunten voor de ontwikkeling van windenergie opgenomen in een Regionale beleidsvisie windenergie. Deze beleidsvisie bevat voorwaarden waaraan locaties en projecten moeten voldoen. De Regionale beleidsvisie windenergie zal naar verwachting dit najaar ter besluitvorming worden voorgelegd aan de verschillende gemeenteraden en aan Gedeputeerde Staten.

De beleidsvisie geeft de ambitie van de regio rond windenergie weer, maakt een afgestemde aanpak van windenergie in de regio mogelijk en bevat een beoordelings-kader voor locaties. Eerder is al afgesproken om in te zetten op concentratie van locaties in twee gebieden: een gebied rondom industriegebied Trade Port bij Venlo en een gebied ten oosten van de Middenpeelweg van Venray tot Sevenum. In deze twee gebieden liggen meerdere geschikte locaties. De locaties zijn getoetst aan regelgeving voor natuur en milieu en er heeft een landschapsstudie plaatsgevonden. Het gaat om vier locaties oostelijk van de Middenpeelweg en drie locaties bij Trade Port. Op deze locaties ontwikkelen agrariërs en projectontwikkelaars ook daadwerkelijk plannen. In totaal kan circa 70 MW aan opbrengst worden gerealiseerd, waarmee meer dan 40.000 huishoudens van schone elektriciteit kan worden voorzien.

Provinciale ambitie
De regionale beleidsvisie windenergie zal in het najaar worden voorgelegd aan alle gemeenteraden ook als daar geen geschikte locaties zijn. Ook het college van GS zal om vaststelling van de visie worden gevraagd. Omwonenden en direct belang-hebbenden worden vooruitlopend op de behandeling in de raad op de hoogte gebracht van de plannen. Na instemming van de gemeenteraad en het wegnemen van de laatste knelpunten zullen de gemeenten zich inzetten om de noodzakelijke aanpassingen van de bestemmingsplannen zo spoedig mogelijk ter hand te nemen.
De Provincie wil dat in 2020 voor 10% van de energie-opwekking gebruik wordt gemaakt van energie uit duurzame bronnen als wind, zon, waterkracht en biomassa. In landelijk verband zijn afspraken gemaakt over het bevorderen van windenergie op land. De ontwikkelingen van de laatste jaren maken het opwekken van windenergie ook mogelijk op plaatsen verder in het binnenland en dus ook in Limburg. Er zijn al een groot aantal initiatieven in Limburg om tot plaatsing van windturbines te komen.
15-7-2003 15:42