LEI

persbericht / nr. 1743

14-juli-2003

Nieuwe aanpak voor begeleiding innovaties in agrosector

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO heeft samen met de stichting Agro Keten Kennis (AKK) en het LEI een nieuwe aanpak ontwikkeld voor begeleiding van groepen ondernemers die samenwerken in innovatieprojecten. Het succes van een innovatie hangt niet alleen af van de inhoudelijke vernieuwing die wordt doorgevoerd, maar ook van het verloop van het denk- en werkproces in de groep samenwerkende ondernemers. Goede begeleiding is daarbij belangrijk. Tegelijk met de ontwikkeling van een begeleidingsstructuur is daarom een leertraject gestart voor procesbegeleiders van de ZLTO. Het LEI zette de uitgangspunten en ervaringen op een rij.

Onderling vertrouwen bij ondernemers is essentieel Om tot een geslaagde innovatie te komen moet een ondernemer altijd door vier fasen heen: het bekijken en analyseren van het probleem waarmee hij wordt geconfronteerd, het ontwikkelen van innovatieve ideeën en oplossingen, het kiezen en uitwerken van het goede idee en tot slot de daadwerkelijke actie. Bij innovatie in groepsverband moet, vooral in de eerste fase, veel tijd en aandacht worden besteed aan gezamenlijke visievorming. Daarom is het belangrijk dat de ondernemers bij de start van een innovatietraject veel investeren in het proces van kennismaken en vertrouwd raken met elkaar.

Begeleiders ZLTO ervaren zelf groepsproces
Voor het tot stand brengen van innovaties is een procesbenadering geschikter dan een strakke projectmatige aanpak. Een begeleider moet daarvoor niet alleen over de juiste kennis en vaardigheden beschikken, maar vooral ook over de juiste houding ten opzichte van de groep die hij begeleidt. Het leertraject dat de groep procesbegeleiders van de ZLTO heeft doorgemaakt, is in feite hetzelfde proces als waar groepen ondernemers doorheen moeten. De begeleiders hebben daarmee zelf ervaren wat er kan gebeuren in groepen die zij nu of in de toekomst gaan begeleiden. Procesbegeleiding is persoonsgebonden en kan niet routinematig gebeuren. Het leertraject voor de begeleiders en de daarin opgenomen onderlinge uitwisseling van ervaringen dragen bij aan de bewustwording op dit punt.

Een lerende organisatie biedt de beste steun
De begeleiders werken vanuit een organisatie met een eigen structuur en cultuur. Dat is belangrijk voor de mogelijkheden die zij hebben om hun vaardigheden en ambities te ontwikkelen. Een 'lerende' organisatie biedt in dit opzicht de beste kansen. Daarin wordt regelmatig bewust tijd vrijgemaakt voor bezinning en er worden momenten gecreëerd waarop de leden van elkaar en van de wederzijdse ervaringen kunnen leren. Ook een goede feedback naar de eigen leidinggevenden hoort daarbij. Deze punten verdienen blijvend aandacht in de 'thuisorganisatie' van de begeleiders.

---

Begeleiden van innovatieprocessen in de agro- en foodbusiness. Het rapport bestellen 'rapport 2.03.15'.