Ingezonden persbericht


Voedingscentrum: vermeld voedingswaarde op losverkochte ijsjes

IJseters letten niet op calorieën

Maar liefst 95% van de Nederlanders smelt deze dagen voor ijs. Toch let bij de aankoop van ijs slechts 1,5% van de Nederlandse mannen op het aantal calorieën dat het ijs bevat. Voor vrouwen ligt dat getal iets hoger: 5,5%. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. De getallen zijn opmerkelijk, omdat van de Nederlandse mannen bijna de helft te zwaar is, tegenover veertig procent van de vrouwen. Bij losverkochte ijsjes is echter op de verpakking niet te zien hoeveel calorieën ze bevatten. Het Voedingscentrum pleit daarom voor vermelding van de voedingswaarde op zulke ijsjes.

Uit het onderzoek van het Voedingscentrum, dat werd gehouden onder bijna 2000 Nederlanders, blijkt verder dat meer dan zestig procent van de ondervraagden ijs koopt om zichzelf te verwennen en bijna dertig procent voor de kinderen. Veertig procent koop het ijs als toetje. Schepijs en softijs zijn bij verreweg de meeste mensen favoriet, bijna dertig procent eet het liefst een waterijsje. Opvallend is dat meer dan de helft van de Nederlanders ten onrechte van mening is dat bij ambachtelijk of zelf bereid ijs de kans op voedselvergiftiging kleiner is dan bij fabrieksijs.

Niet mager
Hoewel calorieën bij de keus voor ijs geen rol spelen, is algemeen bekend dat waterijsjes de minste energie leveren: bijna tachtig procent is hiervan op de hoogte. Ook yoghurtijs wordt, ten onrechte, relatief vaak genoemd als caloriearm ijs. In werkelijkheid bevatten bijna alle soorten schepijs, inclusief yoghurtijs, vrijwel evenveel calorieën. Alleen sorbetijs op vruchtenbasis is aanmerkelijk slanker . Dit ijs is echter moeilijker verkrijgbaar. Bij voorverpakt ijs is er meer keus, maar ook hier is het aantal waterijsjes beperkt: veel ijs heeft alleen een buitenkant van waterijs.

Anderhalf uur fietsen
IJs is geen product dat meteen wordt geassocieerd met dik worden: doorgaans wordt het alleen op warme zomerdagen en bij hoogtijdagen gegeten. Toch is het belangrijk het aantal calorieën in de gaten te houden. Levert een waterijsje gemiddeld slechts 45 calorieën, een bolletje schepijs komt al op 85 en een bolletje roomijs op 100. Uiteraard geldt: hoe meer bolletjes op het hoorntje, hoe groter het verschil. Zo komt een hoorntje met drie bolletjes schepijs op 255 calorieën. Wie kiest voor voorverpakt roomijs met chocolade krijgt 260 calorieën binnen. Om die energie te verbruiken moet een volwassen man 5 kwartier fietsen in plaats van in de zon te zitten. Wanneer die extra energie niet wordt gebruikt, zijn een kleiner ijsje of waterijs een verstandige keus.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde voeding en voedselveiligheid.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht