Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 15-07-2003 Persbericht district Heerlen (JC 12.45u) Dinsdag 15 juli 2003

District Heerlen

Brunssum, verkeersborden gestolen
Op de Heidestraat in Brunssum trok afgelopen nacht omstreeks 01.00 uur een personenauto met zwart geblindeerde achterramen de aandacht van een politiepatrouille. Daarin zaten twee personen. Op enig moment stopte de auto. De stapte bijrijder uit en wandelde weg. Bij het aanspreken van de bestuurder zag de politie een handboormachine, overig gereedschap en tien verkeersborden -inclusief bevestigingsmaterialen- op de neergeklapte achterbank liggen. Gevraagd naar de herkomst van de borden gaf de 25 jarige inwoner van Landgraaf als antwoord dat hij de borden van een vriend gekregen had. De Landgravenaar werd aangehouden op verdenking van de diefstal van de verkeersborden en overgebracht naar en ingesloten in het politiebureau. De borden, bevestigingsmaterialen en het gereedschap werden in beslag genomen. De politie is nog op zoek naar de tweede verdachte en stelt een nader onderzoek in.

Heerlen, agenten bedreigd
Door personeel van een horecagelegenheid aan het Pancratiusplein in Heerlen werd vannacht rond 00.30 uur de assistentie gevraagd van de politie. Een onbekend persoon zou de aanwezige klanten lastig vallen en bedreigen. Zijn metgezel gedroeg zich op dat moment nog rustig. De lastpak werd door de politie in eerste instantie verzocht en later gevorderd het pand te verlaten. Daaraan gaf de 22 jarige Heerlenaar geen gehoor.
Zijn metgezel, een 23 jarige plaatsgenoot, mengde zich ongewenst in het gesprek. Op herhaaldelijk vorderen van de politie dit niet te doen, gaf ook deze man niet thuis.
Daarom werden beiden, als verdacht van het niet voldoen aan een door de politie gegeven vordering, aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De oudste bleef op de politie schelden, beledigingen uiten en zich zelfs bij de aanhouding verzetten. Daarbij liep een van de agenten een gekneusde duim op.
Door dit tumult raakte de gemoederen bij de jongste kennelijk ook verhit en verzette zich nu ook tegen het overbrengen naar het bureau. Daarom waren de agenten genoodzaakt geweld toe te passen, teneinde het verzet te breken. De kleding van de agenten besmeurd en gescheurd. De mannen werden ingesloten en de politie handelt de lokaalvredebreuk, belediging en bedreiging af middels een snelrechtprocedure.

Heerlen, vrouw zonder helm op bromscooter
Op de Anjelierstraat in Heerlen zag een motoragent gisteravond omstreeks 20.30 uur een vrouw op een bromscooter rijden zonder helm. De agent wilde haar daarop gaan aanspreken, maar zij gaf gas en vluchtte.
De agent zag dat zij met hoge snelheid kris kras door de wijk reed en daarbij diverse verkeersovertredingen (o.a. geen voorrang geven) pleegde. Door adequaat reageren van andere verkeersdeelnemers werden aanrijdingen voorkomen. Door snel aan de kant springen konden voetgangers op het trottoir voorkomen overreden te worden. Uiteindelijk reed de vrouw zich vast en kon de motoragent overgaan tot staande houding. Zij gaf zich nog niet helemaal gewonnen en probeerde alsnog weg te rijden. Dit wist de agent te voorkomen. De 22 jarige inwoonster van Heerlen werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. Zij verklaarde gevlucht te zijn, omdat zij de scooter zonder toestemming van haar neef geleend had. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt wegens verkeersgevaarlijk rijgedrag en haar rijbewijs werd ingevorderd.

Brunssum, hangjongeren bekeurd
Op de Koolweg in Treebeek, gemeente Brunssum, ondervinden de omwonenden veel overlast van hangjongeren. In dat kader controleerde de politie gistermiddag omstreeks 13.30 uur die plaats en trof daar drie jongens aan. Zij hadden wat rommel verzameld en stookten daarmee een vuurtje. Zij werden gevorderd daar weg te gaan. Twee weigerden en wilden zelfs hun naam niet opgeven. Daarom werden de 16 jarige Heerlenaar en de 18 jarige Brunssummer aangehouden en naar het bureau gebracht. Na verhoor werden zij heengezonden, ieder met een boete op zak van 86.