NU'91

FWG 3.0 in de thuis- en kraamzorg

Invoering per 1 juli 2003

Per 1 juli 2003 is de functiewaardering Gezondheidszorg (FWG) ingevoerd in de thuis- en kraamzorg. Dit betekent dat werkgevers in de thuis- en kraamzorg de functies in deze branche opnieuw hebben beschreven of gaan beschrijven met het computerondersteunde systeem FWG 3.0.

De nieuwe functiebeschrijvingen krijgen altijd 1 juli 2003 als ijkdatum of datum van ingang. Ook de functies die op een eerder of later moment zijn beschreven.

De basis voor de nieuwe indeling is de daadwerkelijk uitgeoefende functie. Het gaat dan om het werk zoals dit in de praktijk wordt gedaan en niet om het werk zoals dit naar de mening van de werkgever of de werknemer zou moeten worden uitgevoerd. Het gaat ook niet om de manier waarop de medewerker het werk doet maar om het takenpakket dat structureel bij de functie hoort. Als de functies zijn beschreven, worden de nieuwe functiebeschrijvingen vervolgens gewaardeerd en ingedeeld.

Het is belangrijk om te weten dat werkgevers en werknemers bij de invoering van FWG in de thuis- en kraamzorg een salarisgarantie afspraken. Dit betekent dat alle werknemers hun brutosalaris met bijbehorend salarisperspectief behouden zoals dit gold in het oude functiewaarderingssysteem.

Functiebeschrijving

In de nieuwe beschrijving wordt de functie beschreven aan de hand van de volgende negen gezichtspunten:

1. kennis

2. zelfstandigheid

3. sociale vaardigheden

4. risicos, verantwoordelijkheden en invloed

5. uitdrukkingsvaardigheden

6. bewegingsvaardigheid

7. oplettendheid

8. overige functie-eisen

9. inconveniënten (m.a.w. verzwarende omstandigheden)

Als de werkgever de beschrijving heeft afgerond, neemt hij een voorlopig besluit over de functiebeschrijving en stelt hij de werknemer hiervan schriftelijk op de hoogte. Tegen het voorlopig besluit kan een werkgever bezwaar maken. Dit moet binnen vier weken gebeuren (tenzij met de ondernemingsraad van de instelling een langere termijn is afgesproken). Na afronding van de bezwaarprocedure of na het verstrijken van de bezwaartermijn (als er geen bezwaar wordt gemaakt), neemt de werknemer een definitief besluit over de functiebeschrijving.

Functiewaardering en -indeling

Op basis van het definitieve besluit over de functiebeschrijving bepaalt de werkgever met het FWG-waarderingssysteem de waardering en indeling van de functie. De functie wordt ingedeeld in één van de volgende functiegroepen: 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80.

De werkgever legt vervolgens het voorlopige indelingsbesluit schriftelijk voor aan de werknemer. Ook tegen dit besluit kan de werknemer bezwaar maken. Hiervoor geldt eveneens een termijn van vier weken tenzij met de Ondernemingsraad een langere tijd is afgesproken.

Bezwaar maken?

Elke instelling moet een Interne Bezwarenadvies Commissie (IBC) of een Regionale Bezwarenadvies Commissie (RBC) instellen. Deze commissies adviseren de werkgever over de afwikkeling van bezwaarschriften. De bezwaarschriften kunnen gericht zijn zowel tegen de functiebeschrijving als tegen de functie-indeling. De behandeltermijn van een bezwaarschrift is maximaal 12 weken (met een verlengingstermijn van 12 weken).

Als de werknemer bezwaar maakt tegen de beschrijving van zijn functie, betrekt de IBC/RBC alleen de gezichtspunten waartegen bezwaar wordt gemaakt in haar overwegingen. Maakt de werknemer bezwaar tegen de indeling van zijn functie, dan vindt een integrale toetsing plaats. Dat wil zeggen dat de commissie IBC/RBC alle gezichtspunten in haar overwegingen moet betrekken.

Verdere rechtsgang

Als de werknemer het niet eens is met de waardering en indeling van zijn functie, kan hij binnen acht weken na verzending van de definitieve beslissing van de werkgever bezwaar instellen bij de Landelijke Bezwarencommissie FWG (LBC). Deze commissie heeft de bevoegdheid om bindend advies uit te brengen en toetst integraal.

Een procedure bij de LBC kost EUR 1.136, 00. Als naar de mening van NU91 de procedure kans van slagen heeft, worden de kosten aan de leden vergoed.

Let op: er bestaat geen bezwaarmogelijkheid tegen de vastgestelde functiebeschrijving. Als werknemer en werkgever hier geen overeenstemming over bereiken, is er sprake van een arbeidsconflict waarover alleen de kantonrechter een bindende uitspraak kan doen.

Ondersteuning NU91

NU91 biedt haar leden op individueel niveau begeleiding in alle bezwaarprocedures (IBC/RBC en LBC).

Meer weten?

Vanaf 15 juli 2003 biedt NU91 een telefonisch spreekuur aan voor alle leden die met vragen zitten op het gebied van FWG 3.0 in de thuis- en kraamzorg of die begeleiding willen in een bezwaarprocedure. Het telefoonnummer is 030-284 04 26.

Het spreekuur is elke dinsdag en donderdag van 9.30 tot 13.30 uur.

Emailen kan ook: fwgthuiszorg@nu91.nl