Gemeente Capelle a/d IJssel

Resultaten opsporing bijstandsfraude eerste helft 2003

Een aantal mensen in Capelle aan den IJssel heeft recht op een uitkering van de gemeente op grond van de Algemene bijstandswet. De gemeente moet echter zeker weten dat deze uitkeringen terecht worden verstrekt. Daarom voeren medewerkers van de deelsector Sociale Zaken regelmatig controles uit. Dit past binnen het beleid van de overheid om fraude met bijstandsuitkeringen in een zo'n vroeg mogelijk stadium te ontdekken en streng aan te pakken. Dat is nodig, want het gaat tenslotte om gemeenschapsgeld.

In de eerste helft van 2003 heeft de sociale recherche van de deelsector Sociale Zaken 39 gevallen van uitkeringsfraude opgespoord. In 30 gevallen was de betrokkene aan het werk gegaan zonder dit aan Sociale Zaken door te geven. In de overige gevallen had de cliënt voor Sociale Zaken verzwegen te gaan samenwonen, niet meer in Capelle aan den IJssel te wonen of een vermogen te hebben ontvangen.

De opsporing van deze fraudegevallen heeft duidelijk gemaakt dat de gemeente Capelle aan den IJssel in totaal 102.523,- ten onrechte aan uitkeringen heeft verstrekt. In alle gevallen wordt de ten onrechte uitbetaalde uitkering geheel van de betrokkenen teruggevorderd. Daarnaast heeft Sociale Zaken in 25 gevallen besloten om de betrokkene een administratieve boete op te leggen. In 9 gevallen werd een proces-verbaal opgemaakt, zodat de betreffende personen zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden. In totaal werden 7 uitkeringen beëindigd.

Sociale Zaken heeft in de eerste helft van 2003 ook nog bij 35 cliënten geconstateerd dat zij de voorschriften van de zogenaamde informatieplicht overtraden. Iedereen die een uitkering ontvangt, is verplicht wijzigingen in de financiële en persoonlijke situatie tijdig door te geven aan Sociale Zaken. Bij de overtredingen ging het vooral om het niet inleveren van het maandelijkse verantwoordingsformulier of het niet reageren op een uitnodiging voor een gesprek bij Sociale Zaken. Omdat deze personen niet reageerden op het verzoek om alsnog aan hun verplichting te voldoen, stelde Sociale Zaken bij hen een onderzoek in. Naar aanleiding van deze onderzoeken werd in de meeste gevallen de uitkering beëindigd en daarnaast een boete opgelegd. Voorzover sprake was van een ten onrechte uitbetaalde uitkering, heeft Sociale Zaken deze eveneens teruggevorderd.