Ingezonden persbericht
Partij voor de Informatiesamenleving

Meer interactie noodzaak voor versterking van de democratie

Den Haag, 15 juli 2003 - Ondanks alle beloften en goede bedoelingen lukt het politieke partijen onvoldoende om zich serieus open te stellen voor mensen met goede ideeën. Zelfs leden van politieke partijen klagen over de geslotenheid van hun partij. Menige partij denkt de kiezer tegemoet te komen met een forum op internet en een discussie in het land. Eens in de vier jaar mee kunnen praten over een verkiezingsprogramma voldoet al helemaal niet meer.

Daarom hebben een 30-tal bekende en minder bekende Nederlanders, waaronder Wim Deetman, Tineke Netelenbos en Roel Pieper, het initiatief genomen voor de Partij voor de Informatiesamenleving (pvdi). Het doel van deze partij is om bestaande politieke partijen te bewegen daadwerkelijk interactie aan te gaan met mensen. Het gaat dus om de versterking van de democratie en niet om zelf aan verkiezingen deel te nemen. De Nederlandse democratie en samenleving hebben zo'n nieuwe interactieve impuls nodig. De pvdi wil die geven met drie i's als gereedschap: informatie, innovatie en ict.

De pvdi is Nederlands eerste, echt virtuele politieke partij. De website www.pvdi.nl is het online platform, waar mensen elkaar ontmoeten, ideeën inbrengen en kunnen discussiëren over de prioriteiten van de partij. De pvdi wil nadrukkelijk het innovatief vermogen van de Nederlandse samenleving aanspreken. Via online-meningspeilingen en stemmingen beslissen de leden welke suggesties in het programma worden opgenomen. Op deze manier wil de pvdi de meest transparante en democratische politieke partij van Nederland zijn.

De pvdi staat open voor mensen van alle politieke kleuren en achtergronden. Het is een partij die dwars door bestaande partijen heen bestaat. Iedereen, dus ook leden van andere partijen, kan lid worden van de pvdi en daarmee innovatieve ideeën aandragen en meestemmen voor het programma.

Over EPN - Platform voor de Informatiesamenleving

EPN is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van ICT. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN voert onderzoek uit, steunt projecten, publiceert en organiseert bijeenkomsten over ICT en samenleving.