TNS NIPO



14 juli 2003

Weinig draagvlak voor bezuinigingen bij Wereldomroep

Er is weinig draagvlak voor bezuinigingen bij de Wereldomroep. Een meerderheid van de Nederlanders die wel eens naar de Wereldomroep luisteren, is tegen de mogelijke bezuinigingen. Ongeveer een kwart van de ondervraagden (27%) geeft aan wel eens naar de Wereldomroep te luisteren als men in het buitenland is. Dit komt neer op ruim drie miljoen luisteraars. Dit blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO recentelijk op eigen initiatief heeft uitgevoerd.

Naar aanleiding van het mogelijk verdwijnen van de Wereldomroep vanwege bezuinigingen door de overheid bij de publieke omroepen, heeft TNS NIPO een onderzoek uitgevoerd onder de Nederlandse bevolking. Hieruit blijkt dat bijna twee op de vijf (37%) ondervraagden tegen bezuinigingen bij de Wereldomroep zijn. Slechts 22% is voorstander van bezuinigingen. Van deze groep zeggen nog eens bijna drie op de tien personen (28%) van mening te veranderen wanneer de bezuinigingen tot gevolg hebben dat de Wereldomroep ophoudt te bestaan. De overige ondervraagden hebben geen mening. Dit zijn vooral Nederlanders die nooit naar de Wereldomroep luisteren.

Veel Nederlanders zijn dus tegen de bezuinigingen en daarmee het mogelijk verdwijnen van de Wereldomroep. Uit het onderzoek komt naar voren dat dit vooral luisteraars betreft. Van de ondervraagden die aangeven wel eens naar de Wereldomroep te luisteren, geven ongeveer twee op de drie (67%) aan tegenstander van bezuinigingen bij de Wereldomroep te zijn.

In opdracht van de overheid heeft het adviesbureau McKinsey geïnventariseerd op welke wijze er bezuinigd kan worden bij de publieke omroepen. Naast bezuinigingen bij de Wereldomroep, werd in het rapport de mogelijkheid om het Radio Symphonie-orkest en het Metropole Orkest op te heffen, geopperd. Wordt nu de Nederlander de keuze gelaten tussen het voortbestaan van de Wereldomroep en deze alternatieve bezuinigingsmogelijkheid, dan blijkt het draagvlak voor het opheffen van de beide orkesten groter dan het draagvlak voor het schrappen van de Wereldomroep. Ruim één op de drie (35%) ondervraagden verkiest de Wereldomroep boven het Radio Symphonie-orkest en het Metropole Orkest, versus 20% die de voorkeur geeft aan het voortbestaan van de orkesten. 44% van de ondervraagden weet zich hierover geen mening te vormen.

C0521 | Methode: Homebus | Het veldwerk heeft plaatsgevonden tussen 24 en 31 juni 2003. Hierbij zijn 840 personen ondervraagd (n=840).

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron TNS NIPO te vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79) of Roe Kerssies (tel: 020 522 54 93).