Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Tentoonstelling "De Zomerdijkstraat" Retrospectief 1

De serie tentoonstellingen komt tot stand door een samenwerkingsverband van het Stadsdeel ZuiderAmstel en het Veilinghuis Glerum.

Het unieke ateliercomplex, gebouwd door de architecten Zanstra, Giesen en Sijmons, werd in 1934 in gebruik genomen en was toen het eerste complex van atelierwoningen dat in Nederland gerealiseerd werd.

In 2009 bestaat het complex 75 jaar. Tot aan die tijd zal ieder jaar in juli een nieuwe tentoonstelling te zien zijn van werk, foto's en documenten van een aantal oud-bewoners/kunstenaars van de Zomerdijkstraat.

De laatste tentoonstelling, in 2009, is tevens het 75-jarig jubileum. Bij deze gelegenheid zullen een documentaire en een boek met essays over de kunstenaars en het leven in de Zomerdijkstraat gepresenteerd worden.

Op deze eerste tentoonstelling in de serie - Retrospectief 1 - is beeldhouwwerk te zien van twee beroemde oud-bewoners van het eerste uur: Federico Carasso en Gerrit van der Veen. Van Van der Veen zijn ook enkele bijzondere tekeningen te zien. Beiden zijn, behalve door hun beeldhouwwerk ook beroemd geworden door hun verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat de laatste met zijn leven heeft moeten bekopen.

Gerrit van der Veen
woonde aan de Zomerdijkstraat totdat hij, vanwege zijn verzetswerk, moest onderduiken. Voordien was hij een hardwerkende beeldhouwer, zoals te zien is aan de vele beelden van zijn hand die in de stad, Amsterdam en in het hele land terug te vinden zijn. Op Curaçao is een klok voorzien van beeldhouwwerk van Van der Veen. Van der Veen begon als technisch tekenaar op Curaçao. Hij kon echter een studiebeurs krijgen voor de Academie in Amsterdam als beloning voor een heldendaad die hij verrichte in de haven van Curaçao. Met gevaar voor eigen leven heeft hij er in zijn eentje een ramp voorkomen. Door de oorlog en de fatale afloop voor hem, heeft zijn oeuvre zich nooit verder kunnen ontplooien. Deze maand zal voor het eerst een groot deel van zijn werk te zien zijn in het Veilinghuis Glerum.

Federico Carasso
had al een turbulent leven achter de rug voordat hij in de Zomerdijkstraat kwam wonen. Hij vluchtte voor Mussolini en zijn fascisme uit Italië en kwam via een omweg in Nederland terecht. Tijdens de oorlog stond ook zijn leven in het teken van verzet. En net als van der Veen, sprak Carasso zich duidelijk uit tegen lidmaatschap van de Kulturkammer door kunstenaars. Dit in tegenstelling tot velen die dachten met enige medewerking iets te kunnen bereiken. Carasso's oeuvre bestaat uit talloze beelden en tekeningen. Veel tekeningen zijn in het bezit van het Prentenkabinet van het Stedelijk Museum te Amsterdam, en vanwege hun kwetsbaarheid niet te zien op deze tentoonstelling.

Zowel voor Carasso als voor Van der Veen is het vrouwelijk lichaam een voortdurende bron van inspiratie in hun werk geweest.

De derde exposant is Louise van der Veen, de weduwe van Gerrit, die als fotografe jarenlang ondermeer beeldhouwers en hun werk fotografeerde. Op de tentoonstelling zijn vele foto's van bekende beeldhouwers te zien. De bijzondere foto's geven een uniek beeld van het artistieke leven in Amsterdam.

Louise kende Gerrit van der Veen vanuit zijn tijd aan de Rijksacademie te Amsterdam. Een door hen beide uitgevoerde opdracht, in brons gegoten, is daar het bewijs van. Na de gewelddadige dood van haar man in 1944, verhuizen Louise en haar twee dochters van onderduikadres naar onderduikadres. Na de oorlog werd Louise van der Veen bestuurslid van de Stichting Kunstenaars Verzet 1942-1945.

De schilder Fred Sieger was nauw bevriend met Federico Carasso. Zijn moderne schildertrant inspireerde Carasso en omgekeerd. Hij is daarom als vierde exposant een belangrijke aanvulling voor het tonen van het tijdsbeeld, het toenmalige artistieke klimaat en het heersende gedachtegoed, waarin Carasso en Van der Veen werkten en leefden. Ook Sieger zat tijdens de oorlog in het verzet en hij woonde tegenover het onderduikadres van Gerrit van der Veen. Sieger was lid van de modeltekenclub, die wekelijks in het atelier van Carasso aan de Zomerdijkstraat bijeen kwam. Er is een bekende foto waarop zij aan het werk zijn, tezamen met een aantal ander kunstenaars, waaronder de Van der Veens

Sieger kreeg veel bekendheid in Denemarken. Hij overleed op de hoge leeftijd van 97 jaar. Tot aan zijn dood in 1999 heeft hij geschilderd, onder andere in zijn atelier in Zevenaar. De werken die op deze tentoonstelling te zien zijn, zijn een keuze uit zijn latere periode; een deel ervan is gemaakt op 92-jarige leeftijd!

Familieleden van Carasso en Van der Veen en ook de weduwe van Sieger hebben ruimhartig de in hun bezit zijnde werken, documenten en archiefmateriaal ter beschikking van de tentoonstelling gesteld. Het archiefmateriaal geeft niet alleen een tijdsbeeld, maar ook een concreet idee van het leven van deze bewoners van de Zomerdijkstraat.

Met deze eerste tentoonstelling in een reeks van zeven zomertentoonstellingen over leven en werken in het unieke ateliercomplex aan de Zomerdijkstraat, wordt de spits afgebeten.

In de volgende tentoonstellingen tot en met het jubileum in 2009, gaan we verder terug in de tijd en wordt werk en leven van de verschillende bewoners van de ateliers aan de Zomerdijkstraat getoond. In de komende jaren zullen werk, foto's en documenten van onder andere Charlotte van Pallandt, Matthieu Wiegman, Herman Kruyder, Jan Wiegers, Jaap Wagemaker en Han van Meegeren te zien zijn. Zo zal in de loop van de tijd een beeld ontstaan van het leven en werk van de diverse kunstenaars die een atelier hadden aan de Zomerdijkstraat. In 2009 wordt dit beeld gecompleteerd met een boek en een documentaire over leven en werk in de Zomerdijkstraat 1934-2009.

Op aanvraag is beeldmateriaal beschikbaar.

Meer informatie is verkrijgbaar bij: Marcella van Zanten, telefoon 020 6799909

Sophie Schrameijer, telefoon 020 4040876.

locatie: In Veilinghuis Glerum, Lekstraat 63 te Amsterdam tentoonstelling: van 27 juni t/m 24 juli 2003
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur

zaterdag 28 en zondag 29 juni van 10.00 tot 16.00 uur

zaterdag 5 en zondag 6 juli van 10.00 tot 16.00 uur