Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Gerrit Bosma exposeert in de Orangerie Amstelpark

Gerrit Bosma exposeert een fotografisch vondstenverslag van zijn groenbeelden en florale vormgeving. Zijn expositie is te zien vanaf 3 juli tot en met 14 juli (m.u.v. 8 en 9 juli) in de Orangerie van het Amstelpark aan de Europaboulevard te Amsterdam.

Bosma begon tien jaar geleden met zijn plantaardige vormgeving. Met schijnbaar waardeloze plantaardige materialen creëerde hij vergankelijke werken waarin vertrouwde plantaardige materialen op ongebruikelijk wijze werden verwerkt. Al snel richtte hij zijn vormgeving meer op de interactie van het werk en de omgeving. Hierdoor kreeg de landschappelijke omgeving een belangrijke plaats in zijn werk. Er ontstonden theatrale stillevens door zijn onverwachte toevoegingen en subtiele ingrepen waardoor vervreemdende situaties ontstonden. Via de fotografie laat hij een eigen beeld en interpretatie zien van deze tijdelijke land-art-achtige kunstvorm. Dank-zij de fotografie blijft er een duurzame weergave van een nieuwe werkelijkheid over.

Duurzame materialen
In zijn groenbeelden en installaties gebruikt Bosma niet alleen plantaardige materialen. Omdat zijn groenbeelden en installaties dikwijls in weer en wind staan past hij ook duurzame materialen toe. Het gebruik van ijzeren en houten framewerken, touwen en plastics getuigen daarvan. Toch blijft hij van groenbeelden spreken omdat zij in nauwe relatie staan met de -natuurlijke- omgeving of de kenmerken ervan. Beeldaspecten, symboliek, geschiedenis en betekenis van de omgeving dienen, net zoals een gegeven onderwerp, tot inspiratie.

Plantaardige vormgeving
Bosma verzorgt ook cursussen en workshops "Plantaardige vormgeving" Vanuit de vormgeverprincipes en begrippen uit de beeldende kunst worden met schijnbaar waardeloze plantaardige materialen werkstukken gemaakt. Door de ongebruikelijke en onverwachte toepassing wordt het waardeloze waardevol. Deelname aan de cursussen en workshops werkt verfrissend omdat de deelnemers zelf hun materialen verzamelen. Die materialen liggen in de natuur als het ware voor het oprapen bijvoorbeeld boomschors, takken, riet, grassen etc. De plantaardige vormgeving trekt niet alleen geïnteresseerde natuurkunstliefhebbers. Ook agrariërs, landschapsbeheerders, het bedrijfsleven w.o. organisatieadvies- en managementbureaus, en kunstacademiestudenten waagden zich met plezier aan deze vormgeving.