Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


---

Geen EK-medailles voor Nederland

De races van het EK skeeleren 2003 zijn gereden. Er zaten geen medailles in voor Nederland, hoewel het podium verschillende keren op een zucht afstand was. Ook vandaag bij de aflossingsrace van de junioren jongens was een zilveren of zelfs gouden plak binnen handbereik, maar een val van Sjoerd Huisman op dertig meter van de finish maakte een einde aan de droom.

Er ging een zucht van ontsteltenis over het terrein. Waarom kon het niet gebeuren dat een Nederlander een medaille in Nederland zou houden? De val van Sjoerd Huisman op de 5000 meter aflossingsrace was bruut en onbegrijpelijk. Hij lag tweede in de rij en de finish was op dertig meter afstand. De reden van de val is onbekend. Sjoerd dacht zelf een tik van een andere rijder te voelen.

Ook bij de afvalrace voor de kadetten jongens waren het de valpartijen van Jesse Spee en Pieter Jan van Eck die de kansen voor Nederland in rap tempo naar beneden duwde. Gary Hekman bleef nog even aan, maar moest bij de laatste elf het bijltje erbij neergooien. Zij waren het ook die Nederland vertegenwoordigden in de 3000 meter aflossingsrace. Aanvankelijk zag die er goed uit, maar bij de laatste ronden konden de jongens de Duitsers, Fransen en Italianen niet meer bijbenen. Het gat tussen hen en Nederland was niet meer te dichten.

De junioren meiden kwamen niet verder dan de zesde en laatste plaats in de race. De Belgen werden al tijdens de eerste ronde gediskwalificeerd, omdat ze te vroeg hadden afgelost, namelijk voordat de hele ronde gereden was. Ze dienden een klacht in bij de jury, omdat de Europese regels dit niet verboden. De klacht werd niet gehonoreerd, de rit werd niet overgedaan. Ook de kadetten meiden kwamen niet verder dan een zesde plaats.

Ondanks het uitblijven van medailles kan teruggekeken worden op een schitterend EK met zinderende wedstrijden en prachtige prestaties van de Nederlanders. Ze horen bij de top van Europa, dat hebben ze bewezen in de wedstrijden, waarbij ze regelmatig een top tien plek of zelfs top vijf plek verwierven. Bondscoach Tjeuke Horsten: 'De kadetten hebben naar verwachting gepresteerd. De zesde plek op de 500 meter sprint van Rick Smit is erg goed. Van de junioren meiden had ik iets meer verwacht, maar het zat er niet in. De junioren jongens hebben goed gereden. Ze zaten steeds niet in de top tien. Tot de finale gaat het goed. Ze komen dan in de finale toch tekort. Veel net niet-situaties.'

Bettine Winters

Meer info: Alles over het EK Kadetten en Junioren 2003


---

Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl


---



---

Skatebond Nederland
www.skatebond.nl